galéria megtekintése

Az iskolákat átverték, de a nyolcadikosok legalább tanulhatnak Orbánról is

17 komment


Hargitai Miklós

Nem ugyanazokat a tankönyveket kapták meg egyes iskolák az állami ellátótól, mint amit megrendeltek – hívta fel lapunk figyelmét egy tanár.

A jelenlegi rendszerben papíron az iskola választ tankönyvet – optimális esetben a szülőkkel egyeztetve –, így elvben nem fordulhatna elő, hogy a tankönyvcsomagok kibontásánál meglepetés éri az intézményeket. A valóságban azonban, ahogyan egy névtelenséget kérő budapesti pedagógus felhívta rá a figyelmünket,

előfordul, és néhány helyen a most kezdődő tanévben is megtörtént.

Rendelni csak a hivatalos, jobbára állami kiadású köteteket tartalmazó tankönyvjegyzékről lehet, amely az engedéllyel rendelkező magánkiadású tankönyveket is tartalmazza. Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) vezetője kérdésünkre elmondta: a rendelésről végső soron a fenntartó helyi szerve, a tankerület dönt. Alapesetben megbeszéli az iskolával, ha változtatási igénye van az eredeti rendeléshez képest, de ők is találkoztak olyan esetekkel az előző tanévben, amikor az egyeztetésre nem került sor.

 

Az egyik szülői szervezet kérdésünkre azt mondta: idén eddig három olyan esetről van tudomásuk, amikor nem a megrendelt tankönyv érkezett, de ez adminisztrációs hiba is lehetett, mert a jelzést követően a kiszállítást korrigálták.

Szakmári Klára, a Könyvtárostanárok Egyesületének vezetője előrebocsátotta: a fenntartónak joga van a rendelés felülbírálására,

az viszont ritkaság, hogy erről nem egyeztetnek az iskolával.

Ahol mégis így történik, ott az egyik ok az lehet, hogy a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. elektronikus rendszerében van egy olyan szűrési feltétel, amely azt vizsgálja, hogy a megrendelt könyv kompatibilis-e az új kerettantervvel és kiszűri a nem kerettantervkonform (bár engedéllyel rendelkező) tankönyveket. A másik ok az ár: a tankerület dönthet úgy, hogy spórol egy kis pénzt az államnak, és nem engedi, hogy az iskolák a jellemzően drágább magánkiadású könyvekből rendeljenek. Problémát jelentett idén a szakképzési rendszer megváltoztatása is, amelyről csak augusztus 31-én jelent meg a rendelet a közlönyben, így az iskoláknak – különösen a természettudományos tárgyak esetében – nem sok támpontjuk volt a rendeléshez.

Papíron az iskola választ tankönyvet a diáknak, de az állam olykor belenyúl a rendszerbe
Papíron az iskola választ tankönyvet a diáknak, de az állam olykor belenyúl a rendszerbe
Koncz György / Népszabadság

A szakember szerint az eltérített tankönyvrendeléseknél is nagyobb gond lesz, hogy a mostani tanévben kikerült a visszáru-lehetőség a rendszerben: ha kiderült, hogy egy tételt fölöslegesen rendeltek meg – mert például az adott gyerek a nyár folyamán elköltözött és egy másik iskolában fog tanulni –, az iskola nem tudja visszaküldeni a fölösleget, az adminisztrációt és a pénzügyeket a szülőnek kell(ene) intézni (ha fizetős tanulóról van szó), aki esetleg nem is tud a dologról, mert már egy másik településen él.

Az ingyenes tankönyvellátásban részesülő diákok esetén az iskoláknak számlázzák ki a hibás tételt,

ami szintén további bonyodalmak forrása lesz, mivel az iskola nem küldheti vissza a fölösleges tankönyvet. Úgy tudjuk, ez a probléma ugyancsak a szakképző intézményeket fogja a leginkább sújtani, ahol az átlagosan sokkal nagyobb, akár a 30-40 százalékot is eléri a fluktuáció, és a különböző szakmákhoz nagymértékben eltérő tankönyvcsomagok tartoznak.

Orbán és Gyurcsány egy könyvben

A Kiskunhír weboldal szerint egy ­nyolcadikos általános iskolai tankönyvbe belekerült Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is. A tankönyvi szövegben olvasható Orbán 2015-ös brüsszeli beszéde a bevándorlásról, arról, hogy ahhoz az EU volt gyarmatosító országai máshogy állnak, mint mi, kelet-európaiak. Az idézet végén kérdés a diákokhoz: Mit gondolsz, miért kell a volt gyarmattartó országoknak máshogy viszonyulni a bevándorlás kérdéséhez?

Gyurcsány Ferenc is szerepel a könyvben, mint aki ciklus közben, 2004-ben váltotta Medgyessy Pétert a miniszterelnöki székben. Aztán hozzáteszi a szöveg: „Ezt megelőzően a privatizáció egyik nyerteseként az üzleti életben tevékenykedett.” Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a hvg.hu-nak megerősítette, hogy a Horváth Péter–Istvánovity Márta-féle tankönyvről van szó. A tankönyv szerepel a tankönyvjegyzékben, rendelhető, és mivel a nyolcadikosok választéka csak két tankönyvből áll, elég sokan fognak ebből a könyvből tanulni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.