Megy a ködösítés az irányított közbeszerzésekről

A kormány nem pályázatokat bírál el, hanem a fejlesztések irányáról dönt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Immár a harmadik verzióval állt elő a kormány az irányított közbeszerzések ügyében. A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Lázár János azt mondta, hogy a szerdai kormányülésen áttekintették az Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet könyvében foglaltakat. Kifejtette: az akciótervek, pályázatok jóváhagyása a nemzeti fejlesztési kormánybizottság feladata, az Európai Bizottság által jóváhagyott, kontrollált módon. "A kormány nem pályázatokat bírál el, hanem a fejlesztések irányáról dönt" - fogalmazott Lázár.

A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy a pályázati felhívásokat a tárcák főosztályai írják ki, s lezáráskor visszakerülnek még egyszer a bizottság elé az egymilliárd forint feletti pályázatok. A miniszterelnök minisztereivel nem hoz döntést, pályázatokat soha nem lát, a fejlesztéspolitikai döntéseit pedig a költségvetés teherbíró képességének figyelembe vételével hozza meg.

Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnök még egészen mást állított a közbeszerzések elbírálásáról. Eleni Tsakopoulos könyvében arról ír a Németh Lászlóné volt fejlesztési miniszterrel (Simicska Lajos bizalmasával) folytatott beszélgetésére hivatkozva: „Elmondta nekem, hogy minden héten leült Orbánnal, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek. (...) Ha egy magyar vállalat pályázata versenyképes egy osztrák vagy német vállalatéval, akkor igen, nyerni fognak”.

Orbán Viktor ezt az RTL Klubnak a hét végén így kommentálta: „Ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé".

Másnap - lapunk tudósítójának kérdésére - már azt válaszolta, hogy nyilvános eljárási rendszerben születnek a kormány döntései; egy bizonyos értékhatár felett minden pályázati döntésnek át kell mennie a fejlesztési kabineten. "Mi nem választunk ki semmit" - szögezte le, hozzátéve: ez egy szabályos, az Unió által jóváhagyott, leírt rend, semmi rendkívüli nincs benne. 

Tehát összefoglalva:

1. verzió: Évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket és beviszi a kormány elé jóváhagyásra. (Orbán Viktor)

2. verzió: A kormány nem választ ki semmit. (Orbán Viktor)

3. verzió: A miniszterelnök minisztereivel nem hoz döntést, pályázatokat soha nem lát. (Lázár János).

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.