galéria megtekintése

Ízekre szedték a kormány egészségügyi terveit

7 komment


Danó Anna

A szakmai kollégium egészséggazdász tagozata kéri Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkártól, hogy vonja vissza az egészségbiztosító kórházi átszervezésekhez készített szakmai útmutatóját, és kezdjék újra az egészségügyi szolgáltatások újraosztásának tervezését. A grémium szerint a dokumentum hemzseg a szakmai hibáktól.

Február végéig kellene megállapodniuk a megyei egyeztető fórumokon az egészségügyi szolgáltatóknak arról, hogy az adott térségben ki, milyen feladat ellátására vállalkozik. A szerepek újraosztásának nem mellékes része, hogy csak annyi feladat maradhat az intézményeknél, amellyel garantálható az adósságmentes működtetés. A lefaragandó és újraosztandó kapacitások mennyisége pedig abból is sejthető, eddig a kórházi teljesítmény 15-25 százalékára nem jutott fedezet a költségvetésből, azaz a gyógyítás minden negyedik forintját meg kellene fogniuk.

A szimplán lakosságarányos pénzelosztás nem tükrözi a valódi gyógyítási szükségletet
A szimplán lakosságarányos pénzelosztás nem tükrözi a valódi gyógyítási szükségletet
Teknős Miklós / Népszabadság

A kórházvezetők szerint ezt a pénzt csak létszámleépítéssel, vagy intézménybezárás árán lehet megtakarítani. Ez viszont a hivatalos kormányzati retorika szerint vállalhatatlan. Zombor Gábor rendre leszögezi: márpedig kórházat nem zárnak be.

Az új kormányzati struktúrában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kapott felhatalmazást a folyamat megtervezésére, irányítására. A hivatal el is készítette a kórházaknak azt az útmutatót, amely keretei között a feladatot végre kell hajtaniuk. Az OEP ebben végtelenségig leegyszerűsítette az ellátásokra költhető összeg elosztását. Kiszámolta, mennyi jut átlagosan egy állampolgár ellátására a büdzséből, és ezt megszorozta a megyében élő lakosság számával. Ami kijött, azon osztozkodhatnak a megyében lévő intézmények. A regionálisan vagy országosan szervezett, centrumosított ellátás (nagy értékű beavatkozások, daganatos betegek kezelése) esetében a finanszírozó dönthetné el, hogy kitől vásárolja majd a szolgáltatást.

 

Az egészséggazdászok állásfoglalása szerint a szimplán lakosságarányos pénzelosztás nem tükrözi a valódi gyógyítási szükségletet. Az útmutatóban leírt módszertan erősen torzító, és ahelyett, hogy csökkentené a területi egyenlőtlenségeket (ez volt az OEP valódi célja), épp az ellenkezője fog bekövetkezni.

Közbeszól a politika

A politikai feszültségek is kódoltak. Például az OEP eredeti terve alaposan megcsapolja az egyetemi klinikákat működtető megyék finanszírozását. Az ország több pontján feszültséget okoz, hogy a nagyobb városok kórházai nem akarnak betagozódni a megyei kórházak alá. Így például a dunaújvárosi kórház nem szeretne a székesfehérvári, a nagykanizsai a zalaegerszegi, a soproni pedig a győri kórház szatellitje lenni. Kalocsán már el is kezdődött a lakossági aláírásgyűjtés a gyermekgyógyászati kórházi ügyelet megtartásáért. A legnagyobb érdekellentét a fővárosban érzékelhető. Itt elvben öt-hat kórház kaphat irányító szerepet. A lényeg, hogy „kijelöléskor” az intézmény „sürgősségi ellátási képességét” veszik alapul, továbbá kitétel az is, hogy a vezető intézmény egy megyei kórházhoz hasonlatos ellátási palettával rendelkezzen. Ezekkel a paraméterekkel jelenleg egyetlen kórház sem rendelkezik. Talán nem is véletlen, hogy eddig még az ország egyetlen pontján sem született megállapodás a feladatok újraosztásáról.

Arra is figyelmeztetik az államtitkárságot, hogy a mostani finanszírozási feltételek mellett lehetetlen nullszaldóssá tenni az intézmények gazdálkodását. Hiába szüntetnének meg a cél érdekében a kórházi vezetők ágyakat, mert ezzel az állandó költségek – fűtés, világítás, bérek – számottevően nem csökkenthetők. Ha pedig szakmákat szüntetnek meg, akkor a betegellátás sérülhet. Leszögezik azt is, az elvárt április elsejei határidő betarthatatlan. A tagozat arra is figyelmeztet, hogy az útmutató több érvényben lévő szabállyal nincs összhangban, így például egyebek mellett nem számol a minimum rendelet előírásaival sem. (Ez írja elő, hogy a különböző ellátások milyen feltételek mellett működtethetők, azaz milyen eszközökre, szakemberekre van szükség a biztonságos gyógyításhoz.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.