galéria megtekintése

Ingatlanbiznisz: magára maradt a mutyibarát polgármester

3 komment


Szalai Anna

15 milliárdba kerülhet a metrófelújításra felvenni tervezett 60 milliárd forintos hitel, a főváros mégis meghirdeti a pályázatot. Tarlós István visszautasította a telekspekulációra vonatkozó felvetést a mobil gáttal kapcsolatban, miközben a kerület feloldotta az építési moratóriumot. Tarlós István szerint Illés Zoltán ostoba és indulatos nyilatkozatot tett a Római-gát ügyében.

Márciustól a fővárosi önkormányzat honlapjának főoldalán kell közzétenni az önkormányzat, illetve cégei ingatlanértékesítéseinek legfontosabb adatait. Így az ingatlan helye és értéke mellett például a szerződő felek nevét és az értékbecslést is. Csárdi Antal (LMP) javaslatát 24 kormánypárti és ellenzéki képviselő támogatta, míg Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere tartózkodott.

Teknős Miklós / Népszabadság

Ezt leszámítva ma is jól működött a fideszes szavazógép a Fővárosi Közgyűlésben. A kormánypárti többség többek között leszavazta az útdíj tárgyalását, majd Tóth József angyalföldi polgármester forrásmegosztásra vonatkozó javaslatát. Tóth szerint megérett a helyzet a 2010-es adatokon alapuló szétosztás frissítésére. Kovács Péter, a költségvetési bizottság elnöke viszont úgy vélte, hogy a korábbi rendszer a szocialista vezetésű kerületeknek kedvezett.

 

Nem vették figyelembe Tóth Józsefnek a – többek között a tetőtér-beépítéseket ellehetetlenítő – településszerkezeti tervre vonatkozó ellenérveit sem. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes az új építési szabályzat nyomán induló nagy összegű kártalanítási perek megoldásaként bejelentette: módosítják a szabályzatot, ha kártérítést kellene fizetni. A többséget ezzel sikerült is meggyőznie.

A Római-partra tervezett mobil gát vitájának felvezetéseként Tarlós István ostobának és indulatosnak nevezte Illés Zoltán exállamtitkár keddi nyilatkozatát, miszerint a parti gát mellett egyetlen érv szól: megépülése után a part és a Nánási út–Királyok útja közötti 70 hektár építési területté nyilvánítható. A közgyűlési vitában ugyan nem hangzott el, de a szünetben Karácsony Gergely (PM) zuglói polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Illés a zöld szakmai szervezetekkel közösen alakította ki álláspontját, amivel maga is egyetért.

Béres András (PM) óbudai képviselő pedig hozzátette: a III. kerület legutóbbi testületi ülésén feloldotta a területre 2012-ben meghirdetett építési moratóriumot.

A kerület kérdésünkre azt a választ adta, hogy a moratórium legfeljebb három évig tartható fenn, ami idén szeptemberben lejárt volna. A testület azért nem várta ki ezt a határidőt, mert a hullámtérben 15 olyan ingatlan is van, amelynek állagmegóvása nem halasztható tovább.

A területi építési ügyintézők tájékoztatása szerint új épület építése az elmúlt időszakban egyetlen hullámtéri telek esetében sem merült fel.

Tarlós István a vitában hangsúlyozta: a csillaghegyi öblözetet meg kell védeni. A védműre új terv készül, ugyanakkor nem titkolta, hogy a kerítések mentén vezetett nyomvonal ellen szól a hivatalos telekrendezés hiánya. A Nánási utat pedig már korábban elvetették.

Megszavazta a közgyűlés a 3-as metró járműfelújítását szolgáló hitelfelvételt is. Bár Horváth Csaba (MSZP) és Gy. Németh Erzsébet (DK) az ülés előtt egyaránt kifejtette, hogy a beruházást az államnak kellene fedeznie, hiszen a metrót legalább annyian használják, mint a stadionokat.

A járműtendert novemberben írta ki a BKV, ennek lesz a fedezete ez a hitel. Nyílt pályázat helyett tárgyalásos eljárással keresnek bankot. Nem lesz olcsó, az előzetes becslések szerint a hitelfelvétel költsége meghaladhatja a 15 milliárd forintot.

A főváros mindenesetre 15 éves futamidőre venné fel a 60 milliárd forintot. (A járművek teljes körű felújítása az előzetes becslések szerint legalább 65-70 milliárd forintba kerül, de a kormány legfeljebb 60 milliárd forintig vállalt garanciát.) A banktender átfutási idejét két hónapra becsülik.

A kétfordulós tárgyalásos eljárás első részvételi szakaszában – akárcsak a járműtendernél – a jelentkezők alkalmasságát vizsgálnák, míg a tényleges ajánlatokat a második körben tehetnék meg a bankok. Feltéve, hogy akad jelentkező. A kérdés jogosságát Tarlós István se vitatta, de tudomása szerint „van nagyon komoly banki érdeklődés, bár kétségtelenül nem széles körben". A főváros mindenesetre azt szeretné, ha az első részlet csak a következő választások évében válna esedékessé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.