Rogán szomszédja százmilliókat nyert az olimpiával

Csetényi Csaba két cége nyerte a Magyar Olimpiai Bizottság 457 millió forintos közbeszerzését. Az egyik alvállalkozója Andy Vajna feleségének üzlettársa – adta hírül az Átlátszó.

December 23-án jelent meg a közbeszerzési értesítőben a hirdetmény, hogy Rogán Antal Pasa parki szomszédjának, Csetényi Csabának két cége, a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. nyerte még november 4-én a Magyar Olimpiai Bizottság tenderét, az olimpiai eseményekhez kapcsolódó médiakampány tervezésére, szervezésére és lebonyolítására, ennek körében jubileumi rendezvények és médiakampány megszervezésére, valamint lebonyolítására.

A feladatok közé tartozott a MOB 120. születésnapja alkalmából december 14-én tartott operaházi gála, valamint a december 15-i ünnepi közgyűlés, továbbá egy sajtótájékoztató megszervezése és lebonyolítása; Thomas Bach NOB-elnök és a kiemelt nemzetközi VIP-vendégek programjának megszervezése és koordinációja, valamint a fentiekhez szükséges kommunikációs anyagok elkészítése.

A feladat másik része egy két és fél hónapos, 2015. november 17-étől 2016. január 31-éig tartó reklámkampány a budapesti olimpia népszerűsítésének érdekében.

A megbízás értéke nettó 360 millió, vagyis bruttó 457 millió forint – írja az Átlátszó, amely szerint a MOB közbeszerzése a már jól ismert hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt, és a nyílt verseny mellőzését „az ajánlatkérő által előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősséggel” magyarázták. Az indoklás azonban elég nehezen hihető, hiszen nyilván nem az utóbbi néhány hétben döbbent rá a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy most lesz a 120. születésnapja, és a 2024-es olimpiai pályázatról sem mostanában, hanem még februárban döntöttek – áll a honlap beszámolójában.

A Csetényi által korábban elnyert több hasonló állami kommunikációs megbízással ellentétben most ugyan nem ő volt az egyedüli ajánlattevő a tenderen, de hiába pályázott a Zala Ákos többségi tulajdonában lévő Human Telex Kft. és a honlappal nem rendelkező LV-Team Kft., nem ők nyertek.

A MOB a tender győztesének a közös ajánlattal induló Network 360 Kft.-t és Affiliate Network Kft.-t hirdette ki, két olyan céget, amelynek Csetényi Csaba a tulajdonosa.

A közbeszerzési hirdetmény szerint Csetényi a megbízás 59 százalékát végezteti alvállalkozókkal. Húsz százaléknyit tesznek ki a Sensation Event & Congress Kft.-re bízott rendezvényszervezési feladatok. E cég tulajdonosa Sárosi Mónika, akinek tulajdonrésze van Andy Vajna filmügyi kormánybiztos feleségének, Vajna Tímeának májusban alapított castingcégében, az Universe Management Kft.-ben is.

A 15 százaléknak megfelelő digitális tervezési és megvalósítási feladatokat a Frank Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. végzi. A cég a DryCom Informatikai Tanácsadó Kft.-n keresztül Száraz István Péter tulajdona. A DryCom alapította 2013-ban Gerendai Károllyal közösen a We Love Budapest/Balaton programajánló portálok mögött álló kft.-t, amelynek ma is Száraz az ügyvezetője. Szintén a DryCom alapította 2014 áprilisában a New Wave Media Kft.-t, amelynek egészen 2015 szeptemberéig volt többségi tulajdonosa.

Bár a New Wave Media ügyvezetője ma is Száraz István, a cég új tulajdonosa már ugyanaz a cseh cég, a Bawaco Invest S.R.O, amely a VS.hu-t kiadó New Wave Production Kft.-t is birtokolja. A New Wave Production Kft.-t szintén Száraz István cége, a DryCom alapította a Bawacóval közösen 2013-ban, ám 2015 júniusa óta Száraz már nem ügyvezetője és nem is tulajdonosa a nemrégiben az Origót megvásárló cégnek.

A médiatervezés és -vásárlás a teljes megbízás 24 százalékát jelenti. Ez a feladat a Vivaki Hungary Kft.-nek jutott. E társaság tulajdonosa a holland Publicis Groupe Holdings B.V. és a D'Arcy Avenue Reklámügynökség Kft., amely Bérciné Katona Zsuzsanna, a Publicis Groupe Holdings B.V., és a szintén holland Arebu Holdings B.V. tulajdonában van. A Vivaki a Kreatív összesítése szerint 2011-ben az állami médiaköltések 63%-t nyerte el (Államadósság Kezelő Központ 2,25 milliárd, Szerencsejáték 3,5 milliárd, MVM 700 millió forint), 2012-ben 2,36 milliárdért, 2013-ban pedig nettó 1,5 milliárd forintért reklámozta az állampapírokat, de a Paksi Atomerőművel kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátására 2011 és 2013 között az MVM-től is közel 1 milliárd forintot kapott – írja az Átlátszó.

A Népszabadság keddi számában további részleteket olvashat az ügy hátteréről, a MOB 120 elnevezésű projektról, a pályázati versenyről, valamint Csetényi Csaba cégének megbízásairól.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.