galéria megtekintése

Hatalmas indulatok törtek fel az MSZP-ben a színfalak mögött

31 komment


M. László Ferenc

Látszólag nagy győzelmet aratott Tóbiás József pártelnök az MSZP szombati kongresszusán: a küldöttek megszavazták a javaslatait, az éles vita elmaradt, és az elnökségből sem mondott le senki. Ám az ellentétek megmaradtak, ez pedig hosszú távon a pártvezetésnek árthat: a belső ellenzék már nagyban készül a jövő évi tisztújításra.

Ahhoz képest, hogy milyen indulatok törtek fel az MSZP-ben szombat reggel, pár órával később, amikor eljött a vita ideje a kongresszuson, már csak csipkelődtek egymással a szemben álló felek.

Sőt, látszólag a pártelnök, Tóbiás József és hívei teljes győzelmet arattak.

A küldöttek nagy többséggel szavazták meg az alapszabály módosítását, és mondtak igent az előválasztásra, mely formálisan arra lenne hivatott, hogy a baloldali szavazók válasszák ki majd a miniszterelnök-jelöltet, ne a pártok meccseljék le egymás közt, mint történt 2013-2014-ben.

 

Pedig reggel, a kongresszus előtt összehívott elnökségi ülésen forrásaink szerint Tóbiás kifejezetten indulatos volt. Azt tervezte, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen, vagy legalábbis így tekint az alapszabályról szóló voksolásra. Lapunk információi szerint végül erről legfőbb támogatói, köztük a Horn-kormány egykori minisztere, az MSZP egyik „nagy öregje”, Baja Ferenc beszélte le.

„Látlak benneteket!”

Tóbiást állítólag az tüzelte fel, hogy az elmúlt napokban olyan információk jelentek meg – névtelen szocialista forrásokra hivatkozva – a médiában, hogy távozását, a tisztújítást kikényszerítendő az elnökségi tagok egy része lemond posztjáról. Közben a borsodi szocialisták – élükön a belső ellenzékhez tartozó, a volt elnökkel, Mesterházy Attilával egy platformon lévő Gúr Nándorral – beadtak egy olyan határozati javaslatot, mely februártól elindította volna a felmenő rendszerű tisztújítást, így 2016 áprilisában-májusában már lehetett volna pártelnököt választani.

Tóbiás a kongresszus reggelén még indulatos volt
Földi D. Attila / Népszabadság

Tóbiás az alapszabály sikeres módosítása után nem állta meg, hogy oda ne szúrjon ellenfeleinek: fennhangon azt mondta, „látlak benneteket”. Ezt a küldöttek közül többen is úgy értelmezték, hogy megfenyegette ellenzékét: ezentúl „rajtuk tartja a szemét”. Lendvai Ildikó korábbi elnök viszont igyekezett tompítani a feszültséget, a szünetben azt nyilatkozta, Tóbiás „a Fidesznek szánta” az intést.

A szavazás után viszont ellaposodott a kongresszus. A pártelnök maratoni hosszúságú, közel egyórás beszédet tartott, amiben inkább a Fideszt támadta. Azzal vádolta a kormánypártot, hogy lezülleszti az országot. Legfeljebb akkor hozta tűzbe a küldötteket, amikor bejelentette:

aláírásgyűjtésbe kezdenek általános fizetésemelést kérve.

A Tóbiással szoros szövetségben lévő választmányi elnök, Botka László szintén a kormányt bírálta. Pár mondat erejéig ugyanakkor ő is visszaszólt a kritikusoknak. Az egykori elnöknek, Hiller Istvánnak – aki pár hete az InfoRádiónak azt mondta, nem rossz ötlet Orbán kerítése – is odaszúrt, mondván: nem lehet legitimálni „az új vasfüggönyt”. Gyurcsány Ferenc pártját „one man show-nak”, a Bajnai Gordon alapította Együttet pedig olyan szervezetnek nevezte, mely legfeljebb csak néhány tévéműsorban tűnik fel.

 

Botka beszólt Hillernek

Ám az elégedetlen tagság által

annyira várt kibeszélőshow elmaradt.

Ugyan az újságírók kitessékelése után felszólalt Gúr, Hiller, Lendvai és a másik volt elnök, Kovács László is, de forrásaink szerint mindegyikük visszafogott volt.

