galéria megtekintése

Indulatos vita után minden maradt a régiben

8 komment


Czene Gábor

Eddig nem volt rá példa, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség kizárjon soraiból egy közösséget: a Vasvári Pál utcai körzet esetében most kísérlet történt rá. Bár a közgyűlés nagy többsége támogatta a javaslatot, végül ez is kevésnek bizonyult. A háttérben a Mazsihisz és az EMIH csatározása áll.

A közgyűlés a „mai nappal megszünteti” a Vasvári Pál utcai körzet „Budapesti Zsidó Hitközségen belüli körzeti jogállást" – így szólt az elöljáróság előterjesztése. Ahhoz, hogy érthetővé váljék, mi robbantotta ki a konfliktust a Mazsihisz legnagyobb tagszervezete, a BZSH közgyűlésén, érdemes rövid kitérőt tenni.

A Mazsihisz a vallásos zsidóság jellegzetesen magyar változatát, a neológ irányzatot képviseli. Azzal a kiegészítéssel, hogy (számunkra nem teljesen világos szervezeti keretek között) a Mazsihiszhez tartozik az amúgy külön felekezetként elismert Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség is.

Ami a konkurenciát illeti: öndefiníciója szerint a Chabad Lubavics mozgalom a haszidizmusra épülő ortodox vonalat viszi, magyarországi meghonosítása Oberlander Báruch rabbi nevéhez fűződik. A Chabad Lubavics „inspirációjára és bábáskodása mellett” alakult meg az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség). A 2004-ben létrejött EMIH az úgynevezett status quo ante irányzatot tekinti szellemi elődjének, a szervezetet vezető Köves Slomó ugyanakkor ortodox rabbiként határozza meg magát.

 

A vallási forgatagban nem könnyű eligazodni. Esetünkben a lényeg az, hogy a Mazsihisz és a chabaddal szimbiózisban működő EMIH között feszült a viszony: a BZSH közgyűlésén a konfliktusok egyike tört felszínre.

A BZSH és az EMIH egyaránt a sajátjának tekinti a VI. kerületi Vasvári Pál utcai zsinagógai körzetet. A helyzet furcsasága, hogy miközben a körzet a BZSH-hoz tartozik, a Vasvári Pál utcában 1994 óta Oberlander Báruch a rabbi. Köves Slomót is itt avatták rabbivá.

A többség a Vasvári Pál utcai körzet kizárására szavazott, mégis minden maradt a régiban
Földi D. Attila / Népszabadság

A BZSH közgyűlésén tárgyalt előterjesztés külön is felhívta a figyelmet arra a közismert tényre, hogy Oberlander Báruch az EMIH-féle irányzatot képviseli, tehát „nem a neológ értékrendet, rítust követi”. A körzet kizárásáról szóló – és a vagyon elszámolásáról is rendelkező – indítvány a néhány éve elfogadott új egyházi törvénnyel indokolta, hogy miért most került terítékre az ügy.

Jelesül azzal, hogy a Mazsihiszhez hasonlóan az EMIH is bekerült a „bevett egyházak” közé. Nyilvánvalóan nem várható el a BZSH-tól, hogy a „vele azonos jogállású társegyház működését saját zsinagógájában mindenben elősegítse, működési költségeit viselje”.

A közgyűlésen folyó parázs vita – vallási, anyagi és személyi ellentéteken túl – politikai vetületet is kapott. A Vasvári Pál utcai körzet nevében ugyanis a kormánypárti Szabó György, a Mazsök (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) elnöke szólalt fel. Mélypontnak nevezte a szerinte gyűlölettől vezérelt javaslatot, de hiába kérte, az előterjesztést nem vették le a napirendről. Akadt, aki egyenesen a „BZSH végét” vizionálta arra az esetre, ha a közgyűlés megszavazza az indítványt.

Szabó György a Mazsök elnöke
Földi D. Attila / Népszabadság

Frölich Róbert országos főrabbi ellenben azt hangsúlyozta: nem egy közösség megszüntetéséről van szó, hanem arról, hogy a Vasvári Pál utca „menjen haza” – oda, ahova valójában tartozik, az EMIH-hez. Szabónál ekkor elszakadt a cérna, és

burkoltan azzal vádolta meg a főrabbit, hogy úgy beszél, ahogyan a szélsőjobbosok.

Frölich Róbert ezt visszautasította.

Rendhagyó módon Oberlander Báruch is megjelent a közgyűlésen. Ács Tamás, a BZSH elnöke jelezte, hogy kész szót adni a vendégnek, akihez Radnóti Zoltán rabbi vallási jellegű kérdéseket intézett. Oberlander Báruch azonban néma maradt. Látszólag nem is figyelt, fejét elfordítva olvasgatott valamit.

Eltérő véleményeket lehetett hallani a javaslat értelmezéséről és annak következményeiről. Schőner Alfréd, a zsidó egyetem rektora arra a következtetésre jutott, a közgyűlés nem készült fel arra, hogy ilyen volumenű kérdésről döntsön: úgy vélte, jobb lenne későbbi időpontban megtárgyalni az témát.

A szavazást végül megtartották. A Vasvári Pál utcai körzet „jogállásának megszüntetését” 30-an támogatták, 8-an ellenezték, 11-en tartózkodtak. Aztán kiderült, hogy ez kevés: nem pusztán a résztvevők, hanem az összes közgyűlési tag többségének támogatására, 38 szavazatra lett volna szükség.

Egyelőre minden marad a régiben. A Vasvári Pál utcai körzet sorsáról évekkel ezelőtt megkezdett eredménytelen egyeztetések tovább folytatódnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.