Iskola-botrány Miskolcon: mindent előre lezsíroztak

Bojkott és tüntetés a Kazinczyban: nem hagyják annyiban a szülők a 'házi kedvenc' kinevezését.
Két mondattal elintézte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a miskolci Kazinczy iskola szülői munkaközösségének kétségbeesett, segítségkérő levelét, amelyben azt kérdezték: miért bízták meg a nyugdíj előtt álló Dávid Enikőt, a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola volt tanárát az intézmény vezetésével, mikor sem a tantestület, sem a szülők nem támogatták?

Korábban Dávid Enikő (történelem, ének-zene, karvezető szakos tanár) már fennakadt a rostán: két éve a miskolci Földes Gimnázium élére pályázott – szavai szerint nem politikai felkérésre - s nem lépett vissza, amikor kiderült, hogy az ottani tantestületből nem áll mellette senki, s a szülők is elutasítják. Akkor a közfelháborodás hatására végül érvénytelenítették a pályázatot.

Most, a Kazinczyban mindent előre „lezsíroztak." Dávid Enikő a szeptember elsejei iskolakezdéskor már megbízott iskolavezetői kinevezését lobogtatva jelent meg a kéttannyelvű intézményben, s a tanárok ekkor szembesültek azzal, hogy új főnökük van. A szülők a tárcához írt nyílt levelükben azt kérdezték: törvényes-e, hogy olyasvalaki kapta a megbízást, aki addig nem volt a tantestület tagja, s akinek pályázatát senki sem látta? S miért várt szeptember elsejéig a bevonulásával, ha megbízólevele állítólag már augusztus 15-től érvényes volt? - kérdezték a szülők.

A minisztérium kurta levélben válaszolt: „A Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a tanév rendben elindult, a gyerekeket semmilyen hátrány nem érte. Az igazgatónő megbízását adminisztrációs okok miatt csak később tudta átvenni" - írták.

- Gondoljuk, szintén adminisztrációs hiba lehet az oka annak, hogy Dávid Enikő megbízott igazgató asszony információink szerint csak szeptember 2-án adta be felmondását akkori munkahelyén, a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvodában, miközben már két hete élt a kinevezése a Kazinczyban – reagáltak erre a szülők.

- Ezek szerint két hétig két különböző intézményben állt alkalmazásban: ez szintén adminisztrációs hiba? Ugyancsak az adminisztráció ördögének számlájára kellene írnunk azt is, hogy augusztus 25-én a miskolci tankerület utasítására a Kazinczyban az általános igazgatóhelyettes megkezdte a tanévet, miközben Dávid Enikő kinevezéséről még csak nem is tájékoztatták őket? - sorolta tovább kifogásait a szülői munkaközösség.

- Felkérjük Önöket, vegyék a fáradtságot, jöjjenek el a fővárosból Miskolcra és személyesen vizsgálják ki az esetet! Beszéljenek egyenként az elnémított tanári kar tagjaival, vizsgálják meg Dávid Enikő eddig kiadott intézkedéseit, és természetesen mi is állunk az Önök rendelkezésére! - írták az EMMI-nek. Hozzátették: amennyiben a tárcának és a KLIK-nek nem számított a szülők véleménye, akkor vélhetően nem számít majd a szülők pénze sem.

- Ezért meg fogjuk tagadni az iskolai támogatások befizetését: a diákönkormányzat, az iskolai sportkör, a tisztasági felszerelések és az iskolai alapítvány támogatását, s egy százalékos adónkkal sem kívánjuk támogatni Dávid Enikő iskoláját – írták a szülők, s egyben közölték: kedden este az iskola előtt mécsesgyújtással nyilvánítják ki véleményüket az ügyről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.