Itt az első női börtönrádió

Hétfő reggel 9-kor megszólalt Magyarország első női börtönrádiója, a Hessz FM. Aki hallani akarja, kénytelen beköltözni a Gyorskocsi utcai börtönbe, de szerencsésebb várni kicsit, mert az adást talán a nagyközönség számára is elérhetővé teszik.
A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumában büntetésüket töltő hét lelkes fogvatartottból álló csapat – csaknem féléves felkészülési időt követően – megkezdte saját szerkesztésű műsorainak sugárzását – tudatja közleményében az intézet. Az adás egyelőre a Gyorskocsiban a zártláncú videóhálózaton keresztül, csak a börtönben fogható.

Az Adj Hangot Egyesület – amely két éve, brit mintára honosította meg a hazai büntetés-végrehajtásban a börtönrádiót – tervei között szerepel azonban, hogy a Magyarországon már három bv.-intézetben működő rádiók a nagyközönség számára érdekes műsorai kint is, mindenki számára elérhetők legyenek.

A legfiatalabb magyarországi börtönrádió a nevét egy, a börtönzsargonban jól ismert kifejezésről, a hesszről kapta, ami a zárkaajtókon lévő rés neve. Ezen keresztül ellenőrzi a felügyelő a fogvatartottakat. A Hessz FM-en keresztül így más is „behesszelhet” majd egy kicsit a börtön világába, de ezúttal teljesen más képet kapnak, mint amire a bulvárhírek és a sztereotípiák alapján számíthatnak.

A műsorokban elhangzanak egyebek mellett saját novellák, de beszélgetnek vallási-filozófiai kérdésekről, s felelevenítenek utazási emlékeket. Ezen kívül színvonalas zenei mixeket, a „kinti és a benti világ” ismert és elismert szereplőivel készült interjúkat, a nagy magyarok élettörténetét hallgathatják azok, akik a börtönben a reggelt a Hessz FM-mel indítják. A nem titkolt cél az, hogy mind a rádiósok, mind a hallgatók felfrissíthessék és bővíthessék ismereteiket, szóval értelmes módon múlassák az időt.

Igazi kreatív csapatmunka eredménye a rádió, s a lányok meglepő profizmussal és hatalmas lelkesedéssel készítik saját műsoraikat – írja közleményében a bv. –, mindenki a hozzá legközelebb álló témában. Büszkék rá, hogy másoknak műsort csinálnak, hogy olyasmit adnak a társaiknak, ami építi őket, és ami – remélik – tetszeni fog nekik.

A rádiós lányok munkáját december vége óta négy mentor segíti, s ők az Adj Hangot Egyesület önkéntesei, közülük ketten médiaszakemberek. Heti két alkalommal van rádiós foglalkozás, amikor a műsor is készül.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.