Itt a Bajnai-kormány listája

Tizenöt minisztert számlál az új Bajnai-kormány - már amennyiben ma megszavazza a parlament a bizalmatlansági indítványt. Nő nincs köztük. A legidősebb Balázs Péter a külügyi tárca élén, a titkosszolgálatokat viszont egy mindössze 29 éves szocialista politikus irányítja. A tárcavezetők közül többen az Orbán-kabinetet is szolgálták.

Miniszterelnöki Hivatal: Molnár Csaba

A Gyurcsány-kormány utolsó közlekedési minisztere mindössze öt hónapja, 2008 decembere óta vezette a tárcát. Kormányázási tapasztalata sem jelentős, hiszen tavaly lett államtitkári poszton először kabinettag. Molnár országgyűlési képviselő, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének vezetője. A kitüntetéssel végzett jogász idén lesz 34 éves.

Társadalmi egyeztetés: Kiss Péter

Hosszan egyeztettek, milyen szerepet vállalna az új kormányban Gyurcsány Ferenc kancelláriaminisztere. Végül tárca nélküli posztot kapott, de így is a legerősebb pártpolitikus lesz a kabinetben az MSZP hármas vezetésének tagja. Az idén 50 éves gépészmérnök 1992 óta országgyűlési képviselő, tagja volt a Horn-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormánynak.

Önkormányzati Minisztérium: Varga Zoltán

Az új önkormányzati miniszter 2006 óta tagja az Országgyűlésnek, az MSZP Békés megyei listájáról jutott a parlamentbe. Az 57 éves mérnök-közgazdász a Békés megyei közgyűlés irányításával szerzett önkormányzati tapasztalatokat. Hosszú éveken át az orosházi üveggyár műszaki igazgatója, majd a város ipari parkjának ügyvezetője.

Titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter: Ficsor Ádám

A mindössze 29 éves Ficsor borsodi közgazdász egyetemi évei alatt egy uniós pályázatokat író céget vezetett, de végül a politikát választotta. A szocialista politikus Gráf József oldalán emelkedett államtitkári posztra a földművelésügyi tárcában. Gál J. Zoltán leváltása után 2008 februárjában lett Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke.

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium: Draskovics Tibor

A Bajnai által „magának követelt" egyik kulcstárca élén nem történt változás. Az 54 éves jogász vezeti tovább az igazságügyet és a rendészetet. Draskovics államtitkárként szolgálta az Antall- és a Horn-kormányt, miniszterként tagja volt a Medgyessy- és a Gyurcsány-kabinetnek.

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium: Gráf József

Az idén 63 éves agrármérnök a kormány egyik legidősebb tagja. A Baranya megyei MSZP erős embere, 1994-től 2006-ig országgyűlési képviselő. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt, 2005-ben kapta meg a földművelésügyi tárcát, amelyet általános megítélés szerint jól irányít.

Oktatási és Kulturális Minisztérium: Hiller István

A 45 éves történész tudományos karrierbe kezdett az ELTE-n diplomája megszerzése után, a koraújkori magyar tanszék docense lett. 2004-ben Gyurcsány hatalomra kerülésével a tandem másik tagjaként az MSZP elnöke. A második Gyurcsány-kormány hivatalba lépése óta vezeti az oktatási és kulturális tárcát.

Szociális és Munkaügyi Minisztérium: Herczog László

A közgazdaságtan egyetemi doktora eddig szakállamtitkár volt a szociális tárcánál, az érdekegyeztetéseken képviselte a kormányoldalt. A rendszerváltás óta dolgozik a közigazgatásban. Helyettes államtitkár volt megszakítás nélkül az Antall-, a Horn és az Orbán-kormányban is - legfeljebb a minisztérium neve változott a feje fölött. 2002 óta a munkaügyi minisztériumban dolgozott. Idén lesz 60 éves.

Egészségügyi Minisztérium: Székely Tamás

Az érsebész szakorovos az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban dolgozta fel magát a csúcsra. Az OEP főigazgatójává 2007-ben nevezték ki. Horváth Ágnes kényszerű távozása után Gyurcsány Ferenc hívta a kormányba. Az 54 éves szakember 2008 májusa óta vezeti az egészségügyi tárcát.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium: Szabó Imre

Az 56 éves Szabó Imre eredeti foglalkozása pedagógus, de labdarúgó edzői szakképesítése is van. A Pest megyei MSZP szervezet erős embere, 4 évig a megyei közgyűlés elnöke. Az országgyűlési képviselő Fodor Gábor és az SZDSZ koalíciós távozása után került a tárca élére, amelyet Bajnai alatt is megtart.

Honvédelmi Minisztérium: Szekeres Imre

Az 59 éves vegyész, egyetemi doktor 1990-től tagja az MSZP elnökségének. Négy évvel később jut be először a parlamentbe, amelynek azóta is tagja. Medgyessy alatt a MeH politikai államtitkára lesz, de Gyurcsány érkezésével ezt a posztot elveszti. A második Gyurcsány-kormány megalakulása óta a honvédelmi tárca vezetője. Lendvai Ildikó és Kiss Péter mellett az MSZP hármas vezetésének tagja.

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium: Vahl Tamás

Igazi IT-szakember, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke. Vahl Tamás 48 éves, a rendszerváltás után a Berliner Bank számítástechnikai leányvállalatának magyarországi képviseletét irányította. Karrierjének fontos állomásai gyakran kötötték az IT cégekhez. Dolgozott a Siemensnél, az IBM-nél és az SAP Hungary-nél. A Nav N Go élén 2008 decembere óta állt.

Külügyminisztérium: Balázs Péter

A Bajnai-kormány legidősebb tagja 68 éves. Balázs Péter a Közép-Európai Egyetem professzora, a közgazdaságtan akadémiai doktora. Államtitkárként szolgálta az Antall- és a Medgyessy-kormányt, nagykövet volt Dániában és az Orbán-kormány alatt Németországban. Magyarország első uniós biztosa lett 2004-ben.

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium: Honig Péter

A Bajnai által kijelölt „kulcstárcák" egyikét egy menedzserre bízta. Az 57 éves Honig Péter jelenleg a Budapesti Erőmű vezérigazgató-helyettese, de korábban vezette már a Dunaferrt is. Kormányzati tapasztalata is van, hiszen két évig az Orbán-kormány államtitkára volt. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Pénzügyminisztérium: Oszkó Péter

A Deloitte elnök-vezérigazgatója, kiváló szakembernek tartják. Valójában ő volt a Reformszövetség programjának szellemi atyja. A 36 éves közgazdász Londonban is szerzett nemzetközi munkatapasztalatot. Az ELTE jogi karán adószabályozást oktat.

Molnár Csaba (balra) leendő kancelláriaminiszter beszélget elődjével, Kiss Péterrel Hiller István háta mögött. Mindhárman miniszterek maradnak
Molnár Csaba (balra) leendő kancelláriaminiszter beszélget elődjével, Kiss Péterrel Hiller István háta mögött. Mindhárman miniszterek maradnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.