galéria megtekintése

Így üt vissza Orbánék lépése: itt ragadnak a menekültek

Újra felpörgött az illegális határátlépések miatti perek, valamint az ítéletekben elrendelt kitoloncolások száma a Szegedi Járásbíróságon. Február 8. és 22. között 151 személyt találtak bűnösnek, és ítéltek kitoloncolásra.

A korábbi bírósági jelentések összesített adatai szerint 2015. szeptember 15. óta összesen 1403 illegális migráns kitoloncolásáról döntöttek. Az elmúlt hét végén további 501, e hét első három napján további 221 embert fogtak el a Csongrád megyei rendőrök.

Menekültek a kerítés Szerbia felőli oldalán
Menekültek a kerítés Szerbia felőli oldalán
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A zöldhatár tavaly őszi lezárását követően drasztikusan visszaesett a Magyarországra illegálisan belépni kívánók száma, így a rendőri és katonai őrizetet erősen csökkentették. Ahogyan azonban egyre több korlátozó intézkedést hoztak elsősorban a skandináv, a német és az osztrák hatóságok, úgy növekedett újra a magyar drótkerítésen áthatolók száma. Ezen a szakaszon most főként olyanok próbálkoznak, akik nem közvetlenül háborús övezetből indultak el: pakisztániak, észak-afrikaiak. Újra megjelentek a koszovói albánok, akik egy része tavaly már keresztülvonult ezen a vidéken. Megfigyelések szerint ismét felélénkült, és tapasztalatok szerint erőszakosabbá is vált az embercsempészet a déli határ mentén.

 

Múlt pénteken egy három kocsiból álló, szerb embercsempészek vezette konvoj Mórahalom és Domaszék között, az 55-ös főúton a rendőrök testi épségét veszélyeztetve kikerülte a feltartóztatásukra rendőrségi és katonai gépkocsikból létrehozott útzárat. A rendőrök belelőttek az első csempészautó kerekébe és hűtőjébe, amely így is eljutott Kistelekig, ahol az M5-ös autópályán fogták el az embercsempészt és öt marokkói migránst a rendőrök. Arról azonban nem szóltak a hírek, mi történt a másik két autóval és utasaikkal.

Egy temesvári hírportál szerint vasárnap hajnalban mintegy 150 tagú migránscsoport próbált bejutni Magyarországra a magyar–román–szerb hármas határ közelében. A hármas határig tart jelenleg a drótkerítés. Ahhoz, hogy Magyarországra érjenek, előbb be kellett volna lépniük Románia területére, ezt azonban a román határrendészek megakadályozták.

Lázár János kancelláriaminiszter hétfő este a Makó híradónak kijelentette: a kormány arra készül, hogy Magyarországot a déli határain kell megvédeni. Ennek érdekében műszakilag is megerősítik a drótkerítést, és a közeljövőben Nagylak térségében Románia felé is kiépítik a kerítést. Információink szerint az egykori nagylaki kendergyár területén már felhalmozták az ehhez szükséges anyagokat, a közelben táborozó katonák csak a politikai döntésre várnak.

Kedden Belgrád úgy döntött, amíg Ausztria fenntartja korlátozó intézkedéseit, nem engedik be Szerbiába az Afganisztánból érkező menekülőket. Hivatalosan sem Ausztria, sem Szlovénia, sem Horvátország nem jelentett be ilyen korlátozást, ám a hét vége óta egyetlen afgánt sem engedtek be Szerbiából Horvátországba. A horvát határ mellett, a szerb oldalon, a sidi menekülttáborban zavargások kezdődtek azon menekültek között, akik nem haladhatnak tovább.

A menekültáradat alatt nyögő térségben senki nem hajlandó biztonságos harmadik országként fogadni a visszatoloncolt migránsokat. Magyarország tavaly szep­tember óta nem tudja kitoloncolni azokat az elítélteket, akiket a határzár átlépése miatt kiutasítanak az országból, mert a szerb hatóságok nem fogadják vissza őket. Jobb híján fogva tartják őket, a most hét végén elfogott 500 személlyel együtt lassan már kétezren lesznek a határzár átlépése miatt idegenrendészeti őrizetben, rossz körülmények között, a jövőjükről semmit sem tudva. A Csongrád Megyei Főügyészség éppen most emelt vádat a kiutasításra ítélt és tavaly október 23-án Nagyfán fellázadt migránsok ellen fogolyzendülés bűntette miatt. Egy évtől öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.