galéria megtekintése

Itt a vége, már csak a betegeken spórolhatnak a magyar kórházak

3 komment


Hajba Ferenc

A kórházak ismét 50 milliárd forintra rúgó adósságának oka, hogy az ágazat GDP-arányos finanszírozása Magyarországon a legalacsonyabb a visegrádi államok között.

Tartalékaink kifogytak, tovább takarékoskodni már csak a betegellátás rovására lehetne – mondta a Népszabadság kérdésére Tamás László János, a kórházszövetség elnökségi tagja, a győri Petz Aladár Kórház főigazgató főorvosa. Az általa vezetett intézmény 1081 aktív és 402 krónikus ágyánál 382 orvos gyógyít. A kórház nem tartozik a legjobban eladósodottak közé, ám így is 950 millió forint határidőn túli beszállítói tartozása van. Évekkel korábban arra is volt példa, hogy adóssága meghaladta a kétmilliárd forintot.

A kórház az elmúlt években számos költségcsökkentő intézkedést hozott azért, hogy tíz százalék alatt tartsa lejárt szállítói tartozásállományát. A menedzsmentek mozgástere szűk, a bevételek lehetséges mértékét az egészségbiztosító határozza meg, az ellátások portfólióját pedig az esetek nagy részében az a feladat, amelyre az intézményt létrehozták.

– Befolyásunk igazából csak a jogszabályt meghaladó bérkiáramlásra és nagyon kis hányadban a beszerzésekre van, ott tudunk takarékoskodni – mondja a főigazgató. – Sokat halljuk, hogy ne küldjük felesleges vizsgálatokra a betegeket. Tapasztalataink viszont azt mutatják, hogy az elvégzett vizsgálatok nem feleslegesek, legfeljebb a velük járó költségeket nem finanszírozzák.

 

Skalitzky Zoltán szervezési igazgató ehhez annyit tesz hozzá: az orvosnak kötelessége a kor színvonalán gyógyítani. A szakma, a hatóságok és a beteg is ezt várja. Ugyanakkor jól ismert az alaptétel, hogy a szakmailag lehetséges és a gazdaságilag megengedhető között az egészségügyben szakadék húzódik. Áthidalása összetett egészségpolitikai feladat.

A kórház vezetői emlékeztetnek arra, hogy több kormány megpróbálta megfogalmazni, mi tartozhat az ellátási minimumcsomagba, azaz hogy mennyi jár a járulékokért cserébe a betegnek, ám a próbálkozások eredménytelenek maradtak.

Vizsgálat a győri kórházban. Meddig nyújtózkodhatnak?
Vizsgálat a győri kórházban. Meddig nyújtózkodhatnak?
Mediaworks

A költségcsökkentést szolgálhatja az a törekvés, hogy minél alacsonyabb ellátási szinten vizsgálják ki és gyógyítsák a betegeket. Ám Tamás László János emlékeztet: a járóbeteg-ellátás még alulfinanszírozottabb, mint a fekvő betegeké.

– A képlet egyszerű, ha többet kell költenünk a betegre, mint amennyit kapunk érte, adósság keletkezik – mondja a főigazgató. Ekkora összeget saját erőből pótolni nem lehet, még úgy sem, hogy a kórháznak évi kétmilliárd forint saját bevétele van.

Tamás László János úgy látja, elkerülhetetlen a kórházak újbóli konszolidációja, ám ez csak akkor lesz eredményes, ha együtt jár az ellátórendszert és a finanszírozást érintő szerkezeti átalakítással, és az ezzel egyidejű forrásbővítéssel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.