Istenkáromlás! – tüntettek Horthy ünneplése ellen

Ifjabb Hegedűs Loránt lelkész istentiszteletet tartott Horthy Miklós halálának évfordulója alkalmából. Az ellene tüntetők istenkáromlásnak minősítették azt, amit a Szabadság téri református templomban művelnek.

Kiteljesedett a Szabadság tér eddig is páratlan politikai, kulturális és esztétikai eklektikája. A szovjet katonai obeliszk, az amerikai nagykövetséget védő oszloperdő, Reagan szobra, a sasos-arkangyalos megszállási emlékmű és a személyes tárgyakból létrehozott ellenemlékmű mellett a hétvégén Mangalica Fesztivált rendeztek a téren. De még ezt is lehet fokozni. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész Horthy Miklós halálának 58-ik évfordulója alkalmából „megemlékező istentiszteletet" hirdetett a Hazatérés Templomába.
Teknős Miklós / Népszabadság

Így aztán vasárnap délelőttre is jutott egy tüntetés a Szabadság térre, ahol hétköznaponként már több mint háromszáz napja zajlanak a demonstrációk a német megszállási emlékmű ellen. Donáth Ferenc, Garai-Édler Eszter, Veres Dávid és Zoltai Andrea kezdeményezéséhez a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete, a Tolerancia Csoport, a Demokratikus Polgári Ellenzék nevű szerveződés és az Antifasiszta Hálózat csatlakozott.

A szervezők felhívása szerint a Horthy Miklós kormányzóra emlékező református istentisztelet belesimul a szélsőjobboldali úgynevezett becsület napjába, a „mutáns-fasisztoid szabadcsapatok" rendezvényeibe. A demokrácia – írták – nem tűrheti, hogy a magyar szélsőjobb Horthy antiszemita intézkedéseiben és a magyar csapatok értelmetlen véráldozatában lubickoljon.

Teknős Miklós / Népszabadság

Sütött a nap, de – mit mondjunk – nem volt ideális tüntetési idő. Szállingózott a hó, viharos erejű szél fújt.

Mintegy hetven-nyolcvan demonstráló gyűlt össze a rendőrségi kötélkordonnal jelzett területen. A transzparensek egyike hatalmas, ököllel szétzúzott horogkeresztet ábrázolt. Feltűnt az a szöveg is, amit előző nap a budapesti antifasiszta fiatalok tüntetésén, egy másik molinón láttunk: „A fasizmus háborút és nyomort jelent".

Teknős Miklós / Népszabadság

Deák Dániel, az egyik szónok keresztényként tiltakozott az ellen, hogy a Szabadság téri református gyülekezet befogadja a Horthy Miklósra való megemlékezést, keresztény (keresztyén) mázzal önti le a kútmérgezést. Mécs Imréhez hasonlóan ő is istenkáromlásnak minősítette azt, ami a Szabadság téri templomban folyik.

A tüntetők nem várták meg, amíg véget ér a református rendezvény, a hidegre tekintettel a tervezettnél korábban befejezettnek nyilvánították a demonstrációt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.