Ismét módosítják az alkotmányt a 'külsős' alpolgármesterek miatt

Külsős is lehet majd alpolgármester az önkormányzati törvény módosítása alapján, amelynek általános vitáját kezdte meg a T. Ház. Emiatt az alkotmányt is módosítani kell. Az MSZP nem támogatja a módosítást, mert szerintük a külsőst nem lehet majd elszámoltatni.

A törvényjavaslatokat - önálló képviselői indítványként - Kósa Lajos, Rácz Róbert és Vitányi István fideszes honatyák nyújtották be. Rácz Róbert expozéjában kiemelte: a kormány szeretné az önkormányzati rendszert jól működővé tenni. Hozzátette, hogy az önkormányzati szövetségek támogatták a fideszes képviselők indítványát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetés jelentős részét, közel felét, a települési és megyei önkormányzatok költik el. Nem mindegy tehát, hogy a magyar adófizetők által összehordott adóforintok jelentős részének az elköltése milyen szakszerűséggel történik - jelentette ki.

Véleménye szerint 2006 után "ádáz állóháború" alakult ki Magyarországon a szocialista vezetésű kormány és a többségében ellenzéki vezetésű önkormányzatok között. "A kormánynak stratégiai szándéka és terve volt kivéreztetni az önkormányzatokat (...)" - mondta. Rácz Róbert közölte: a törvényjavaslat szeretné megadni a polgármestereknek, a megyei közgyűlési elnököknek és a budapesti főpolgármesternek, hogy legalább egy közvetlen munkatársukat ők tudják megnevezni, a képviselőtestület tagjaitól függetlenül.

Az alaptörvény tehát a jövőben kimondaná: az alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek - tette hozzá, majd folytatta: ma egy polgármesternek alig van lehetősége arra, hogy megválassza azt, kivel kíván dolgozni, kire tud támaszkodni. A mostani rendszerben a testület tagjai közül megválasztott alpolgármester bebetonozódik a megválasztásával, és lényegében "nem lehet tőle megszabadulni" - fogalmazott a fideszes politikus. Közölte azt is: a külsős alpolgármester, mivel nem tagja a testületnek, nem szavazhat a testületi ülésen, ezért a közgyűlésben nem tudja helyettesíteni a polgármestert sem.

Rácz Róbert megfontolandónak tartotta az ellenzéki képviselő azon felvetését, miszerint a külsős alpolgármester elmozdítása ne a polgármester, hanem a testület jogköre legyen. Kiemelte azt is: az alkotmány módosítására a javaslattal kapcsolatban azért van szükség, hogy az alaptörvényben kerüljön rögzítésre az alpolgármesteri tisztség - tette hozzá.

Lamperth Mónika, az alkotmányügyi bizottság szocialista tagja azt mondta: a törvénymódosítást az MSZP nem támogatja, mivel a párt szerint egy "kívülről jött" embert nem lehet majd elszámoltatni.

A kormány a vita későbbi szakaszában ismerteti álláspontját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.