galéria megtekintése

Így fogadták Pukli sztrájkfelhívását

37 komment


Lencsés Károly

Az, hogy nem egyeztetett a pedagógusok szakszervezeteivel Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, mielőtt országos sztrájkra szólított fel, annyiban feltétlenül váratlannak mondható: a pedagógusok sztrájkbizottsága már korábban megalakult, és a szakma 25 pontos követeléséről jó ideje tárgyalást folytat a kormány képviselőivel.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ugyanakkor kérdésünkre azt mondta: a tüntetés a folytatódó egyeztetésen további munícióval szolgál a számukra, hiszen azt mutatja, hogy a közoktatás jelenlegi rossz állapota miatt sokan hajlandók az utcára vonulni. Ezt a helyzetet egyébként szerinte a kormány magának köszönheti. A PSZ tavaly decemberi kongresszusán megfogalmazták ugyanis, hogy milyen változásokat tartanak szükségesnek, de a kormány mind ez ideig érdemben nem reagált. Gallóné tehát úgy véli, jól jön nekik ez a megmozdulás, hiszen világosan érzékelhetővé vált: az általuk szervezett február 23-i pedagógustüntetés után másodjára sikerült tömegeket megmozgatni.

Pukli István
Veres Viktor / Népszabadság

– Elindult egy hólabda, ami lavinává nőtt – így kommentálta a keddi demonstrációt Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Úgy látja, az emberek felismerték: a társadalom ráébredt arra, hogy az oktatási rendszerben uralkodó viszonyok mindenkit érintenek. Ezért maga is azt gondolja, hogy a Pukli-féle kezdeményezés mindenképpen a szakszervezetek érdekérvényesítő képességét erősíti.

 

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) volt az egyik érdekszövetség, amely hivatalosan is támogatta a Tanítanék Mozgalom demonstrációját. Földiák András SZEF-elnök érdeklődésünkre kijelentette: ha a kormány nem hajlandó bocsánatkérésre, valamint érdemi egyeztetésre, és a sztrájkbizottság által kezdeményezett tárgyalások sem vezetnek eredményre, maga úgy gondolja, a konföderációnak célszerű támogatni a civilek kezdeményezését.

Óvatosabban fogalmazott Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Bár szolidárisak a pedagógusokkal, országos sztrájkot hirdetni a versenyszférában szerinte ilyen rövid idő alatt biztosan nem tudnak, mert ehhez testületi döntésre lenne szükség. Jelezte ugyanakkor: a ma hatályos szabályok szerint a szolidaritási sztrájk jogilag aggályos lehet, ezért sem akarna elhamarkodottan nyilatkozni. Ráadásul tartanak az idei bértárgyalások, amelyeket munkabeszüntetéssel nem lenne célszerű megzavarni – mondta az érdekvédő. Javasolja viszont, hogy hívják fel tagjaikat arra: szabadidejükben vegyenek részt a helyi iskolai demonstrációkban, munkaidőben pedig viseljék a szolidaritás kék szalagját. Ahol a szabályok lehetővé teszik – tette hozzá –, a dolgozók a demonstráció idején munkahelyükön kockás inggel tiltakozhatnának.

A pedagógusdemonstráció hivatalos támogatói között volt a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet is. Az érdekképviselet elnöke, Nemes Gábor egyelőre magánvéleményeként fogalmazta meg: ha törvénytelenül korlátozhatják a szakszervezeti jogosítványokat, nekik sem kell szégyenlősködniük. Ő ezért úgy gondolja, akkor is érdemes megfontolni, hogy csatlakozzanak Pukli felhívásához, ha annak jogszerűsége esetleg vitatható. Legyünk mi is bátrak – fogalmazott –, ha már az ünnep szlogenje az volt, hogy a bátraké a tisztelet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.