Izgalmas, szexi párttá formálná az MSZP-t Szanyi Tibor

Szanyi Tibor szerint az önkormányzati választás után át kell alakítani az MSZP-t. A szocialisták kampányfőnöke nyílt értékelést tart szükségesnek, leszámolás azonban - úgy véli - nem lesz.

"Az emberekben múlik a feszültség, oldódnak a szocialista párttal kapcsolatos korábbi fenntartások, de azért ebben nekünk is van még feladatunk. Meg kell értenünk, miért gondolták a választók tavasszal azt, hogy bennünket nem tudnak támogatni. Ez a megértés a mi leckénk" - mondta Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke a Népszava szombati számában megjelent interjúban. 

Szanyi Tibor szerint az önkormányzati választás után át kell alakítani az MSZP-t
Szanyi Tibor

"Az elnökségnek megalakulása pillanatában lendületből rá kellett fordulnia az őszi kampányra, ezért nem tudtunk még a megértésről a nyilvánosság előtt beszélni. Ez most nem az önmarcangoló tanulságok levonásának ideje, de október 3-a után megtesszük. Ez mindenféleképpen mérföldkő lesz" - fogalmazott a politikus.

Mint mondta, az elnökség már az elmúlt hetekben is számos kérdésről tárgyalt, és politikai megrendelést is adott szakértőinek például arra, hogy a szervezetek túlfolyó önállóságát ésszerűbb mederbe tereljék. Szanyi Tibor szerint a káderkiválasztás rendszerén és a politikusképzésen is változtatni kell. Fontosnak nevezte azt is, hogy a párttagok ne csak az alapszervekben fejthessék ki a véleményüket

Az önkormányzati választási esélyeket illetően elmondta: hisz abban, hogy Szombathely, Miskolc, Szeged, Tatabánya, Vác, Pilis vagy Makó szocialista kézben marad, valamint a XIII. kerületben, Újbudán és más fővárosi kerületekben is nyernek. Úgy véli, Budapesten sokkal jobban szerepel majd az MSZP listája, mint tavasszal.

Szanyi Tibor szerint "a Magyar Szocialista Párt politikájában nem volt minden csak rossz. Egy kicsit sem szégyellnivaló a jóléti rendszerváltás, a társadalmi reformok igénye, illetve az, hogy Bajnai Gordon, mint egyfajta árvízi hajós, egyenesben tudta tartani az országot. Az elmúlt nyolc évben az ország többet fejlődött, mint történelmének bármely másik nyolc éve alatt. Utak, aluljárók, hidak, autópályák, csomópontok tömege épült, városok újultak meg, mindez hihetetlen összegekbe került. El kell tudni különíteni azt, ami vállalható és visszamenőleg is szeretjük, ugyanakkor rögzíteni kell az elkövetett hibákat, és levonni a megfelelő tanulságokat."

Kitért arra is: "komoly kérdőjelek merültek fel az igazságszolgáltatás korrektségét illetően. Molnár Gyulára gondolok például, akit ezer nap nyomozás után a hatóság úgy akar meggyanúsítani néhány nappal a választás előtt, hogy látványos, nyíltszíni hajszát rendez. Kampányrendezvényen kézbesítik ki neki a behívót."

Szanyi Tibor közölte: a jelöltektől azt kérték a kampányban: térjenek vissza a baloldali gyökerekhez, három sérülékeny csoportra pedig figyeljenek, de nagyon. A nőkre, a fiatalokra és a cigányokra. "Nem véletlen, hogy Horváth Csaba szerdán elment a Cigányok Budapestért rendezvényre. Nagy volt az érdeklődés annál is inkább, mert Tarlós István azt mondta, hogy ő a Jobbik nélkül nem mer oda menni. De mi beszélni valójuk van a cigányoknak a Jobbikkal ennyi sértés után?"

A kampányfőnök szerint a nőkre is odafigyelnek. "A kampányban felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Fidesz legalább három nőellenes intézkedést hozott: a minimálbér megadóztatását, a gyermektelenségi adót, a feleséget pedig szinte kizárták az illetékmentes öröklés lehetőségéből. Meg kell tudni mutatni, hogy a mi politikáinkba ez nem fér bele. A fiataloknak perspektívát kell adni, mert ma már kezdenek rájönni, hogy a korábbi yuppie-, gazdagodó típusú társadalom sok mindent nem tud nekik megadni. Nem ad szabadidőt, kiegyensúlyozott családot, gyerekekkel eltöltött időt, zöld tereket, intim együttlétet. A szocialistáknak részben ebben az érték-felismerésben kell segíteni. Ezért mondtam azt, hogy az MSZP izgalmas, "szexi" párt lesz, amelyik tetszik, mert a jövőbe visz."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.