galéria megtekintése

Így óv az uszítástól a CÖF

NOL/MTI

"Balliberális pestist", "üszkösödést" emleget a CÖF, közben meg az uszítás ellen szónokolnak. De legalább bebizonyosodott, hogy szervezetten utaztatják a tüntetőket.

A civil kurázsi erősítését, a lengyel-magyar barátság ápolását, valamint a társadalmi megbékélést hangsúlyozták a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szombati sajtótájékoztatójának résztvevői, lengyel és magyar civilszervezeti vezetők és újságírók.

Szervezett részvétel

Csizmadia László, a CÖF alapítója, és a CÖKA elnöke beszámolt arról, hogy szervezete, és a lengyel Gazeta Polska 350 klubja a 2012 óta élő együttműködés jegyében részt vesznek egymás nemzeti ünnepein. Mint azt az MTI-nek elmondta, ennek jegyében szervezetten mintegy négyszáz ember érkezett idén Magyarországra, de úgy vélte, az egyénileg utazókkal együtt csaknem ezer lengyel volt jelen a múzeumkerti állami megemlékezésen.

 

Az év embere

Felelevenítette: a civil szervezetek együttműködése a család, a hűség, a szeretet és a hit alapelveire épül, és kiterjed a kulturális kapcsolatok ápolására is. Beszámolt arról is, hogy az együttműködés kiterjed a Magyar Hírlap szerkesztősége, valamint a lengyel Gazeta Polska kapcsolatára is, amelynek olvasói tavaly Orbán Viktor miniszterelnököt az év emberének választották.

Uszítás az uszítás ellen

A két szervezet civil etikai kódexet is alkotott, emellett minden európai nemzetnek ajánlást tesznek egy társadalmi szerződés megalkotására. Ebben a többi közt azt javasolják, hogy a kormányok akadályozzák meg a globális piacot az államok elfoglalásában, fűzzék szorosabbra az európai népek összetartozását, emellett a többi közt a gyűlölet és az uszítás elleni fellépésre szólítanak fel.

Keleti szél

Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője szólt arról, hogy Lengyelországban sem nézi jó szemmel a baloldal az ottani antikommunista újságírók fellépését. Felelevenítette, hogy az 1848-as forradalom is jó példája a két nép közötti szoros kapcsolatnak, de mint mondta, a közelmúltban szolidaritást vállaltak az ukrán kormányváltást sürgető erőkkel is.

Napi brüsszelezés

Ryszard Kapuściński, a Gazeta Polska 350 klubjának vezetője örömtelinek nevezte, hogy Budapesten, a Bem szobornál ünnepelhetnek együtt a magyarokkal. (A CÖF megemlékezése délután öt órakor kezdődik, azon Tarlós István főpolgármester is beszédet mond.) A civil társadalom fontosságát hangsúlyozva idézte Széchenyi Istvánt, amikor azt mondta: „semmit rólunk, nélkülünk". Mint arról beszámolt, „a brüsszeli autokraták ellenére" igyekeznek kiterjeszteni az együttműködésüket más nemzetekre is.

Közös királyaink

Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője újságja és a lengyel lap együttműködésének fontosságát hangsúlyozva azt mondta: az nemcsak hírcseréből vagy az események átadásából áll, hanem „a magyar és a lengyel történelem jelentős eseményeinek összefoglalásából is". Szerinte az elmúlt évtizedekben, különösen a kommunista és a baloldali időszakban próbálták negligálni az 1100 éves lengyel-magyar barátságot, de, mint kiemelte, közös királyaink, közös harcaink vezettek oda, hogy a barátságot ápolni kell.

Szivárvány üszök

Idézte a Múzeumkertbe érkező lengyelek egyik transzparensét, amelyen az szerepelt: "Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot! Védd meg Európát a balliberális pestistől és szirvárványszínű üszkösödéstől".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.