galéria megtekintése

Így búcsúzott az ország Árpi bácsitól

NOL

"Te a szeretet embere voltál, de tudtál nagyon kemény és határozott lenni, amikor szelíd emberként államfő lettél” – mondta Mécs Imre az Óbudai temetőben, ahol több ezren kísérték utolsó útjára a 94 éves korában elhunyt Göncz Árpádot. 

Péntek délután temették Göncz Árpádot az Óbudai temetőben. A néhai államfő életének 94. évében, október 6-án hunyt el. A Magyar Írószövetség, az Országgyűlés és a Magyar Köztársaság volt elnökének ravatalánál egykori rabtársa, Mécs Imre mondott megrendítő búcsúbeszédet, majd Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vett búcsút tőle római katolikus szertartás keretében.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Göncz Árpádot végakaratának megfelelően egykori rabtársai, Bibó István, Vásárhelyi Miklós és Litván György mellé temették az Óbudai temető 16-os parcellájába.

 

PERCRŐL PERCRE:

18:30 A búcsú képekben

Az Óbudai temetőben fotóriporterünk, Veres Viktor kora délután óta fényképezett. Megrendítő képeit a búcsúról galériánkban nézhetik meg: >>>

18:15 Százan folytatták a Kossuth téren

Mintegy százan gyűltek össze a Kossuth téren péntek este, hogy meghallgassák Mécs Imre eredeti beszédét, amit Göncz Árpád temetésén mondott volna, és amit a család kérésére végül finomított - írta a HVG Online. A téren gyertyát gyújtottak, többen transzparensekkel érkeztek. Mécs a kibővített beszédében visszaemlékezett az ötvenhatos forradalom eseményeire, majd bírálta az egykori fiatal demokratákat.

16:50 Transzparenst vitt a sírra

Egy idősebb férfi egy transzparenst akart elhelyezni Göncz Árpád sírján, emiatt szóváltásba keveredett az egyik biztonsági őrrel.

16:30 Megrohamozták a sírt

A temetés után a gyászoló tömeg áttörte a ravatal köré vont kordont (rendőrségi szalagot) és megrohamozta Göncz Árpád sírját. Tumultus alakult ki, de nem történt atrocitás.

16:00 Véget ért a megemlékezés

A gyászszertartás délután négy órakor véget ért. A temetés során nem történt atrocitás, a tervezett akció - Orbán Viktor és Áder János érkezésének megakadályozására - vélhetően érdeklődés hiányában elmaradt. (A percről percre tudósításban közreműködtek:Nyusztay Máté szerkesztő, Rab László újságíró, Veres Viktor fotóriporter.)

15:45 Az emberek embere voltál

Egykori rabtársa, az ötvenhatos halálraítélt Mécs Imre megrendítő beszéddel búcsúzott Göncz Árpádtól. A gyászbeszédet itt olvashatják teljes terjedelmében: >>> 

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

15:35 Az elengedés órája

„Ez az óra a gyász, a búcsúzás, az elengedés órája. A Biblia tanít erre, még ha nem is vagyunk hajlandók erre mindig emlékezni" - mondta Várszegi Asztrik, a gyászszertartás vezetője. Nem mindegy, tette hozzá a főapát, hogy hogyan és hová engedjük el szerettünket. "Sokak nevében mondhatom, hogy teljes tisztelettel és szeretettel búcsúzom!"

15:30 Légy jámbor

- Legtöbbünk életében meghatározó szerepet játszott Árpád - mondta beszédében Benedek Márton, Göncz Árpád unokája. "A tánciskolában Zsuzsát, nagyanyámat elkápráztatta humorával, stílusával, bár táncolni nem tudott". Felidézte: Esterházy Péter azt írta Göncz Árpádhoz: "A szeretet veszélyes, édes, légy jámbor, kormányzáshoz ez jobb". Benedek Márton visszaemlékezése szerint nagyapja kormányzásának titka az volt, hogy mindenkinek adott egy szeletet magából. "Humora mögött egyenes gerinc, szilárd jellem húzódott meg. Szót értett kommunistával és népivel egyaránt, noha egyik sem volt". Majd így folytatta: "Nagyapám nem véletlenül beszélt csillagszemű nőkről és szálfa emberekről. A csillagszemű, ha belép egy szobába, a szoba ablakai kitárulnak és betér a tiszta levegő. (...) Engem nagyapám tanított meg, hogy ki kell állnunk elveink mellett, s arra, hogy adjunk annak, akinek semmije sincs - mondta Benedek Márton.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

- Annak idején megkérdeztem tőle, hogy miért nem menekültetek el. A válasz az volt, hogy az ember nem hagyja cserben hazáját. Közép-Európában érezte otthon magát, de sok helyre eljutott. Mosolyát mindenhol őszintén viszonozták. Árpád végig azon dolgozott, hogy szabadságon, emberi jogokon, társadalmi igazságosságon alapuló állam jöjjön létre. Feladatunk, hogy erre törekedjünk - jelentette ki Benedek Márton.  Benedek Márton felidézte Göncz Árpád Antall József temetésekor elmondott szavait. "Minden halál alkalom, hogy számot vessünk önmagunk életével. Tekintsünk magunkba, hogy megtettünk-e mindent, hogy híven szolgáljuk a közösségünket és országunkat. Göncz Árpád megtette, amit tudott".

