Index - Antiszemita feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre

Antiszemita feliratokat festettek péntekre virradóra a Duna-parti mártíremlékműre Budapesten - írta az index.hu. A rendőrség rongálás miatt indított nyomozást. A XIII. kerületi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elítéli a történteket.

Az Index olvasója által beküldött képeken "Nem a ti országotok, mocskos zsidók!", "Oda lesztek belelőve" és a "Köszönjétek Dánielnek!" feliratok láthatók, fekete festékkel fújták őket a XIII. kerületi szoborcsoport talapzatára.

Antiszemita feliratokat festettek péntekre virradóra a Duna-parti mártíremlékműre Budapesten
Budapest, 2012. május 25. Egy szakember tisztítja a Vizafogói Mártír Emlékművet a XIII. kerületi Népfürdő utcánál, miután ismeretlen tettes antiszemita feliratokat festett az emlékműre. MTI Fotó: Marjai János

Legutóbb, kedden Raoul Wallenberg svéd diplomata budapesti szobrára tettek ismeretlenek disznólábakat. Ez ügyben a rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.

A "Köszönjétek Dánielnek" felirat arra utalhat, hogy Dániel Péter ügyvéd május 16-án hajnalban vörös festékkel leöntötte a május 13-án a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott, és az erről készült fényképeket megosztotta egy közösségi oldalon.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére azt közölte: a XIII. kerület rendőrkapitánysága rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

A XIII. kerületi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "félő, hogy az emberek ezreinek múltját megszentségtelenítő, a ma élők számára félelemkeltő cselekedet az újfasizmus előretörésének újabb állomása".

A Mazsihisz "felháborítónak és rémisztőnek" tartja, hogy egy hét leforgása alatt meggyalázták a Raoul Wallenberg emlékművét a II. kerületben és a Vizafogón található mártíremlékművet - olvasható a szervezet által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Közölték, hogy feljelentést tettek a rendőrségen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.