galéria megtekintése

Ilyen még nem volt: fideszesek tüntetnek fideszesek ellen

14 komment


Czene Gábor

Minden megyében elkezdődött a szervezés, több ezer embert várunk a romák országos korrupcióellenes tüntetésére – nyilatkozta Lakatos Oszkár, a demonstráció egyik kezdeményezője, az ORÖ (Országos Roma Önkormányzat) képviselője.

Szerinte ilyen még nem volt: az integrációra szánt milliárdok eltüntetése miatt fideszesek is tiltakozni fognak a fideszes miniszterelnöki biztos, Farkas Flórián ­ellen.

Lakatos Oszkár tagja volt annak a már megszűnt alternatív bizottságnak, amely az ORÖ gyanús ­pénzügyeit vizsgálta. Tagja volt a kormánypárti Lungo Dromnak is, de onnan – éppen a Farkas Flórián elleni fellépése miatt, szerinte szabálytalan eljárás után – kizárták.

 

A Fidesznek viszont még ma is tagja. Az Egerben élő roma képviselőnek pártjában nem esett bántódása, de úgy érzi, az ORÖ-s botrányok kirobbantása óta a helyi fideszesek kerülik a társaságát. Igaz – teszi hozzá –, előzőleg is csak választások előtt keresték vele a kapcsolatot.

A tervezett korrupcióellenes tüntetés nem kizárólag Farkas Flórián felelősségére próbálja felhívni a figyelmet. Lakatos Oszkár állítja, hogy az ORÖ által kapott állami és uniós pénzek túlnyomó részét nem a roma vezetők lopták el, hanem a többségi társadalomhoz tartozók. Ügyvédi szerződések, kamu tanulmányok, fiktív szakértői megbízások formájában tüntették el a támogatásokat.

Lakatos Oszkár
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Heves megyében Lakatos tud olyan telepfelszámolási programról, amelyre – ismeretei szerint – egymilliárd forintot költöttek, de csak szociológiai felmérések készültek, a cigánytelepen egyetlen villanykörtét sem cseréltek ki.

A tüntetés várhatóan április végén lesz a Kossuth téren vagy a főváros más frekventált pontján. A végleges időpontot és helyszínt ­Lakatos Oszkár több társával kedden jelenti be. A sajtótájékoztatót a Miniszterelnökség előtt tartják. Teljesíteni akarják ugyanis ­Lázár János miniszter korábbi kérését, aki arra biztatott mindenkit, hogy tegyen feljelentést, ha tudomása van visszaélésekről. Lakatos Oszkár elmondta: két újabb feljelentést mutatnak be, amely mintegy 150 milliós csalásról, sikkasztásról szól.

A fővárosi kormányhivataltól viszont szeretnék megtudni: mi lett a sorsa annak a csaknem hatvan beadványnak, amit az alternatív bizottság tavaly nyújtott be az ORÖ működésében tapasztalt törvénytelenségek – egyebek mellett hiányzó jegyzőkönyvek, közgyűlési jóváhagyás nélkül kiírt pályázatok, jogsértő megbízási szerződések – ügyében. Bár az ORÖ törvényességi felügyeletét a kormányhivatal látja el, Lakatos Oszkár szerint ­beadványaikra eddig nem kaptak érdemi választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.