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

15:27 Mécs vágatlanul

Mécs Imre végezetül azt kérte hallgatóságától, hogy aki Göncz Árpádról, a „homo politicusról” akar hallani, menjen délután 5 órára a Kossuth térre. Ezzel arra utalhatott, hogy a temetésen csak egy felpuhított, politikamentes beszédet mondhatott el, ez pedig a vágatlan verzió lesz. A Mécs-beszéd körüli vitáról itt írtunk bővebben: >>>

15:25 Mindig a jó oldalon állt

Göncz Árpád mindig a jó oldalon állt, ezt a példát kellene követnie mindenkinek, ezt a mentalitást, szemléletet kell követnie mindenkinek, aki az állam alkalmazásában áll - tette hozzá búcsúbeszédében Mécs Imre.

15:22 A szeretet embere

„Az emberek óriási többsége szeretett téged, te a szeretet embere voltál, de tudtál nagyon kemény és határozott lenni, amikor szelíd emberként államfő lettél” – mondta Mécs Imre.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

15:20 Több ezren búcsúznak

Az Óbudai temetőben sokezres tömeg kíséri utolsó útjára a néhai államfőt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

15:15 Havasi újra akcióban

Havasi Bertalan, az újságírók elhárításáról elhíresült sajtófőnök most a VS.hu riporterével védte testével a miniszterelnököt. A tudósító azt kérdezte Orbán Viktortól, mit szól hozzá, hogy Göncz családja azt kérte, mindenki magánemberként jöjjön a temetésre. "Havasi Bertalan azonban a miniszterelnök elé ugrott, aki elsétált testőrei gyűrűjében" - írja a VS. A cikk szerint Orbánnak egy idős bácsi beszólt a temetőben: "Mit képzel, hogy idejön?" - kiabálta, a kormányfő azonban nem válaszolt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

15:10 Minden idők legjobb elnöke

"Minden idők legjobb köztársasági elnöke lettél" - mondta gyászbeszédében Mécs Imre egykori ötvenhatos halálraítélt, korábbi SZDSZ-es, majd szocialista politikus. Mécs Imre megköszönte Göncz Árpádnak, hogy bölcsessége előre vitte az ország szekerét.

14:45 Elmarad a balhé?

Helyszíni tudósítónk egyelőre semmi jelét nem észlelte a "Tuareg" nevű aktivista által beígért demonstrációnak, melynek során azt tervezték: megakadályozzák, hogy Orbán Viktor és Áder János politikusként részt vegyen a temetésen.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Magyarország emberarca

Volt idő, amikor Magyarországnak mosolygós, meleg, nyitott emberarca volt. Mindenre és mindenkire kíváncsi. Szegényekhez szívvel forduló, ember és ember között különbséget nem ismerő, személyes, kedves arc. Őszinte szemek. Értő hallgatás. Szenvedésben megedzett szív. Magyar patrióta. Európai polgár. Magyarország emberarca, első igazi köztársasági elnöke, Göncz Árpád volt. Lengyel László búcsúja: >>> 

14:40 Szigorít a TEK

A ravatalhoz vezető utat a TEK munkatársai lezárták, csak a meghívottakat engedik át.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

14:35 Ha én rózsa volnék

Göncz Árpád végakaratának megfelelően a temetésen Koncz Zsuzsa és Bródy János fogják előadni a Ha én rózsa volnék című számot, Göncz Árpád egyik kedvenc dalát.

14:30 Áder és Sólyom is eljött

Megérkezett az Óbudai temetőbe Áder János jelenlegi és Sólyom László volt államfő, Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István budapesti főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök, Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, Magyar Bálint volt SZDSZ-elnök, korábbi oktatási miniszter, Hiller István szocialista politikus, Vágó István televíziós személyiség, valamint Donáth László lelkész.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ölellek, Árpád

– Hát te mit keresel itt? – kérdezte örömteli csodálkozással vegyes meglepetéssel tőlem Göncz Árpád a brit nagykövetség fogadásának forgatagában 1992 őszén. – Külügyes lettem – feleltem. – De az írást sem adtad fel, remélem – mondta. Odze György írása: >>> 

14:20 Özönlik a tömeg

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Folyamatosan érkeznek a gyászolók az Óbudai Temetőbe. Göncz Árpád családja kérésének megfelelően, a megemlékezők egy-egy szál rózsát hoztak. A koporsó egy fedett pavilonban van, ide csak a családtagokat és a meghívottakat engedik be. A pavilont kordonnal vették körbe, odakint helyszíni tudósítónk többek között Baráth Etelét, Schiffer Andrást (LMP), Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkárt és Wittinghof Tamás budaörsi polgármestert is látta. Az MSZP frakció majdnem teljes létszámban jelen van: Kunhalmi Ágnes, Gőgös Zoltán, Harangozó Tamás, Tóbiás József is eljött.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

14:00 Több városban is gyertyákat gyújtanak

A temetés után, 17 órakor több városban gyertyagyújtással emlékeznek Göncz Árpádra:  Dunaújvárosban, Komáromban, Miskolcon, Oroszlányban és Székesfehérváron is - közölte Göncz Árpád tisztelőinek köre a Facebookon.

