galéria megtekintése

Így múlik el a Kossuth tériek dicsősége

48 komment


Czene Gábor

Arabok legyünk vagy szabadok? – tette fel a kérdést az egyik szónok a Kossuth téren, az őszödi beszéd kiszivárogtatásának tizedik évfordulóján tartott demonstráción.

Újra összeállt a Magyar Nemzeti Bizottság 2006, amely annak idején a Gyurcsány-kormány elleni tüntetéseket szervezte a Kossuth téren. A Parlamenthez meghirdetett emlékrendezvény nem mozgatott meg tömegeket: ha fölfelé kerekítünk, akkor sem gyűltek össze többen kétszáznál.


Földi D. Attila / Népszabadság

– Csurka megmondta! – ajánlotta társának a Magyar Fórumot egy vékonydongájú, hátizsákos férfi, de azt, hogy mit mondott meg Csurka, nem tette közkinccsé. Kevéssel odébb, egy idős nőkből álló társaság azon szörnyülködött, hogy „a kínaiak itt vannak, és nem fizetnek adót". Ekkor még valószínűleg nem tudták, hogy az éjszakába nyúló demonstráció sok szónoka közül az egyik a kínai császár leszármazottjaként és hercegnőként felkonferált Nickie Gaya-Sha lesz, aki szolidaritásáról biztosította a Kossuth térieket.

 

Az árpádsávos, magyar és székely zászlókon kívül előkerült néhány transzparens is. Ezek egyike úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferencnek („Fletónak") már tíz éve írnia kellene a 100 év magány című börtönnaplóját. Néhányan az első fokon súlyos fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György arcképét viselték pólójukon, de láttuk Horthy Miklóst és Rózsa Sándort is.


Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Megint mások informatív feliratokkal ellátott ruházatban érkeztek. Ilyenekkel: „Idősebb vagyok, mint Szlovákia", „Magyarnak lenni jó". A rendezők egy feltűnően rövid hajzatú fiatalembert megkértek, hogy tegye el a jobbikos zászlóját. Apropó: megjelent a Jobbik parlamenti frakciójából kizárt Novák Előd is, de nem szólalt fel. Csak azért jött, hogy üdvözölje a „régi bajtársakat".


Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

A színpadon a magát gondolatszobrászként bemutató Majoros Árpád két rövid versecskével, a pulcsiján kokárdát viselő Waszlavik „Gazember" László zenés produkcióval vezette fel a programot. Gonda László, az egyik szervező – aki többször mikrofonhoz lépett – saját bevallása szerint nehezen tudta összeszedni gondolatait.

Tanúsíthatjuk: így volt. Az egyik pillanatban még arról értekezett, hogy egy szűk, „azonos gyökerű kör" – Rotschild, Soros és hasonlók – kezében van a világ, majd a „mérgezett állapotban" lévő magyar társadalmat ostorozta, amiért sokan dohányoznak és isznak. Gonda szerint október elején el kell menni a kvótanépszavazásra, és nemmel szavazni. Ha valaki nem így tesz, az „nem magyar ember". A dohányzás és az ivás (a cukorbetegek növekvő számával együtt) visszatérő motívum volt nála. Figyelmeztetett rá: olyanok jönnek ide, akik „nem isznak, és sok gyerekük van".


Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Az elhangzottakra reflektálva Bene Gábor, egy másik szervező feltette a kérdést: arabok legyünk vagy szabadok? Az egyik lelkes demonstráló sosem mulasztotta el, hogy bekiabálja, amikor neki nem tetsző nevet hallott: „Földet rá, de ne magyar földet!"


Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos képviselő népfelkelésnek minősítette „2006-ot", majd hosszú beszéde keretében bejelentette: Budaházy György és a többi „meghurcolt hazafi" ügyében elkészítette törvényjavaslatát a politikai közkegyelemről és a jóvátételről. A javaslatot már eljuttatta a Jobbik vezetőségének.

A tervek szerint bejelentkezett a házi őrizetben lévő Budaházy is, de ezt már nem vártuk meg. A Kossuth téren eltöltött két és fél óra után akkor jöttünk el, amikor Hegedűs Lóránt református lelkész arról kezdett el beszélni, hogy a 2006-os „nemzeti ellenállás lángját" újra fel kell szítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.