Úgy tudjuk, Kovács még bocsánatot is kért, amiért korábban azt vizionálta, hogy az MSZP a lengyel baloldal sorsára jut. Gúr állítólag azt hangsúlyozta, hogy párton belül mindenkinek együtt kell működni, de akkor Tóbiás vonja be a párt szervezésébe az ellenzékét is, adjon mindenkinek feladatot. Hiller arról beszélt, hogy másnak kell vezetnie a pártot, mint akik 10 éve álltak az élen, de elvárja a fiataloktól, hogy mindenkit vonjanak be a munkába, „mindenki lépjen egyet előre”. Ám a beszédét végighallgatók szerint Hiller csak arra utalt, hogy a pártelnöki széket nem akarja, más pozícióban azért el tudná képzelni magát.

Botka László
Földi D. Attila / Népszabadság

Lendvai szerint, ha az MSZP „elszúrja”, annak egész Európára hatása lesz, ugyanis Magyarország szerinte „lombikország” lett, amit most Orbánék itt kikísérleteznek, az sikere esetén továbbterjedhet az egész kontinensre. Márpedig Lendvai szerint Orbán háborús politikája egyfajta „dzsihád”, veszélyes kísérlet. Lendvai legfeljebb annyi kritikát engedett meg magának, hogy viccelődött az új emblémán, a felkiáltójelen. Szerinte ezzel éppúgy végződhet a „jesszusom”, mint a „hajrá” felkiáltás is.

Hiller és Lendvai is azt javasolta, hogy 2016 végére az MSZP hozzon létre egy szakértői árnyékkormányt,

bebizonyítva a választóknak, hogy képes kormányozni, válságot kezelni. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy ennek a „kormánynak” nem szabad kizárólag MSZP-s politikusokból állnia, ismét meg kell nyerni az értelmiséget, szakembereket, be kell vonni más baloldali párokat is.

A kongresszust megelőzően a párt népszerűségi mutatóival elégedetlen középvezetők arra számítottak, a zárt ajtók mögött zajló vita során azt is lehet majd látni, hogy ki milyen posztért indul el a jövő évi tisztújításon. Többen kapacitálták például az európai parlamenti képviselőt, Ujhelyi Istvánt, hogy jöjjön haza elnöknek, mások arra számítanak, hogy Mesterházy is elindul, vagy legalábbis frakcióvezető szeretne lenni. Hillerről mindenki biztosra vette, hogy a választmányt akarja vezetni. Úgy tudjuk, hogy Lendvai Deák Ferenc nevű körében pedig azon gondolkodtak, hogy a volt újbudai polgármestert,

Molnár Gyulát kéne az MSZP élére állítani arra hivatkozva, hogy az „Orbán-rendszer őt bíróság elé citálta”, mégsem tudták „megtörni”.

Lendvai egyébként délelőtt Molnárral együtt lépett a tévékamerák elé.

 

„Időt nyertek”

„Tóbiás megtanulta a régi leckét: aki időt nyer, életet nyer” – mondta a pártvezetés egyik kritikusa a Népszabadságnak. A parlamenti képviselő szerint Tóbiás és köre úgy alakította a kongresszus forgatókönyvét, hogy kifogják a szelet az ellenzék vitorlájából, elvegyék a küldöttek kedvét a vitától.

Azaz már az elején keresztülverték az alapszabály módosítását. Az előzetes terveket sok küldött kifogásolta, de a pártvezetés itt is kompromisszumokat kötött.

Az előválasztás nem lesz kötelező, csak választható lehetőség, ráadásul továbbra is a pártkongresszus nevezi meg azt az embert, akit egy esetleges előválasztáson miniszterelnök-jelöltként elindítanak.

Hiába szervezték meg a választókerületi szintet a pártban, továbbra is a megyei fórumok képezik a középszintet az MSZP-ben. Tóbiás pedig – Gúrékat leszerelve – már egy hete bejelentette, hogy nem jövő ősszel, hanem legkésőbb júniusban megtartják a tisztújító kongresszust.

Mire késő délután megkezdődhetett a politikai vita a szombati tanácskozáson, a küldöttek lenyugodtak, sokan el is hagyták a termet, elindultak haza. „Szőnyeg alá sepertük a problémákat. De ez még visszahullhat Tóbiás fejére: ha júniusig nem tud érdemi növekedést felmutatni, keményen megszorongatják majd, ez akár az elnökségébe is kerülhet” – mondta egy, a pártvezetéssel egyébként szimpatizáló észak-magyarországi küldött. „A kongresszus előtt az üzengetéssel mínuszba mentünk, most kihoztuk nullára” – ironizált egy másik szocialista.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.