13:30 Nagy a készültség

A temetés előtt két órá­val fel­he­lyez­ték a 16-os parcellánál felállított pó­di­umra a fa­ko­por­só­t. Az Óbudai Temetőben nagy a rendőri készültség, már jóval a gyászszertartás előtt sok gyászoló érkezett. 

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

12:10 Öten ültek fel Tuaregnek

Délben, a rendbontók meghirdetett gyülekezőhelyén egyik olvasónk 5 embert látott.

11:00 Balhé készül a temetésen

A Kossuth téri tüntetésekről is ismert Szabó Gábor "Tuareg" aktivistákkal akarja megakadályozni, hogy Orbán Viktor bejusson a néhai államfő búcsúztatására - írta Szabó Gábor blogbejegyzésére hivatkozva az Origó. „Tuareg” azt írta: kétszáz „hazafit” keres, akik elállják Orbán Viktor és Áder János útját  a temetőkapunál, ha testőrökkel, politikusként érkeznek a búcsúztatóra. Szabó megfogalmazása szerint "senkinek nincs fölhatalmazása, hogy a Halott végakaratát felülírja. Árpibácsink akarata pedig egyértelmű: ENNEK a kormánynak nevezett Gengszterbandának a képviseletében SENKI nem vehet részt a temetésén. De értsük meg: egyénként viszont bemehet." Ha tehát Orbán és Áder egyedül, magánemberként vegyül majd el a gyászolók között, akkor nem fogják megakadályozni, hogy bemenjenek a kapun. A felhívással még a csoport aktivistái közül sem mindenki értett egyet. A legtöbben azt írták, hogy semmilyen módon nem kellene megzavarni a búcsúztatót, a tiltakozás nem temetésre való.

10:00 Orbán, Áder, Schmitt és Sólyom is ott lesz

A temetésen – amelyet közvetít a Duna televízió – részt vesz Orbán Viktor kormányfő, ott lesz „magánemberként" Áder János köztársasági elnök és felesége, Her­czegh Anita. Mint megtudtuk, a temetésen Schmitt Pál és Sólyom László volt köztársasági elnökök is részt vesznek.

09:00 Mécs puhított beszédet mondhat

Csütörtökön napközben még úgy tűnt, hogy a beharangozott programmal és a végrendeletben foglaltakkal ellentétben mégsem mond beszédet Mécs Imre Göncz Árpád mai temetésén, vélhetően az előre megírt szónoklat politikai felhangjai miatt. Este érkezett a hír, hogy mégis lesz Mécs-beszéd, de puhított tartalommal. Részleteket itt olvashatnak: >>>

Rendkívüli járatokat indít a BKK

Rendkívüli járatot és nagyobb buszokat indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az Óbudai temetőhöz pénteken. Napközben az Óbudai temetőig meghosszabbított útvonalon közlekedik a 17-es villamospótló, 218B jelzéssel pedig rendkívüli buszjárat áll forgalomba a Szentlélek tér és az Óbudai autóbuszgarázs között, a 218-as busz menetrendjével összehangolva. Emellett a 118-as busz vonalán egész nap nagyobb befogadóképességű, csuklós buszok közlekednek. Délelőtt tizenegy és este negyed hét között a 17-es busz a Szent Gellért téri metrómegálló és az Óbudai autóbuszgarázs között közlekedik, érintve az Óbudai temetőt. Ugyanebben az időszakban a 218B rendkívüli autóbuszjárat a HÉV felől biztosítja a sírkert elérhetőségét.

Az Óbudai temető környékén várhatóan megnövekedő közúti forgalom miatt, a késések elkerülése érdekében a 160-as és 260-as vonalon több autóbusz áll forgalomba, ezért délelőtt tizenegy órától a nap végéig változik az alacsonypadlós buszok indulási ideje. A BKK azt javasolja az embereknek, hogy a sírkert megközelítésére az egyéni közlekedés helyett válasszák a tömegközlekedési járatokat. Korábban a Göncz Árpád Alapítvány szintén ezt tanácsolta.(MTI)

08:00 Mindenkit vár a család

Göncz Árpád családtagjai mindenkit várnak a temetésre, aki tisztelettel kíván adózni Göncz Árpád emlékének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.