galéria megtekintése

A Fidesz miatt fognak a dizájnerdrogokhoz nyúlni

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Kerülhet tízmilliárdokba, lehet alkotmányellenes, komolyan gondolja a Fidesz a tinédzsereknek is kötelező drogtesztet. Az indítvány februárra készül el, addig lehet róla beszélni. Szakemberek azt mondják, a marihuánát lehet a leghosszabb ideig kimutatni a szervezetben, ha rendszeresen használják, míg az életveszélyes dizájner drogokat sokszor egyáltalán nem.

Fenntartásokkal bár, de támogatja a Fidesz-frakció Kocsis Máté józsefvárosi polgármester javaslatát, amely évente kötelező drogtesztnek vetné alá a 12 és 18 év közötti gyerekeket, illetve fiatalokat. Bár elsőre úgy tűnhetett, Kocsis túlpörgetett állapotban fogalmazta meg péntek este a Facebookon megosztott ötletét, szó sincs erről. Rogán Antal frakcióvezető tegnap kijelentette: mindent – pénzt és technikát is – mozgósítanak, hogy a javaslat megvalósuljon. Egyáltalán nem valószínűtlen, hogy a kormányoldal ezzel a számára kínos ügyekről – vagyonosodás, korrupció – akarja elterelni a figyelmet. Az, hogy pontosan kiket tesztelnének (azaz Kocsis terveinek megfelelően az újságírók és a politikusok drogtisztaságát is megvizsgálják-e évente), még nem dőlt el – az indítvány februárra készül el.

Most Rogánt szondáztatják a Parlamentben
Most Rogánt szondáztatják a Parlamentben
Fotó: Bődey János / Index

Az ötletet viszont nem sokat tesztelhették, de így is tudható, hogy a frakcióban voltak ellenvélemények, ám a túlnyomó többség egyetértett. Rogán szerint pedig a szűrés ellenzői a drogot támogatják. Ha ezt elfogadjuk, akkor a kábítószerpártiak a legváratlanabb helyről kaptak segítséget: a kereszténydemokrata Rubovszky György, az igazságügyi bizottság elnöke lapunkkal közölte, Kocsis javaslata alkotmányellenes, ezer sebből vérzik, ellenzi. Azt is elmondta, hogy tizenkét éves unokája sírva hívta fel: el kell költöznie az országból, mert nem hajlandó idegenek előtt pisilni.

 

Úgy tudjuk, az igazságügyi minisztériumban is zavarosnak tartják az ötletet. Alkotmányellenes lehet, hogy foglalkozás alapján köteleznének szűrésre, és egyelőre az sincs kimunkálva, hogy ki minősül újságírónak. A tervek szerint a fiatalok esetében a szülőket tájékoztatnák a teszt eredményéről, vagyis annak csak a szülői döntéstől függően lehetne következménye. Felmérések szerint a 14 és 19 év közötti fiatalok harmada legalább egyszer kipróbált már tiltott szert.

Az ellenzék tiltakozik: a DK ifjúsági szervezetének tagjai ezt vizeletmintájukkal fejezték ki, amit elvittek a józsefvárosi önkormányzathoz. Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetés százmillió forintot irányoz elő drogprevencióra, míg a tesztelés becslések szerint 40 milliárdba kerülne. Szabó Tímea, a PM társelnöke arra kérte Rogánt, hogy fújjon bele egy alkoholszondába. A frakcióvezető megtette. Az eredmény: negatív.

Szakemberek szerint nem nehéz megjósolni, hogy mi lesz a következménye annak, ha a korábban a józsefvárosi tűcsereprogramnak véget vető Kocsis javaslata megvalósul. A fiatalok – a szervezetben a leghosszabb ideig megtalálható marihuána helyett – olyan szerekhez nyúlnak majd, amelyeket nem vagy csak nagyon rövid ideig lehet kimutatni. Ilyenek például a dizájner drogok, amelyek az utóbbi években egyre divatosabbak: gyorsan hatnak, olykor halálbiztosan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.