Ivóvízkészleteket veszélyeztet a Fővárosi Gázművek?

Az Óbudai Gázgyár területén lévő ötvenezer köbméter gázmassza és szennyezett talaj veszélyezteti a talajvizet, sőt, a főváros ivóvízkészletet az LMP szerint. A párt képviselője állítja, hogy a Fővárosi Gázművek folyamatosan kibújik kárelhárítási kötelezettsége alól.

– Ötvenezer köbméter gázmassza és szennyezett talaj található az Óbudai Gázgyár területén – mondta a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, az LMP országgyűlési képviselője. A gyár a Duna-parton áll, ennek következtében a szennyező anyagok nemcsak a talajt, a talajvizet, hanem a főváros – és a Duna folyásirányában elhelyezkedő alsóbb területek – ivóvízkészletét is veszélyeztetik, mert alacsony vízállásnál bejutnak a Dunába.

– A masszában többféle cianid- és arzénszármazék, szerves oldószer, szénhidrogén és benzol is található, amelyek mind súlyos egészségkárosító hatású anyagok – tette hozzá a képviselő. A szennyezés felelőse a Fővárosi Gázművek (Főgáz), amely – noha évek óta milliárdos haszonnal működik – kárelhárítási kötelezettsége alól folyamatosan kibújik. Felelősségét a Főgáz implicit módon elismerte, amikor 2010-ben közbeszerzést írt ki a kármentesítésre, ám ez – a kiírás hibái miatt – érvénytelen volt.

– Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy tíz év után végre rendeződjék a helyzet – tájékoztatott Béres András, az LMP önkormányzati képviselője –, ám ezt megnehezíti, hogy a Főgázt 51 százalékban tulajdonló Fővárosi Önkormányzat és a kerület érdekei ellentétesek. Így a Főgáz és a Környezetvédelmi Felügyelőség perébe bekapcsolódott, Bús Balázs vezette önkormányzat lehetőségei – a fővárossal való konfliktusa miatt – korlátozottak.

Szerinte a gázművek újabb és újabb fellebbezésekkel húzza az időt, miközben az egyre súlyosabb  környezetszennyezés százezrek ivóvízkészletét veszélyezteti.

- A talajba és a vízbe kerülő szennyező anyagok javarészt rákkeltő hatásúak. A benzol koncentrációja a talajban például már most tizenhatszorosa az egészségügyi határértéknek. A Vízművek költségeinek jelentős megnövekedésére kell számítani, ha meg akarja tisztítani tőlük az ivóvizet – mondta Jávor Benedek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem tisztázott: a kármentesítés milyen összeghatárra terjed ki, s az sem, hogy az azt meghaladó költségeket kinek kell viselnie. Hanzély Ákos, az LMP fővárosi frakcióvezetője hozzátette, hogy ők is lépéseket terveznek az ügyben, mert a környezetszennyezés mellett az értékes terület épületeinek pusztulása is súlyos veszteséget okozhat a fővárosnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.