galéria megtekintése

Ingyen utazhatnak a mentők a BKV-n, de idáig eljutni nem volt egyszerű

3 komment


Danó Anna

Ajándékot kaptak a mentők a fővárostól: a hónap elejétől az ország valamennyi főállású mentő dolgozója ingyen használhatja a budapesti tömegközlekedést.

 A tűzoltók, a rendőrök és a közterület felügyelők már eddig is utazhattak jegy nélkül a BKK járművein, feltéve, ha egyenruhában és éppen szolgálatban vannak. Most hozzájuk csatlakoztak a mentők is annyi könnyítéssel, hogy nekik a nem kell az utazáskor sem szolgálatba lenniük, sem az egyenruhát viselniük. Noha a Budapesti Önkormányzat közgyűlési döntése még így fogalmaz: „az Országos Mentőszolgálat hivatalos egyenruháját viselő munkatársa Budapest közigazgatási határától függetlenül, a BKK által megrendelt személyszállítási közszolgáltatásokon a járatok teljes vonalhosszán szolgálati igazolványának a birtokában díjmentes utazásra jogosult”.

Egyenruha helyett elég lesz a jelvényt felmutatni
Egyenruha helyett elég lesz a jelvényt felmutatni
Veres Viktor / Népszabadság

Ám az egyenruha viselését – miután annak utcai hordását közegészségügyi okból tiltja a mentők szabályzata – a gyakorlatban jelvényre váltják. Azaz, ha a mentő ellenőrrel találkozik, elegendő lesz, ha a ruhájára rátűzi a mentőszolgálat logóját és fölmutatja a mentős igazolványát. Egyelőre azonban ennek teljesítése is okozhat/okoz némi gondot. Most még jelvénye, és mentőigazolványa sincs mindenkinek. Legalábbis erre utal a közösségi portálon több bejegyzés is, amelyben értetlenkednek az érintettek, hogy az ingyenes utazáshoz pontosan mit is kéne magukra húzniuk, vagy elegendő-e, ha zacskóban viszik magukkal a ruhát, és többeknek – mint írták – igazolványuk sincs.

 

Lapunk ezzel kapcsolatos kérdésre, Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője azt válaszolta: a mentődolgozók nem egyenruhával, hanem a ruházaton elhelyezett OMSZ-emblémával (logó) és érvényes szolgálati igazolványukkal igazolják magukat. Szerinte mentőigazolvánnyal minden, már nem próbaidős mentődolgozó (a BKK járművein utazó vidéki bajtársaik is) rendelkeznek. Hozzátette: nyilván többeknél éppen az igazolvány cseréje, pótlása, gyártása zajlik. Kértünk, hogy miután a mentők se nagyon tudják, pontosan hogyan is néz ki az embléma, ami utazásra jogosít, küldjenek lapunknak egy fotót az érvényesről, Győrfi Pál ezt azzal utasította vissza, hogy az esetleges visszaéléseket szeretnék megelőzni azzal, hogy azt nem mutatják meg.

Az egyenruha-kereskedők nem ilyen óvatosak: több boltot is találtunk az interneten, ahonnan szabadon rendelhető OMSZ-logós ruházat. Sőt egy teljes öltözet – nadrág és kabát – mintegy 30 ezer forintért beszerezhető, azaz háromhavi bérlet árát kell csak a visszaélőknek rááldozniuk.

Azt már a Budapesti Közlekedési Központtól tudakoltuk, hogy a visszaélések elkerülésére nem lett volna-e egyszerűbb, ha az OMSZ mind hétezer alkalmazottja térítésmentes bérletet kap, azt felelték: a hatályos jogszabályok alapján, ha a BKK ingyenes bérletet biztosítana, az a bevételkiesés mellett adófizetési kötelezettséggel is járna BKK számára.

Arra még nem tudtak válaszolni, hogy ez a kedvezmény mekkora bevétel kisesét okoz a tömegközlekedési vállalatnak, de mint írták: pontos számokat a későbbi tapasztalatok alapján tudnak mondani, előzetesen azonban kijelenthető, hogy az éves árbevételhez képest elenyésző összegről van szó. Arról pedig egy keret megállapodás rendelkezik, hogy a BKK bevételekkel nem fedezett költségeit – így a mentők kedvezményéből következő kiadásokat – a Fővárosi Önkormányzat a BKK-nak megtéríti.

Közterület felügyelők vigyáznak a mentőkre

A mentődolgozók utazására vonatkozó változás része egy nagyobb együttműködésnek, mely az OMSZ és a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság(FÖRI) között indult és melynek célja az életmentés segítése – írta lapunknak Győrfi Pál. A FÖRI és az OMSZ komplex együttműködése egyebek mellett lehetőséget ad a mentésirányítók számára a térfigyelő kamerák képeinek felhasználására, de szükség esetén a mentő útját álló és így az életmentést akadályozó, parkoló gépkocsik gyors áthelyezését, elszállítását is lehetővé teszi. A közterületen tevékenykedő mentők biztonságát szolgálja, hogy az önkormányzati rendészek a jövőben bizonyos esetekben a mentőkkel együtt érkezhetnek a helyszínre, hogy  megelőzzék, elhárítsák az ittas vagy drogos személyek által a mentők ellen irányuló agressziót, támadást. Az együttműködés lényeges eleme az is, hogy az OMSZ szakemberei életmentő képzésben részesítik a közterület-felügyelőket, akik az utcákat járva számos esetben találkozhatnak egészségügyi vészhelyzettel és így a mentők megérkezéséig szakszerű elsősegélyt tudnak nyújtani. Az életmentést segíti a mentődolgozók ingyenes utazása is, hiszen jelenlétük a járműveken az esetleges utas rosszullét, vagy baleset esetén azonnali, szakszerű segítségnyújtást tesz lehetővé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.