Itt jön az óriáspofon Orbánénak: teljesen elzárhatja Brüsszel a pénzcsapot

Nagyon komoly problémákat lát az Európai Bizottság az EU-támogatások elosztásának magyarországi rendszerében. Hamarosan elkészül egy jelentés, amelynek megállapításai azt eredményezhetik, hogy Brüsszel minden kifizetést leállít Magyarország felé.
A Portfolio.hu információi szerint a Bizottság szakértői most állítanak össze egy jelentést, amely hazánk 2014-2020-as uniós támogatási rendszerének irányítási és kontroll mechanizmusait elemzi. Bár a problémás pontokról még zajlanak az egyeztetések többek közt a magyar kormánnyal is, ám ha súlyos problémákat állapítanak meg, automatikusan leáll az összes kohéziós és strukturális támogatás kifizetése.

A Bizottság aggodalmainak jelentős része abból fakad, hogy meglátásuk szerint kétséges, hogy az Irányító Hatóságok függetlenül döntenek-e a pályázatokról. Márpedig ezek egy-egy minisztériumon belül működnek, és a kormány jogszabályokban előre eldönti, mely intézmény indulhat egy pályázaton. Brüsszelt meglehetősen zavarja az ilyen, kiemelt felhívások magas aránya, ami baj, mert a kormány már a pályázatok többségét kiírta, úgyhogy változtatni nem tud azokon.

A Bizottság által felvetett problémák nem újak, azaz nem arról van szó, hogy az eredménytelen kvótanépszavazás, a Brüsszelnek üzenés miatt büntetnék az országot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.