Index: MSZP-s utasításra tiltották ki az Egyenlítő főszerkesztőjét

A baloldali blog főszerkesztője besokallt és szombaton kipakol.

Távozik az Egyenlítő TV blog éléről Németh Gábor alapító főszerkesztő - értesült az Index. Csakhogy nem önszántából jelentette be kilépését; a hírportál információja szerint Németh arra hivatkozott, hogy az MSZP egyik befolyásos politikusa tiltatta ki, és vonatta meg szerkesztői hozzáférését. Az MSZP-sek szerint viszont Németh zsarolta meg a párt politikusait információk kiadásával, ezért szakítottak.

Németh az Indexnek ezt megerősítette, mondván "az MSZP legtetején valakik úgy gondolták, hogy egy-két szerzőtársamat megkörnyékezve letiltják a hozzáférésemet, és erőszakkal átveszik az irányítást a számukra értékes kommunikációs felület felett". Németh részleteket egyelőre nem akart elárulni, de ígérete szerint az ügy hátterét és a blog működését befolyásoló, „az abszurditás határait súroló MSZP-s kéréseket" szombaton fogja kiteregetni, méghozzá az MSZP Jókai utcai pártszékháza előtt tartandó sajtótájékoztatón.

Az Index emlékeztet, hogy a konfliktus nem volt előzmény nélküli. Tavaly került nyilvánosságra a blog szerzőinek belső levelezése, amiből kiderült, hogy MSZP-s politikusok, többek között Török Zsolt akkori pártszóvivő adott utasításokat a blog munkatársainak. A főszerkesztő pedig idén márciusban rövid időre „sztrájkot" hirdetett, mert állítása szerint a pártból arra kérték a blog szerzőit, hogy néhány budapesti fideszes politikust – köztük Rogán Antal V. kerületi polgármestert és Tarlós István főpolgármestert – kíméljék a politikai bírálatoktól és támadásoktól. Az Egyenlítő akkor lényegében elismerte, hogy még a Fideszről szóló cikkeknek is szocialista szűrőn kellett átmenniük megjelenés előtt.

Az Index MSZP-s forrásai cáfolták, hogy pártpolitikusok folyamatosan befolyásolni próbálták volna a blog tartalmát. Az Indexnek azt mondták, hogy az utóbbi időszak pénzügyi vitái voltak a párt politikusaival, az utóbbi napokban pedig kifejezetten megzsarolta a szerkesztőséget finanszírozókat. Ezt követően került sor a szakításra.

Az üggyel kapcsolatban a szocialista párttól várunk reakciót - amint megérkezik, cikkünket frissítjük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.