galéria megtekintése

Inkább egy nyugdíjas MSZMP-s vezesse az iskolát, mint egy kockás inges tanár?

23 komment


Doros Judit

Nem nevezték ki Hadházi Róbertnét az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskola élére, noha övé volt az egyetlen érvényes pályázat, és a tantestület java része is támogatta.

A volt igazgató, Vasas Joachim megbízatása lejárt, a posztra két pályázat érkezett: Hadházinéé és egy másik igazgatóhelyettesé. Az utóbbit kizárták, nem felelt meg ugyanis annak az előírásnak, hogy legalább ötéves vezetői gyakorlata legyen. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban – amely fenntartója a kereskedelmi iskolát is felügyelő Egri Szakképzési Centrumnak – indoklás nélkül érvénytelenítette a pályázatot, s további egy évre a korábbi vezetőt bízta meg az igazgatói teendők ellátásával. Ő első lépésként visszavonta Hadháziné igazgatóhelyettesi megbízatását.

– Kétségbe vagyunk esve. Azt hittük, végre elindul valamilyen változás, most pedig megint abban a csapdában vergődünk, amiben már évek óta.

Az igazgatónk hetvenéves, és meglehetősen vaskalapos nézeteket vall. Ennek semmi köze ahhoz, hogy korábban ő volt az MSZMP ideológiai titkára. Inkább az a baj, hogy nem képes a korral haladni: az Excel-táblázatokat például szobányi papírokra kinyomtattatja, és azokon jelöli be színesekkel a teendőket – dől a panasz egy általunk megkérdezett tanárból.

 

Az igazgatóhelyettes pályázatának elutasítása után megindultak a találgatások arról, mi állhat a döntés hátterében. – Semmi közöm ahhoz, hogy melyik tanár milyen inget visel, akár kockásban is taníthat. De ha ebbe bevonja a gyerekeket, majd a szintén kockás inges tanártársaival együtt az iskolai ebédlőben közös fotókat készítenek, s azt felteszik az internetre, az politikai demonstráció, aminek nincs helye az oktatásban – mondja egy olyan pedagógus, aki nem Hadházinét támogatta.

Volt, aki tudni vélte, hogy az igazgatói pályázatok bírálói is megkapták ezt a fotót, s ez is oka lehet annak, hogy az egyetlen érvényes, a tanárok többsége által támogatott pályázatot végül elmeszelték.

Hadháziné igazgatói pályázatát érvénytelenítették, majd az igazgatóhelyettesi tisztségéből is felmentették
Hadháziné igazgatói pályázatát érvénytelenítették, majd az igazgatóhelyettesi tisztségéből is felmentették
Mediaworks

További ok lehet, hogy a jelenlegi igazgató által támogatott másik igazgatóhelyettesnek csak négyéves vezetői gyakorlata van, de jövőre már meglesz neki az öt, így nem ütközik akadályba, hogy formailag is jogszerű pályázatot nyújtson be. Azt is rebesgetik Egerben, hogy akár összevonhatják a kereskedelmi szakközépiskolát egy másik, részben hasonló profilú intézménnyel, s akkor annak igazgatója vezetheti majd az új formációt. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem indokolta a pályázat érvénytelenítését, ezt a törvény lehetővé teszi. Kerestük Vasas Joachim igazgatót, aki annyit mondott: nem nyilatkozhat. Azt viszont megerősítette, leváltotta igazgatóhelyettesi tisztségéből Hadházinét, mert már nem akar vele együtt dolgozni. Kirúgni nem tudja, azt legfeljebb a fenntartó Egri Szakképzési Centrum vezetője, Fábri Eufrozina tehetné meg, akit tegnap nem tudtunk elérni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.