Állami vezetők különös utazásai

Több százmillió forintot utaztak el az idén az állami vezetők, akiknek külföldi útjai jórészt Brüsszelbe és a szomszédos országokba vezettek. A közpénzekből finanszírozott utak csúcstartója Illés Zoltán lett: övé volt a legdrágább kiruccanás. Szócska Miklós viszont igazi varázsló: 292(!) forintból fordult meg az Egyesült Államokban. (Pontosabban ennyibe került az útja a magyar államnak.)

Brüsszelbe és a szomszédos országokba vezetett az állami vezetők legtöbb útja – ez derül ki a minisztériumok honlapján közzétett kimutatásokból, illetve a mainap.hu azokból készített összesítéséből. A tárcák egyenként százmilliókat költöttek a tisztségviselőik külhoni kiküldetéseire.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vezetői szeretnek utazni, a tárca 2011-ben mintegy 103 millió forintot költött tisztségviselőinek külföldi utazásaira. Fazekas Sándor külföldi látogatásai több mint 30 millió forintba kerültek, utazásai között bőven vannak milliós nagyságrendű utak. Ugyanez jellemző az államtitkárokra is: Czerván György agrárgazdasági államtitkár és kísérete 12,5 millió forintot utazott el, Kardeván Endre élelmiszerlánc- felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár és munkatársai pedig 16,6 millióért felügyelték külföldön az élelmiszerláncokat. V. Németh Zsolt és kísérete 10,5 millió forintért fejlesztett vidéket külföldi útjai során, többek közt Kínában, Franciaországban, Luxemburgban és Belgiumban.

A vidékfejlesztési tárcánál valószínűleg igazi lúzernek számít Ángyán József parlamenti és Farkas Imre közigazgatási államtitkár: előbbi egyszer utazott az idén, utóbbi egyszer sem – legalábbis a minisztérium kimutatása szerint.

Valószínűleg Illés Zoltán nevéhez kötődik az idei egyik legkülönösebb kormányzati út. Szeptemberben a környezetvédelmi államtitkár és kísérete 1,3 millió forint közpénzért töltött 6 napot Angliában, ám ebben az esetben nem a költség az igazán érdekes. Az utazás célja ugyanis - ahogy a minisztériumi kimutatásban szerepel - nem volt  kevesebb, mint hogy Illés átvehesse a Vegyészmérnökök Szövetségének tiszteletbeli tagságáról szóló dokumentumot a londoni magyar követségen rendezett ceremónián, illetve részt vegyen az "ehhez kapcsolódó programokon". Az államtitkárnak a feladathoz két segítője is akadt, a jeles alkalomra pedig utazási és szállásköltség, valamint napidíj is járt.

A kormánytagok közt – a rendelkezésünkre álló adatok szerint – egyébként Illés Zoltán a rekorder: bár mindössze nyolc alkalommal vett részt külföldi munkaúton, ezek azonban összesen 18,5 millió forintba kerültek. A legnagyobb tétel egy több mint 7,6 millió forintos út volt, amikor a környezetvédelem ügyei Kenyába szólították a VM államtitkárát és csapatát. Illés és emberei február 15–24. között 10 napot töltöttek az afrikai országban, az UNEP (United Nations Environment Programme) Kormányzótanácsának és a Globális Miniszteri Fórumnak a 26. ülésén.

– Az államtitkár úr nem csak Magyarországot, hanem az egész Uniót képviselte Kenyában, és bekerült az UNEP irányítói közé – magyarázta a mainap.hu kérdésére Deblán István, Illés tanácsadója. A 7,6 milliós teljes útiköltség összetétele sem érdektelen. Illés és további 5 segítője 10 napra összesen több mint 1 millió forint napidíjat kapott (fejenként 166 ezer forint), a szállásköltség 2,5 millió (fejenként 416 ezer forint), az utazás 3,4 millió volt (fejenként 566 ezer forint), de elment durván 550 ezer forint "egyéb költségekre is".

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) január és november között  mintegy 20 millió forintot költött a tárcavezetők külföldi útjaira. Navracsics Tibor 3,3 millió forint értékben utazott idén, ezzel azonban nincs az élen. Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár utazásai 4,8 millió forintba kerültek; ehhez képest eltörpül például Répássy Róbert igazságügyi államtitkár 866 ezer forintnyi utazása. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak annyiszor volt dolga külföldön, hogy utazásaira 3,2 millió forintot költött a KIM. A legszerényebb minisztériumi felső vezető Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár volt, aki idén mindössze egyszer utazott munkaügyben külföldre: ukrajnai útja kijött 24 ezer forintból.

Az év első 11 hónapjában a Belügyminisztérium több mint 160 millió forintot költött tisztségviselőinek külföldi utazásaira. A tárca vezetői közül a leggyakrabban Simonné Berta Krisztina európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár utazott, mintegy 7,2 millió forint értékben, logikusan Brüsszelbe. Külföldi útjainak többsége az év első felére esett, ami nem meglepő, tekintve, hogy 2011 első félévében Magyarország töltötte be az Európai Unió soros elnöki posztját.

