Indul az újabb Havanna-program

Csaknem egyéves előkészítés után látványos szakaszba lépnek a Havanna lakótelep felújítási munkái. A panel- és ökopályázatok jóvoltából már eddig is sorra szépültek az épülettömbök, így igazán látványos a változás.

Jó példa erre a Csontváry utca 40-48. szám alatti társasház, s nemsokára ezek sorába lép az a három, a Mi Havannánk program keretében korszerűsödő épület is, amelyek a Havanna lakótelep integrált szociális városrehabilitációja elnevezéssel nyert pályázati pénzből szépülnek meg. A panelpályázatokkal egyébként a Havanna lakótelep házainak több mint fele korszerűsödik, az eredmények már most szemmel láthatóak.

Hosszúnak tűnhet az előkészítéssel eddig eltelt idő, ám mint arról a XVIII. kerület tájékoztatott, a közbeszerzési eljárások körüli véleménykülönbségek, egyeztetések, az előírások szerinti időkorlátok, tervezési és engedélyezési folyamatok, mind késleltették a konkrét munkák elindulását. Miután lezárult a műszaki ellenőr kiválasztására kiírt közbeszerzés, mostantól rövidesen építkezések sora kezdődhet el, és lakótelepi közösségépítő programok sora várja majd a Havannán élőket. A lezárult, a szerződéskötés megtörtént, így több projekt is zöld utat kaphat.

Mint arról már beszámoltunk, a Mi Havannánk program keretében készülő hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés 1037 lakást, érint, a három lakótömb összesen 42 ezer négyzetméter felületen szépül meg, ezáltal 2600 lakó fűtésszámlája csökken őszre. A csaknem 600 millió forintos költségű munkák 75 százalékát támogatja az Európai Unió, vagyis a beruházás négy forintjából hármat a közösség fizet. A lakók összesen 176,4 milliós önrésszel járulnak hozzá a felújításhoz.

A pályázaton szigorú feltételeknek kellett megfelelniük a lakóközösségeknek. Csak olyan ház vehet részt a programban, amelynek nincs köztartozása és vállalják a kötelező önrészt. Ezt a társasházak hitelből fedezik. A számítások szerint várhatóan mintegy tíz év alatt térül meg a lakók költsége. Ehhez adódik még, hogy megnő a lakások piaci értéke.

A külső hőszigetelés nemcsak energiatakarékosság szempontjából hoz változást, a házak új ruhát is kapnak: az épületek színezésébe bevonják a lakókat is, ők is véleményt mondanak arról, milyen is legyen a házuk külseje. A Havanna 45-63. külső szigetelése június első hetében kezdődik. Ezen a héten döntenek a Havanna 44-52., valamint a Csontváry utca 30-38. kivitelezőjéről, július elején ezeknél az épületeknél is kezdődik az állványozás. E két társasház a Havanna programon túl sikeresen vett részt az öko- és panelpályázatokon, így a külső szigetelés mellett a fűtés- és melegvíz-korszerűsítés, s a nyílászáró-csere is megtörténik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.