Itt vannak a felvételi ponthatárok

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este.
A www.felvi.hu oldalon közzétett adatok alapján államilag támogatott képzésben az egyik legmagasabb pontszám, minimum 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám már ismert volt, ugyanis mindhárom szak azon 41 közé tartozik, amelyen korábban - tavaly decemberben - központilag meghatározták a ponthatárokat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyes osztatlan tanári képzésein rendkívül magas pontszámok szerepelnek, fizika-informatika szakos tanárképzésen például 480, olasz-magyar tanárszakon 478.A szükséges legmagasabb ponthatár 492 volt, ezt annak kellett elérnie, aki angol nyelv és kultúra - német és nemzetiségi német nyelv és kultúra osztatlan tanári szakra akart bekerülni. Összesen 14 szakon volt szükség 450-nél több pontra a sikeres felvételihez. Az átlag ponthatár a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (399), a PPK-n (392) és a Társadalomtudományi Karon (373) volt a legmagasabb.

Több mint négyezer jelentkező nyert felvételt a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) képzéseire - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-t. „A magyar felsőoktatás gazdaság-, agrár- és társadalomtudományi zászlóshajójának számító" egyetem hat karára a most befejeződött felvételi eljárásban 4042 jelentkező nyert felvételt, ami közel ötszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest" - olvasható a BCE közleményében. A legtöbb hallgató a Gazdálkodástudományi Karon kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

A felvett jelentkezők mintegy hatvan százaléka a gazdaságtudományi, több mint húsz százaléka agrártudományi és több mint 15 százaléka társadalomtudományi képzésekre nyert felvételt. Az egyetemre jelentkezők körében minden képzési terület és képzési szint esetében nagy volt a verseny, hiszen a mintegy 12 ezer jelentkező több mint egyharmada nyert felvételt - írták. Mint olvasható, a felvettek háromnegyede alapképzésre, egynegyede mesterképzésre jutott be. A mesterképzéseken közel ezer hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberében.

A közlemény szerint „töretlen a hallgatói érdeklődés” az agrárszakok iránt is: az erre a területre felvettek létszáma a BCE-n az országban a legmagasabbak között van.

A felvett jelentkezők között a tavalyi évihez közel azonos a támogatott hallgatók aránya: az állami ösztöndíjas képzésekre jutott be 2015-ben a felvettek 73 százaléka - írták.

Az orvos-, a fogorvos- és a gyógyszerészképzés ponthatárai is emelkedtek a tavalyi évhez képest a Semmelweis Egyetemen, öt karon 1910 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben - közölte a Semmelweis Egyetem csütörtök este az MTI-vel. Az intézményben 1344-en államilag finanszírozott, 566-an költségtérítéses képzésre nyertek felvételt, az általános orvosi karra 435, a fogorvosira 429, a gyógyszerészre 385, a gyógytornász képzéshez pedig 410 pont kellett idén. Az orvosegyetemek közül a legmagasabb pontot idén is a Semmelweis Egyetem állami finanszírozású általános orvosi és fogorvosi karára jelentkezőknek kellett elérniük.

Hermann Péter oktatási rektorhelyettes az eredményeket úgy kommentálta, hogy az adatok alapján tovább erősödött az egyetem pozíciója és változatlanul kiemelkedően magas azoknak a száma, akik az első helyen jelölik meg a Semmelweis Egyetemet.

Az idén 105 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba. A legkedveltebb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt.Minden ötödik felvételiző az ELTE-re adta be jelentkezését, 8093 fő kezdi meg itt tanulmányait szeptemberben. Az intézménybe 22 182-en jelentkeztek, ez az összes felvételiző 21 százalékát teszi ki. Első helyen 12 ezren jelölték meg az egyetem valamelyik szakját. A gólyák 86 százaléka nappali tagozatos lesz, 75 százalékuk alap- és osztatlan képzésben vesz részt. A legtöbb új felvett a bölcsészkarra, a természettudományi karra, valamint a pedagógiai és pszichológiai karra jelentkezett. Az ELTE legnépesebb szakja idén a jogászoké, 607 fővel, őket követik a programtervező informatikusok 519-cel.

Az ELTE után a második helyen a Szegedi Tudományegyetem végzett a népszerűségi listán.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.