galéria megtekintése

Iskolai lakcímkeringő törvénysértéssel

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 13. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Az elmúlt hetekben számos gyereknek változott meg a lakcíme, bár ők erről valószínűleg mit sem tudnak. Ugyanoda járnak haza, mint eddig, viszont így abba az iskolába kerülhetnek, ahová a nyilvánvalóan jó érdekérvényesítő képességgel rendelkező szüleik szánták őket. Azok viszont, akiknek valóban abban az intézményben kellene tanulniuk, könnyen kiszorulhatnak.

„Esélyesek sem voltunk a bölcsődére, a századikak voltunk a várakozói listán. Aztán a körzetes oviba sem vették fel a kisfiamat. Egy fizetős oviba hordtuk, majd hosszas ügyintézés, könyörgés után az utolsó két évre sikerült felvetetnünk őt a körzetibe. Ezt többet nem lehet eljátszani a gyerekkel, ennyi közösségváltást nem bír el. És most mégis itt állunk ezzel a döntéssel, hogy helyhiány miatt elutasították a gyerekemet a körzetes iskolából, miközben az épület szinte közvetlen közelében lakunk” – ekként panaszkodik egy második kerületben lakó fiatal szülő, aggódva azért is, mert a gyereke elszakad az óvodai barátaitól, akiknek egy részét viszont felvették.

Hiába laknak az elit iskola szomszédságában, helyhiány miatt nem vették fel a gyereküket
Hiába laknak az elit iskola szomszédságában, helyhiány miatt nem vették fel a gyereküket
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A család azért is furcsállja az iskola döntését, mert előkészítőre is járatták a gyereküket, ahol a kisfiú jól érezte magát, kis közösség alakult ki, és kifejezetten várta, hogy ebben az iskolában kezdhesse meg a tanévet. Az édesanya hozzáteszi: mivel az iskola mellett laknak, mindennap tapasztalják, micsoda forgalmi dugót okoznak reggelente az autós szülők, akik zömmel a körzeten kívülről érkező gyerekeiket az épület előtt teszik ki.

 

A körzetes gyerekek elutasítása törvénytelen – mondja a jogász. Szüdi János ezzel kapcsolatban idézi a köznevelési törvény vonatkozó paragrafusát, illetve az azt kiegészítő 2012. évi minisztériumi rendeletet. E szerint „az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a körzetében található (a továbbiakban: kötelező felvételt biztosító iskola)”. E rendelet meghatározza, hogy a felvételi körzetek megállapításához a kormányhivatal a népesség-nyilvántartási adatokból információt gyűjt az illetékességi területén élő tanköteles korú gyerekekről. Az általános iskoláknak ezek alapján jegyzéket küldenek, így az intézmények februárban már nagyjából tudják, hogy hány tanköteles gyerekre kell készülniük, vagyis: hány elsős osztályt indítanak. Így a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) illetékes tankerületi vezetőjének is tudnia kell, szükséges-e módosítani a körzethatáron, illetve kell-e több osztály indítását engedélyeznie.

Akkor keletkezik probléma, ha az iskoláknak küldött jegyzéken jóval kevesebb körzetes gyerek szerepel, mint ahányan érvényes, körzetes lakcímkártyával be akarnak iratkozni. Ez csak úgy történhet meg, hogy az év vége – vagyis amikor a kormányhivatal összesíti a tanköteles gyerekeket –és az április végi beiratkozás között eltelt néhány hónapban hirtelen rengeteg gyerek költözik egy-egy felkapott iskola körzetébe. Ez pedig gyakori jelenség: a jó hírű városi iskolák körzetébe a más kerületekben – esetleg az agglomerációban – lakó szülők bejelentik gyerekeiket. Ehhez olykor elég egy-egy távoli rokont, barátot találni a kiszemelt iskola körzetében. Az iskoláknak ugyanis általában nincsen kapacitásuk ellenőrizni, hogy a körzetükben lakó gyerekek valóban ott élnek-e. Pedig – ahogy arra Szüdi János rávilágít – a polgári törvénykönyv szerint „a gyermek lakóhelye – ha a bíróság vagy a gyámhatóság eltérően nem rendelkezik – a szülei lakása akkor is, ha a gyermek átmenetileg máshol tartózkodik”. Vagyis a gyereket nem lehet csak úgy ide-oda bejelentgetni. Felvethető annak az ügyintézőnek a felelőssége, aki kérdés nélkül elfogadja, ha egy 5-6 éves gyereket átjelentenek egy másik lakóhelyre – mondja ezzel kapcsolatban a jogász.

Az ügyben érintett család fellebbez. A történtekkel kapcsolatban kerestük az érintett iskolát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy keressük inkább a tankerületi vezetőt, aki viszont átirányított minket a Klik központjához. „A tavalyi évhez képest nem nőtt a kormányhivatalok által februárig megadott körzetes tanulók száma. A szóban forgó II. kerületi Fillér Utcai Általános Iskola épületének kapacitása nem teszi lehetővé háromnál több első osztály elindítását. Az elsősök felvétele során az intézmény a német nemzetiségi osztályok esetében elsősorban azt veszi figyelembe, hogy a tanköteles családja nemzetiséginek vallja magát vagy sem, az angolos osztályokban pedig azt, hogy kinek jár az iskolába testvére, illetve a jogszabályi előírások alapján jár el” – olvasható a lapunknak küldött válaszban, hozzátéve, hogy a Klik illetékes tankerülete az önkormányzattal egyeztetve keresi a megoldásokat. Például ahol ez lehetséges volt, plusz első osztályokat indított. „A felvételi döntések nem véglegesek, a felülbírálati kérelmek elbírálása még folyamatban van; a jelenlegi helyzet alapján, azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke nem került be a II. kerületi Fillér Utcai Általános Iskolába, a tankerület másik, a lakóhelyükhöz közeli, a körzetes iskoláéval azonos feltételeket biztosító intézményt ajánlott fel. Ezzel a lehetőséggel már többen éltek is” – tudtuk meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.