galéria megtekintése

Ölre mentek földjeikért az feldühödött ikrényi gazdák

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Tettlegességig fajult a vita az ikrényi határban, amikor tizenkét helybeli gazda meg akarta akadályozni, hogy egy külföldi tulajdonban lévő agrárcég learassa a termést a vitatott státuszú állami parcelláról.

Az állam lépni akar, mert a pofátlanságnak is van határa – ezt mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára nemrég a PestiSrácok.hu hírportálnak. A politikus indulatait tizenkét dühös, Ikrény környéki gazda fűti, ők nyerték meg a haszonbérleti szerződést a földeken régóta gazdálkodó Inícia Zrt. előtt, ám a terményt most is a társaság aratja le.

Tiltakoznak a helyi gazdák amiatt, hogy a külföldi cég takarítja be a termést
Tiltakoznak a helyi gazdák amiatt, hogy a külföldi cég takarítja be a termést
A szerző felvétele

Az Inícia, ez az angol–skót hátterű vállalkozás növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik, két állattartó telepet működtetnek. A Győrhöz közeli Ikrényben 1350 férőhelyes, szakosított telepet tartanak fenn, évente több mint hétmillió liter tejet termelnek, tájékoztat a brit vezérigazgató, Andrew Hunter. Hozzáteszi, hogy az Enese Péterpusztán található 400 férőhelyes telepen növendék üszőket helyeztek el. Ha elveszítik a korábban bérelt földjeiket, akkor nem lesz elegendő takarmány, s a jó genetikai hátterű termelő állatok egy részét eladják vagy vágóhídra küldik.

 

Jelenleg 46 dolgozót alkalmaznak, ám ha a helyzet változik, sokukat el kell bocsátani.

Tettlegesség is történt

A pályázaton nyertes gazdák viszont mást mondanak. A nemzeti földalap ugyanis nekik ítélte bérművelésre a földeket. Biztonsági céggel őriztetik a területet, s mikor nemrég a vagyonőrök jelentették, hogy az Inícia kombájnjai megkezdték az aratást, azonnal a helyszínre rohantak. Akkorra – állítják a gazdák – vagy tíz hektár termését már lesilózták a zrt. gépei. A felek eltérően emlékeznek a történtekre, de a nehezen ellenőrizhető hírek szerint lökdösődésre, kisebb tettlegességre is sor került.

A helyzetet bonyolítja, hogy az ügyben érintett település, Enese jegyzője a külföldi hátterű társaság kérésére az Iníciának adott birtokvédelmet.

Ennek okát és hátterét kérésünkre Csapó-Molnár Violetta jegyző világította meg. Emlékeztetett arra, hogy tavaly júliusban az Inícia Zrt. birtokvédelmi kérelmet nyújtott be az enesei ingatlanra a magyar állam képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel szemben. A jegyző megállapította: az Inícia Zrt. birtokvédelemre jogosult a Pesti Központi Kerületi Bíróságnál folyó peres ügy lezárásáig.

Jogerős ítéletre várva

Az Inícia ugyanis bírósághoz fordult. – Azért, hogy állapítsák meg az elő-haszonbérleti jogunk gyakorlásával megszerzett bérleti jogviszonyaink fennállását, s azt, hogy a nyertes pályázók bérleti jogai velünk szemben hatálytalanok – közölte Hunter.

A bíróság azonban első fokon azt mondta ki, hogy a pályázat új nyerteseinek jóhiszeműen szerzett bérleti joga hatályos. Mivel az Inícia úgy gondolja, a NFA megszegte az elő-haszonbérleti jog gyakorlására vállalt kötelezettségét, fellebbezést nyújtott be. Ennek a tárgyalásnak még az időpontját sem tűzték ki.

Az enesei jegyző viszont azért hozott gyors döntést, hogy a földeken elkerülhetetlen károk ne keletkezzenek, el tudják végezni a mezőgazdasági munkát.

Az NFA azonban keresetet nyújtott be a Győri Járásbírósághoz, melyben a határozat megváltoztatását, végrehajtásának felfüggesztését kérték. A 12 gazda ugyanerre az ingatlanra birtokvédelmi kérelmet adott be az Inícia Zrt.-vel szemben még tavaly októberben. A jegyző az eljárásokat felfüggesztette a jogerős bírói döntés meghozataláig, „mivel az ügyben kiadott határozatommal érdemi döntést hoztam, melyre felfüggesztő vagy a jegyzői határozat megváltoztatására vonatkozó döntés nem született a járásbíróságon.”

Harcolnak a végsőkig

– A jegyző jogszerű határozatot hozott – állítja a hasonló ügyekben már eljáró Neupor Zsolt ügyvéd. – A jegyző nem vizsgálhatja a birtoklás jogcímét, hogy ki a bérlő, ki a tulajdonos, hanem a tényleges birtoklás ténye alapján dönt, őt védelemben részesíti, és a birtoklásban őt megzavarókat eltiltja.

Az ügyvéd elismeri: ezt a jogintézményt nem elsősorban az ilyen 500 hektáros, hanem általában jóval kisebb, szomszédperes esetekre találták ki, de a jogszabály attól még hatályos. És valóban szülhet olyan helyzeteket, hogy a jogcím nélküli birtokos kap védelmet.

Több jogász is állítja, hogy a bíróság előtt az Inícia valószínűleg veszíteni fog,

ha nem változik a földbérleti pályázat eredménye, hiszen a cégnek erre a tevékenységre valós jogcíme jelenleg nincs. Andrew Hunter abba kapaszkodik: ők előre közölték a földalappal, hogy élni akarnak elő-haszonbérleti jogukkal, bármi legyen is a nyertes ajánlat, vállalják annak feltételeit.

Az ügyet nem akarják a politika mezejére terelni. Ez nem lesz könnyű, mert a gazdák felkeresték a szakminisztert, aki arra biztatta őket, hogy ők arassák le a termést.

Államilag fizetett őrző-védőket is adott a betakarításhoz.

A Kisalföld úgy tudja, a miniszter kilátásba helyezte, hogy nem marad el a jegyző felelősségre vonása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.