galéria megtekintése

Így tervez a kormány: nyit a Lipót, de bezár a Péterfy

10 komment


Danó Anna

Totális átalakítás jöhet a fővárosban a lapunk birtokába került dokumentum szerint, 335 milliárdos program, új centrumkórházak.

Teljesen átalakítanák a fővárosi egészségügyi intézményrendszert – derül ki a Népszabadság birtokába került kormányzati javaslatból. A dokumentum szerint a szaktárca a 2015 februárjában beígért egy budapesti szuperkórház helyett sok kórházas szupercsomagot javasol az uniós fejlesztésekből kimaradó Budapestnek.

A tervezet szerint két nagy kórházban, a Péterfyben és a Szent Jánosban megszűnne az aktív ellátás.

Az utóbbi intézmény kapacitását csak átcsoportosítanák egy új szupercentrumba, ám a Péterfy, amely jelenleg is a főváros egyik legnagyobb ellátója, ápolási otthonná alakulna át. S ezzel épp egy jobboldali kormány szüntetné meg éppen az 56-os forradalom kórházát.

 

Az előterjesztés szerint újranyitnák a majd tíz éve bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, azaz a lipótmezei pszichiátria egy részét, de itt a jövőben demens betegeket ápolnának.

Ha a koncepció megvalósul, úgy 450 ággyal és néhány kórházi ingatlannal lesz kisebb a fővárosi ellátórendszer. 

Műtét a Péterfyben. Most a kórház van veszélyben
Műtét a Péterfyben. Most a kórház van veszélyben
Teknős Miklós / Népszabadság

Az „ötéves terv” készítői részben új épületekkel, részben összevonásokkal, átköltöztetésekkel hoznának létre három olyan centrumkórházat, amely folyamatos ügyeletet tart, és képes megoldani a legbonyolultabb feladatokat. Ezekhez társítva fejlesztenének hét budapesti kórházat.

A 335 milliárdos programból 200 milliárdot költenének új centrumokra.

Az első, a Budai Sürgősségi Centrum zöldmezős beruházásként valósulna meg: a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív ágyai és betegei kerülnének ide. Hat helyszínt is javasolnak a célra, ám az előterjesztők súlyozása alapján a legvalószínűbb, hogy a XI. kerületi Etele tér, az Alkotás út–Déli pályaudvar térsége vagy a szintén a XI. kerületi Virágpiac helyén épülne meg.

A Dél-pesti Centrumként az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kar­diológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A traumatológiai ellátást a Péterfy Baleseti Központja vagy annak áttelepített része biztosítaná a lakosságnak.

A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház lenne:

egy új épületet húznának fel az intézmény mellett. A pszichiátriai és gyermekellátást a közeli Nyírő Gyula Kórház, illetve a Bethesda biztosítaná. Az új centrumba költözne a Sportkórház is Alkotás utcai telephelyéről.

A centrumok működését hét fővárosi és Pest megyei úgynevezett társkórház is segítené: az Uzsoki, a Flór Ferenc, a Jahn Ferenc, a Szent Margit, a Bajcsy, a Szent Imre és a nemrég elkészült Korányi Projekt intézménye.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.