galéria megtekintése

Inkább titkolják, lesz-e pénze Rogánnak a találmányából

17 komment


Marnitz István

Nem könnyű a kirakóst összetenni, de ahogy a mozaikok a helyükre kerülnek, úgy rajzolódik ki a legnagyobb fideszes feltaláló arcmása.

Ahogy a földhivatali nyilvántartásból kitűnik: a Rogán Antal egykori jobbkezeként emlegetett Kertész Balázs 50 százalékban tulajdonolja azt az ingatlant, amely a Miniszterelnöki Kabinetirodát irányító fideszes politikus által harmadmagával kifejlesztett elektronikus­aláírás-eljárást átvevő, azt hasznosító MobilSign Kft. székhelye. Az ingatlan másik felét az a Pozsgai Petra birtokolja, aki a MobilSign ügyvezető-tulajdonosa, ráadásul Pozsgainak a MobilSign cégjegyzékében ez a ház szerepel állandó lakcímeként is. Mi több, ez év áprilisig Kertész állandó lakcíméül is ez a cím szolgált – legalábbis az Opál Zrt. igazgatósági tagságához megadott adatok szerint. (A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdonában lévő Opál Zrt. az ország stratégiai olajkészleteinek tárolásában vesz részt.)

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az Opál cégjegyzéke szerint Kertész ez év áprilisában a svájci Zugba költözött. (A hazai gazdasági élet krémje az elmúlt hónapok során egy csapásra a nemzetközi adómérséklési központnak számító 30 ezres kisvárosban talált új állandó lakhelyre Zürichtől alig 24 kilométerre; a Világgazdaság korábbi körkérdésére ugyanakkor a fura költözésre valamennyiük változatos magánéleti indokokat talált.)

 

A MobilSignnak otthont adó XII. kerületi ingatlan forgalomképességét 762 ezer svájci frankos – több mint 200 millió forintos – OTP-jelzálog korlátozza. Az elektronikus aláírásokkal foglalkozó társaság munkatársai amúgy információnk szerint nem ebben a leginkább lakóházra emlékeztető ingatlanban dolgoznak, vagyis ez a cég szempontjából csupán egy „levélszekrény”.

Kertész Balázs 2004–2010 között felügyelőbizottsági tag volt az V. kerület vagyonkezelő társaságaként üzemelő Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-ben. 2010 óta az igazgatóságban ül. Mi több: a testület elnöke. Kertész neve mellett itt 2007 óta egy másik, V. kerületi cím szerepel. Rogán 2006 és 2014 között irányította az V. kerületet polgármesterként.

A szocialista Steiner Pál – Rogán elődje – lapunknak felelevenítette: polgármestersége idején a Fidesz–KDNP-listán bejutott Kertészt Rogán egyik legközvetlenebb munkatársaként ismerte meg. A sorozatos ingatlanbotrányoktól zengő kerület vagyonkezelőjének szerepét az önkormányzatban ismét helyet foglaló Stei­ner ma már jóval jelentéktelenebbnek látja, mint saját polgármestersége idején. Ugyanakkor úgy véli, hogy Rogán és Kertész viszonya bizonyára továbbra sem romlott meg. Más sajtótudósítások még ennél is részletgazdagabban fejtik ki Kertész és Rogán szorosnak nevezhető viszonyát.

Mint azt lapunk feltárta, Rogán és két társa, Csik Balázs és Lengyel Csaba tavaly szabadalmi kérvényt nyújtottak be egy bizonyos elektronikusaláírás-típusra. Csik és Lengyel egyszersmind résztulajdonosai annak a Hunguard Kft.-nek, amelyet az elmúlt évek során a Fidesz számos törvényhozási eszközzel segített újabb és újabb bevételi forrásokhoz, és amelynek rakétaként felívelő nyereségét idén többségi tulajdonosként már az ismeretlen hátterű máltai Javelin Ltd. vitte haza. Ez év februárjában viszont Rogán és két társa a szabadalmi kérelem jogosultjaként átruházták hasznosítási jogaikat a MobilSign Kft.-re. Talán nem véletlen, hogy az elektronikusaláírás-céget szintén Csik és Lengyel alapította. Az idén a svájci Cebit kiállításon is szereplő társaságot 2014 végén adták el Pozsgai Petrának.

Lapunk és más sajtótermékek az elmúlt napok során az eljárás összetett hasznosítási hálózatát tárták fel, melyben felbukkan a Csik család tulajdonában lévő Profitrade 90 Kft. is. 2002 és 2008 között Csik Balázs és Pozsgai Petra egyaránt e társaság résztulajdonosai voltak, vagyis feltehetőleg ők se állnak távol egymástól. A cégben feltűnt a szintén fideszes kezdeményezések kedvezményezettjeként emlegetett Carion, valamint a szintén Zugban bejegyzett, offshore-szerű Central European Investment AG is.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ügy nyomán az is kipattant, hogy a Profitrade 90 Kft. korábban jelentős uniós támogatáshoz jutott, bár azt tagadták, hogy az elektronikus eljárással kapcsolatban kaptak volna támogatást. A még be se jegyzett eljárást amúgy a Magyar Telekom már ma alkalmazza.

A Rogán találmányi jogait átvevő MobilSign tehát legalábbis továbbra is közel áll Rogán Antalhoz. A miniszter szerdai, indulatos közleményében többek között úgy fogalmaz: a szabadalmi jogból mind ez idáig bevétele nem származott, jogdíjfolyósítás nem történt. A kabinetiroda ugyanakkor arra a kérdésünkre továbbra se válaszol, hogy a különböző megállapodások révén Rogán a találmánya révén a jövőben juthat-e jövedelemhez.

Segítség a lakáshoz

Rogán polgármestersége idején, 2012-ben az V. kerület hozzásegíthette Csik Balázst egy, a kerületben fekvő ingatlan megszerzéséhez – derítette ki a Magyar Nemzet. A lap azt írja, a Királyi Pál utca 18.-ban található lakásra terhelt 11,6 millió forintos jelzálogra az önkormányzat jogosult. Az addig önkormányzati tulajdonban álló, 82 négyzetméteres lakást vásárolta meg Csik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.