Pintér Sándor belügyminiszter ugyanakkor nem utazott sűrűn, idei utazásai kijöttek 3 millió forintból. A „legegzotikusabb” út Tállai András önkormányzati államtitkárnak jutott, aki elkísérte Schmitt Pál köztársasági elnököt Azerbajdzsánba. De legalább nem volt drága: Tállai útjáért 366 ezer forintot fizetett a Belügyminisztérium.

A Honvédelmi Minisztériumnál megszűnt a drága utazgatás: Hende Csaba miniszter, Fodor Lajos közigazgatási államtitkár, Simicskó István parlamenti államtitkár, Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár, Márki Gábor védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Dankó István jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár összesen 34 alkalommal utaztak külföldre, összesen 10,7 millió forintért.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (Nefmi) sem Réthelyi Miklós a legmozgékonyabb: míg a miniszter "csak" 3,6 millió forintért utazott idén, addig Szőcs Géza kulturális államtitkár kiküldetései csaknem hétmillió adóforintba kerültek. Ennél lényegesen kevesebbet utazott Szócska Miklós egészségügyi államtitkár (3,3 millió forint), Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár (3,4 millió forint), Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár (1,8 millió forint) és Czene Attila sportállamtitkár (1,5 millió forint).

A mainap.hu kérdésére a Nefmi közölte: az EU Tanács üléseire a tagállamok küldöttei utazási költségeinek körülbelül 20 százalékát a Külügyminisztérium visszatéríti. Továbbá némely kiküldetés esetén a meghívó fél utólagosan megtéríti a minisztérium részére az utazási költségeket, amely körülbelül a kiadások 10 százalékának felel meg. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a tárca kimutatása szerint Szócska Miklós 292 forintból megfordult az ENSZ Amerikában tartott közgyűlésén.

A Külügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján nem találni friss adatokat a minisztériumi vezetők külföldi utazásairól.

2011-ben a miniszterelnök és a vele utazó általában 5-6 fős delegáció utazási költségei összesen 135,3 millió forintot tettek ki. A szállásköltség számukra mindösszesen 19,5 millió forint volt – közölte a mainap.hu kérdésére Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Mint írta: a miniszterelnök két kivételtől eltekintve menetrend szerinti repülőgépet vett igénybe, a szomszédos országokba legtöbbször autóval ment, egyszer – a menetrend és a külföldi program összeegyeztethetetlensége miatt – igénybe vette a Honvédség An–26-os gépét is, ami 1,8 millió forintba került.

Szaúd-Arábiába pedig a Malévtól bérelt repülőgéppel utazott, ez volt egyébként a legdrágább út is (15 millió forint), ám ebben az esetben az utazási költségek megoszlottak a népes üzletember-delegáció és a kormányzat között, mert a cégek vezetői kifizették saját utazásuk árát. A legkevesebb utazási költség a szarajevói út során merült fel, ez 1,8 millió forintba került.

A kormányfő szóvivője a mainap.hu kérdéseire írt válaszlevél elején fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy 2008-ban az akkori miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek 34 külföldi útja volt, melyek összes költsége 318,5 millió forintot tett ki. 2009-ben Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon 31 utazására összesen 264 millió forintot költöttek.

A mainap.hu ismertetett cikkére a következő reakciót kaptuk a vidékfejlesztési tárcától:

"A Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése és szakmai csoportja a magyar EU elnökség ideje alatt több mint 300 ülést készített elő és vezetett. Az összes tárcát érintő 43 tanácsülésből 9-et a Vidékfejlesztési Minisztérium intézett, azaz a feladatok 20 százalékát a mi tárcánk végezte el. Fazekas Sándor az EU soros elnökeként a Környezetvédelmi valamint a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsüléseket is vezette Brüsszelben.

Jó, ha mindenki tisztában van azzal, hogy Brüsszelben dől el, mennyi pénzt kapnak a gazdák az Uniótól. A kormányváltás óta több mint 800 milliárd forint támogatást fizettünk ki a hazai  termelőknek. EU elnökként utazott Illés Zoltán Kenyába is, ahol az ENSZ ülésén az egész Európai Uniót képviselte. Munkatársai sem passzióból mentek vele, nekik kellett képviselniük az uniót az egy időben zajló szekcióüléseken.Állításukkal ellentétben V. Németh Zsolt államtitkár nem volt se Luxemburgban se Franciaországban

A nol.hu által kifogásolt utak ugyanakkor azt is jelzik, hogy újra van magyar agrárdiplomácia Magyarországon. Ennek köszönhetően az uniós csatlakozás óta tavaly volt a legnagyobb az agrárexportunk, 5,8 milliárd eurós kivitelt sikerült elérni az ágazatban. A mezőgazdaság a nemzetgazdaság külkereskedelmi mérlegtöbbletének 38 százalékát adta. 20 százalékkal nőtt az orosz kivitelünk és újraépítjük az ázsiai és a tengeren túli kapcsolatainkat is. A mezőgazdaságnak és az exportnak jelentős szerepe volt abban is, hogy 1,4 százalékkal nőtt a hazai GDP 2011. III. negyedévében.

A magyar mezőgazdaság kiemelkedő teljesítményével a nemzetgazdaság egyik húzóágazata, éppen ezért a nol.hu  hangulatkeltése méltatlan, szenzációhajhász és demagóg."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.