Debrecenben a százmilliós mutyi sem akadály

A városi vagyonkezelő holding egyik igazgatósági tagja a cégein keresztül már régóta bizniszel az önkormányzattal, s hiába szólítják föl rá, nem mond le. Az egyik cége most egy kollégiumot vett meg az egyetem mellett. Korábban százmilliókat keresett egy 18 ezer négyzetméteres ingatlanon, amelyet a cége ugyancsak Debrecentől vett meg. 

A helyi ellenzéknél kiverte a biztosítékot, hogy a debreceni önkormányzati cégeket tömörítő vagyonkezelő holding igazgatósági tagjának, Kotosmann Zoltánnak a cége veheti meg 354 millió forintért a debreceni önkormányzattól az egykori Móricz Zsigmond Kollégium épületét.

A csaknem ötezer négyzetméteres ingatlan a város egyik legértékesebb területén található, az egyetem főépületétől nem messze, az Egyetem sugárút 75. szám alatt. Értékesítéséről a mai ülésén döntött a debreceni önkormányzat közgyűlése.

Az ellenzék szerint etikátlan és kényes ügyről van szó, mivel a Debrecenben Fidesz-közeli vállalkozóként ismert, a fideszes városvezetés szűkebb tanácsadói köréhez tartozó Kotosmann nem először üzletel a fideszes vezetésű önkormányzattal. Sokak számára visszatetszést szül, hogy a vagyonkezelő holding egyik vezetője az önkormányzattal bizniszel, hiszen fölmerül a gyanú, a magas pozícióban lévő Kotosmann olyan belső információkkal rendelkezhet, amelyekhez más üzletember eleve nem fér hozzá.

Egyik nagy botrányt kiváltó ügylete az volt, amikor Debrecen elárverezett egy 18 ezer négyzetméteres városi ingatlant, ahol korábban csecsemőotthon működött, a területet Kotosmann egyik cége vette meg 400 millióért, majd építési telkeket alakított ki rajta. A város eredetileg 600 millióért árulta az ingatlant, majd az ár 400 millióra csökkent. Kotosmann cége a területen 24 darab építési telket alakított ki, így óvatos becslések szerint is több százmillió forintot kaszálhatott az üzleten. (Telekügylet tiszta lelkiiismerettel, Népszabadság, 2008. 09. 30.)

A Móricz-kollégium ügye hasonlít az előbb ismertetett esetre: adott egy kiváló helyen fekvő ingatlan, amelyet sokáig senki nem akar megvenni, majd érdekes módon csak egyetlen valaki jelentkezik érte: Kotosmann Zoltán.

A mai közgyűlésen Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője azt javasolta, hogy a város hívja vissza igazgatói tisztségéből Kotosmannt, javaslatát leszavazták. Ezután Varga Zoltán DK-s képviselő közleményében lemondásra szólította föl a holdingigazgatót.

Varga azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Debrecen város vagyonát olyan emberek kezelik, akik azért ülnek a tűz közelében, hogy a közös húsosfazékból, Debrecen vagyonából kihalásszák a zsíros falatokat, meghagyva a városnak az értéktelen, haszontalan maradékot.

Az ülésen Papp László polgármester megvédte az előterjesztést, szerinte sem etikátlanság, sem visszaélés nem történt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.