Inog Seszták és Hende széke

Szó szerint marhaságnak minősítette a miniszterelnök szerdán a kormányülésen az Index hírét, amely szerint meneszti külügyminiszterét – írta tegnap az Origo. A miniszterek előtt Orbán Viktor azt mondta, hogy elégedett Szijjártó Péterrel, a külügyminiszter a posztján marad, és szóba sem került a tárca személyi vagy szerkezeti átalakítása, így a különválasztása sem.

A kormányülésről lapunkhoz eljutott információk szerint Orbán Viktor kemény hangot ütött meg, és figyelmeztette a jelenlévőket, hogy a kormányzás stabilitását veszélyeztetik az olyan hírek, kiszivárogtatások, amelyek a külügyi stratégia irányvonalváltását, a keleti nyitás politikájának a gyengülését láttatják. Egy kormányközeli szereplő szerint azzal, hogy a miniszterelnök a kormányülésen cáfolta, hogy le akarná váltani Szijjártó Pétert, egyúttal azt is üzente minisztereinek: helytelenítené, ha kormányzati szintről kapnának szárnyra ilyen kiszivárogtatások.

A Szijjártó menesztését cáfoló nyilatkozatoktól függetlenül a Népszabadsághoz egyre több olyan információ jutott el, hogy a miniszterelnök tavaszi kormányátalakításon gondolkodik. Múlt ősszel azért nem változtatott a névsoron, mert az amerikai kitiltási botrány és a Simicska Lajossal folytatott háborúskodás miatt mindennél fontosabb volt számára annak a demonstrálása, hogy stabil és egységes kormány áll mögötte.

„Már nincs ilyen kényszer, lehetnek személycserék” – mondták munkatársunknak, és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter nevét említették. A fejlesztési minisztert Orbán Viktor azért is „engedhetné el”, mert a rá szignált feladat, a Simicska–Nyerges üzleti csoport kiszorítása a legfontosabb területeken visszafordíthatatlanul megtörtént. Állítólag rezeghet a léc Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és egyes hírek szerint az igazságügyi tárca vezetője, Trócsányi László esetében is. Azt korábban több forrás is elmondta, hogy ha lesz kormányátalakítás, az államtitkári szinten több változás lehet, konkrétumot azonban nem árultak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.