Itt a vége: jogerősen is DK-s a XV. kerület polgármestere

A Fővárosi Ítélőtábla vasárnap esti, immár jogerős végzése szerint Hajdu László a XV. kerület polgármestere. A választás eredményét a Fidesz minden lehetséges fórumon megtámadta, de hiába.

Hajdu László, a DK jelöltje jogerősen a budapesti XV. kerület polgármestere, miután a Fővárosi Ítélőtábla vasárnap este elutasította a Fidesz fellebbezését. Az október 12-i választást követően érkezett kifogások nyomán a helyi választási bizottság még úgy döntött, hogy a szavazást meg kell ismételni, mert Hajdu félrevezette a választókat. Ezt a határozatot a Fővárosi Választási Bizottság Gyurcsány Ferenc DK-elnök jogorvoslati kérelme alapján felülírta, és a választást érvényesnek minősítette, de a Fidesz a táblához újabb fellebbezést nyújtott be.

A Fidesz még közvetlenül a választás után beterjesztett kifogásában azt sérelmezte, hogy Hajdu a Facebook-oldalán és más internetes felületeken a demokratikus ellenzék jelöltjeként tüntette fel magát. Kifogásolták azt is, hogy plakátokon és egyes kiadványokban a DK, mint jelölő szervezet mellett szerepelt az Együtt, a PM, az MSZP és egy társadalmi szervezet logója is. Ezzel Hajdu azt a látszatot keltette, hogy az összes szerveződés közös jelöltje, amivel megtévesztő módon befolyásolta a választói akaratot – állítják.

A helyi választási bizottsághoz már a szavazás előtt is érkeztek hasonló tartalmú beadványok, és a testület azoknak részben helyt adott. Az egyik határozatukban megállapították például azt, hogy Hajdu nem a „demokratikus ellenzék", hanem kizárólag a DK jelöltje, és így a plakátja „alkalmas a választói akarat befolyásolására, a választók megtévesztésére, ezáltal jogsértő". Emiatt a politikust és pártját több alkalommal összesen milliós nagyságrendű pénzbírsággal sújtották és eltiltották a további jogsértéstől.

Ennek ellenére a helyi választási bizottság eredményt hirdetett. Azt azonban a törvényes határidőn belül megtámadtak, és a testület a kifogások alapján úgy döntött, hogy – a kis szavazatkülönbségre tekintettel – a polgármester-választást egészében meg kell ismételni, továbbá két helyi választókerületben is újra kell szavazni. A bizottság ezzel felülírta saját eredménymegállapító határozatát, s november 9-re mindjárt ki is tűzte a választás napját.

A Fővárosi Választási Bizottság megsemmisítette viszont a XV. kerületieknek még a választás előtt hozott, Hajdut elmarasztaló határozatait, majd később azt a döntést is, amely szerint a szavazást meg kell ismételni. Nem állapítható ugyanis meg – szögezték le –, hogy milyen jogszabállyal ellentétes, illetve kinek a jogos érdekeit sérti Hajdu kampánya amiatt, hogy az őt jelölő DK mellett azon szervezeteket is megnevezte, amelyek a jelöltségét támogatták.

Az ítélőtábla – a korábbi bíróságai gyakorlattal egyezően – szintén nem kifogásolta, hogy nemcsak a Hajdut jelelő, hanem az őt támogató szervezetek logója is szerepelt a kampánykiadványokon. Ez a döntés szerint nem volt alkalmas arra, hogy félrevezesse a választókat. Az csak akkor következik be, ha hamisan állítja, hogy valamely párt támogatja.

Hajdu kérdésünkre közölte: miután a kutyakomédia lezárult, reményei szerint szerdán végre hivatalba léphet. Jelezte ugyanakkor, hogy egyelőre senkitől nem kapott semmilyen tájékoztatást, így a polgármesteri hivatalból sem keresték, ahonnan eddig gyakorlatilag ki volt tiltva.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.