Impulzusok nélkül maradnak a vevők

– Örülök – mondja egy középkorú hölgy, aki a Tesco kaposvári áruházában dolgozik. – Elvész ugyan a vasárnapi pótlék, de nekem többet ér, hogy a családommal lehetek.

Az előbbi mondatot tucatnyi alkalommal hallhattuk, amikor arról kérdeztük a hipermarketek eladóit, hogy nekik jó-e a vasárnapi zárva tartás. Ettől még nem egységes a törvény fogadtatása, mert találkoztunk sok dolgozóval, akinek hiányozni fog a vasárnapi munkáért járó 50 százalékos bérpótlék, ám utóbbiak voltak kevesebben.

A kérdéseinkre adott válaszok alapján a kereskedelmi alkalmazottak kétharmada örül a pihenőnapnak. A pótlék nagyságáról nem szívesen beszéltek a kérdezettek (és egyáltalán, semmiről se beszéltek szívesen, inkább lopva, és név nélkül, mivel alkalmazóik tiltják, hogy nyilatkozzanak). Ennek ellenére kiderült, hogy a multiknál nem vezető beosztásban lévő dolgozók nettó bére 90-120 ezer között mozog, s ez eddig – attól függően, hogy hány vasárnapot vállalnak – 3-15 ezer forinttal emelkedett.

A pihenőnapnak örülők érzését az is erősíti, hogy egyelőre mindenütt úgy tudják, nem lesz leépítés a hétvégi zárva tartás miatt. Sőt: a Tescónál felvételt hirdetnek. A dolgozók szerint azért, mert a cég arra számít, pénteken és szombaton erősödik a forgalom, ezért azokon a napokon kell a plusz munkaerő. Amúgy a dolgozóktól kapott válaszok alapján az áruházláncok inkább arra készülnek, hogy elenyésző lesz a visszaesés, mert az áraikkal és a kínálatukkal nem tudnak versengeni a kisboltok.

A plázák nagyobb üzleteinek dolgozói bizonytalanabbak voltak, mint az élelmiszer-áruházak alkalmazottai. Ők tartanak attól, hogy kisebb lesz a forgalom, s ez elbocsátáshoz vezethet.

Hrabovszki György, a békéscsabai Csaba Center Bevásárló- és Szórakoztató Központ igazgatója szerint a zárva tartásról szóló törvény megalkotói nem számoltak a jogszabály hatásaival. – A mi bevásárlóközpontunkban 80 főre taksálom azok a számát, akik majd elvesztik emiatt az állásukat. Nekünk az a szándékunk, hogy a központot nyitva tartjuk, és akikre nem vonatkozik a tilalom, azok dolgozhatnak. Így 32-34 boltunk maradhat nyitva, s ez még mindig felér egy kisebb plázával.

Hrabovszki úgy véli, hogy főképp a divatáruboltokat sújtja majd a zárva tartás, mivel ezeket a cikkeket gyakran a pillanat hatása alatt vesszük meg, s az ilyen „impulzus-vásárlásokhoz" az kell, hogy legyen elég időnk nézelődni. Csökken a forgalom a vendéglátásban is, jósolja a plázaigazgató, mert azt a kávét, amit nem isznak meg vasárnapi vásárlás közben, már sosem isszák meg. A határ menti településeken csökken az összforgalom azért is, mert a külföldiek csak szombaton és vasárnap jönnek. Például Békéscsabán nagyon jelentős román vásárlóerő jelenik meg a Csaba Centerben. Ezek a vevők néha több százezer forintot hagynak itt. Ők elmaradnak. Vagyis a törvény következtében csökken a foglalkoztatás, vele az adók formájában befolyó állami bevétel, zárta gondolatait Hrabovszki György, aki egyébként Magyarországon a leghosszabb ideje hivatalban lévő plázavezető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.