Ízlésdiktatúra a Ludovikán: hadat üzentek a 'komikus mintázatú' pólóknak

Hajmeresztő levéllel kíván véget vetni a deviáns öltözködésnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora - írja a Magyar Narancs. Mindezt a kiemelt kormányzati figyelemre hivatkozva.

Prof. dr. Patyi András, a Ludovika rektora a középkort idéző levélben rendelkezett az egyetem területén ajánlott öltözködési szabályokról. A Magyar Narancs által közzétett ajánlás (amelytől egyelőre a Hírcsárda sem határolódott el) szerint az egyetem és jogelődjének hagyományai, az itt folyó képzések "speciális erkölcsi tartalma", valamint az intézményre irányuló kiemelt kormányzati és közéleti figyelemre hivatkozva vezet be dresszkódot.

Köldököt ne lásson

Patyi professzor a hétköznapi munkahelyi viseletet visszafogottan elegánsként írja le: "nem ünnepi jellegű és nem követi a szélsőséges divatirányzatokat. Az öltözetnek takarnia kell a tetoválást, piercinget, a köldököt és a fehérneműt. Nem fogadható el semmilyen sportruha viselése, de nem ajánlott a túlzott parfümhasználat, ahogy a hivalkodó ékszerek viselése és az erős smink sem.

Térd felett

A hölgyek ezentúl egybeszabott ruhában, esetleg blúzban, vagy szolid topban járhatnak blézerrel, szoknyával, illetve nadrággal. Még a szoknya hosszát is előírja a rektor: a térd felett legfeljebb 5 centivel végződhet - arra szerencsére nem tért ki, hogyan fogják ezt ellenőrizni.

Ne koptass

Még ennél is tovább merészkedik a rektori ajánlás: megengedően nyilatkozik ugyan a farmerről, de azzal a megszorítással, hogy nem lehet túl világos, a világoskék, koptatott farmer viselése például "nem elfogadható". Itt ugyan maradt egy kiskapu, a középzöld farmeresek például ezek szerint még megúszhatják fenyítés nélkül.

Kifejezetten tilos

A széles látókörű rektor természetesen a cipőkről sem feledkezett meg, sőt különös figyelmet szentel a lábbeliknek. Hadat üzent például a tűsaroknak, legszívesebben zárt cipőben látná a tanulókat, de harisnyát csak zárt cipővel együtt enged, szandál és nyitott cipő esetén "kifejezetten tilos a harisnya használata".

Szürkéből baj nem lehet

A férfi kollégáknak sem hagy túl sok választási lehetőséget Patyi professzor. Legszívesebben öltöny-nyakkendőbe öltöztetné az egyetemistákat, ettől csak a nyári kánikulában tekintene el. A túl színes, nagy mintás ruhadarabok viselése kerülendő, bár ezt sajnos nem fejtette ki bővebben. A rektor egyébként alapos textilipari ismereteiről is tanubizonyságot tett, részletesen taglalva, milyen anyagból lehet a nadrág. Persze nem feledkezik meg a zokni színéről sem. Az ajánlás legmulatságosabb része, hogy a rektor nem javasolja a "komikus mintázatú vagy túl színes ing, póló, nyakkendő viseletét" - bármit is jelentsen ez.

A rektor papucs-fóbiájára enged következtetni, hogy a strand- és a kertészpapucs mellőzését a hölgyek és férfiak dresszkódjánál is külön hangsúlyozza. 

Talár lánccal

A körültekintő Patyi professzor a talárviselet szabályait sem mulasztotta el felsorolni, ennek viseletét az egyetem vezetői és professzorai számára kötelezővé tette a hivatalos rendezvényeken - de leveléből érezhető, hogy legszívesebben egész évben pokrócba öltöztetné a tanári kart. A talárhoz dukáló láncot viszont nem viselheti akárki, csak az arra jogosult vezető. Más tilalom a tanárokra nem érvényes, tehát a komikus mintázatú talár-kertészpapucs kombináció megengedett lehet, főleg, ha takarja a tetkót.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.