Így néz ki a debreceni Horthy-emléktábla

A debreceni református kollégiumban szombaton Bölcskei Gusztáv püspök leplezi le Horthy Miklós emléktábláját. Erre az időpontra néma demonstrációt hirdettek a tiltakozók.

A debreceni református kollégium belső udvarának egyik szögletében helyezték el azt a vörösgránit emléktáblát, amely annak állít emléket, hogy ennek az iskolának volt a növendéke Horthy Miklós. A belső udvar a látogatók, a turisták elől elzárt terület, oda csak a kollégium diákjai és dolgozói léphetnek be, ennek ellenére debreceni tudósítónknak ma sikerült lefotóznia az eredetileg 1938-ban elhelyezett, mostanra pedig felújított emléktáblát. Ez a szöveg áll rajta: Ennek az iskolának volt növendéke 1876-1878 vitéz nagybányai Horthy Miklós Magyarország kormányzója, a kollégiumi diákszövetség fővédnöke. Hódolata jeléül a diékszövetség". Alatta új felirat olvasható: Visszaállíttatta a kollégium baráti köre 2012.

A gránittáblát szombaton Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke leplezi le a kollégiumi diáktalálkozó ünnepségsorozatának egyik rendezvényeként. Előtte a Kollégiumi Baráti Kör nevében Győri János mond beszédet A kollégiumi Diákszövetség tevékenysége és Horthy Miklós kollégiumi diák emléktáblájának története címmel.

Az emléktábla újbóli fölavatása felháborodást váltott ki: Budapesten tiltakozásképpen aláírásgyűjtés indult, Debrecenben pedig - a tábla leleplezésének időpontjára - néma demonstrációt hirdetett egy baloldali kötődésű helyi civil szervezet.

Horthy-tábla Debrecenben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.