galéria megtekintése

Illés: a hulladékégetők ideje lejárt

10 komment


Hargitai Miklós

Szakmai nonszensz, és hatalmas korrupciós kockázatot jelent a kormány hulladékégető-építési ötlete – állítja Illés Zoltán. Az előző Orbán-kabinet környezetügyi államtitkára szerint az égetés és a szelektálás Európában eddig mindig konfliktusba került.

– Amikor Nápolyban leállt a szemétszállítás, a közép-olaszországi városból vonattal szállították a hulladékot Svédországba, mivel a kapacitásfölösleggel küzdő svéd égetők szabályosan vadásznak az égethető hulladékra – nyilatkozta lapunknak Illés. A szakpolitikus szerint hasonló a helyzet Németországban és több másik, a hulladékégetésnek korábban teret biztosító EU-tagállamban is: hatalmas égetőkapacitások épültek ki, amelyek a szelektív hulladékgyűjtés általánossá válása után fölöslegessé váltak.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Illés Zoltán úgy véli, hogy a jelenlegi kormány terveinek valóra válása esetén Magyarország is hasonló útra lépne: vagy a szelektív gyűjtést kellene a jelenlegi alacsony szinten tartani – ami tételesen ellentétes az EU hulladékkezelési előírásaival (a visszagyűjtésre és a hasznosításra pontosan meghatározott, növekvő célszámok vonatkoznak, nem teljesítés esetén pedig, ahogyan erre Európában már volt példa, kötelezettségszegés eljárás és jelentős pénzbüntetés következik) –, vagy pedig a létesítendő új égetők hulladékimportra kényszerülnének, ami viszont a magyar jogszabályokba ütközhet.

 

– A közelmúltban részt vettem egy nemzetközi hulladékos konferencián, ahol az égetési ágazat legfontosabb piaci szereplői is jelen voltak. Általános, többször elhangzott vélemény volt, hogy a hulladékégetés idejétmúlt (obsolete) megoldás, és mindannyian nagy bajban lennének, ha Kína nem építene új égetőket, mert a technológia a nyugati országokból egyre inkább kiszorul – említette a politikus.

Illés a Népszabadságnak azt is elmondta: a hulladékégetés rendkívül drága, elsősorban a füstgázok kötelező megtisztítása miatt. Az égetés során keletkező gázok legveszélyesebb összetevőjét a dioxinok jelentik (több mint 200, a klórtartalmú hulladékok – például a PVC-flakonok – égetésekor a környezetbe kerülő vegyületről van szó, amelyek már a legkisebb koncentrációban is rákkeltő, magzatkárosító hatásúak), és az eltávolításukra szolgáló, egyébként szintén veszélyes hulladékokat termelő technológiák akár egy új égető árának a felét-kétharmadát is kitehetik.

Égető szükség van rá?
Égető szükség van rá?
MTI

A volt környezetügyi államtitkár szerint a valódi megoldást a hulladékcsökkentés, illetve az előzetes és utólagos szétválogatás jelenti: egyetlen égető árából az egész országot le lehetne fedni olyan utóválogató üzemekkel, amelyek a szelektív gyűjtéssel kiegészítve biztosítani tudnák, hogy csak a valóban feldolgozhatatlan, a mostanihoz képest minimális mennyiségű hulladék kerüljön a lerakókra, illetve a már meglévő égetőkbe. Önmagában az égetéssel azért nem lehet teljesíteni az uniós Hulladék-keretirányelv előírásait, mivel a szóban forgó jogszabály szerint csak olyan hulladékot szabad elégetni, amelynek a hasznosítása másképp megoldhatatlan. – Azt viszont megértem, hogy a kormánynak miért tetszik jobban az égetők ötlete: egy nagy beruházásnál mindig egyszerűbb működtetni a korrupciós mechanizmust, mint sok kicsinél – jegyezte meg Illés Zoltán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.