galéria megtekintése

„Igenis politizálniuk kell a papoknak” – a plébános, aki sokat tud Orbánról

67 komment


Czene Gábor

Komoly gondok vannak a papok felkészültségével, a plébániarendszer jelenlegi formájában fönntarthatatlan – állítja Osztie Zoltán belvárosi plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnöke. Szerinte a katolikus egyháznak stratégiára lenne szüksége, a papoknak pedig igenis politizálniuk kell. Közben hangsúlyozza: „Sosem leszek fideszes pártkatona”.

– Feltűnést keltő beszédet mondott a minap az Olasz Kultúrintézetben tartott keresztény konferencián. Kijelentette például, hogy rendkívül sok baj van a papokkal, nem alkalmasak az evangélium hirdetésére. Mire gondolt?

– Nem szeretnék általánosítani, hiszen én is pap vagyok. Szép számmal vannak – főleg idősebb – kollégák, akik hősiesen végzik a dolgukat. A gondok akkor kulminálódnak, amikor ők kidőlnek a sorból.

Önkritikusan el kell mondanunk, hogy tényleg nagy a baj.


Részben ez visszavezethető a paphiányra. A kommunista rendszerben likvidáltak minket, különösen a szerzetesi közösségeket. A személyi veszteségeket még mindig nem tudtuk kiheverni. A bajok másik forrása, hogy azok a fiatalok, akik megkezdik papi hivatásukat, már nem tartoznak a csúcsértelmiséghez. Nem is mernek értelmiségi párbeszédet folytatni, mert nincsenek olyan szinten.

 

– Rossz a képzés?

– Nyilván. A képzést át kellene strukturálni, hogy a teológiai ismeretanyag elsajátításán túl a papok felkészültsége megfeleljen a kor igényeinek. Sok körülöttünk a mentálisan sérült ember,

a papnövendékeknek speciális pszichológiai képzésre lenne szükségük, hogy a problémáikat képesek legyenek felismerni és kezelni.

A gyakorlati képzésre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. A mesterségbeli tudást csak kiváló mesterek, köztiszteletnek örvendő plébánosok mellett lehet elsajátítani. Megengedhetetlen az is, hogy egy pap ne legyen képes megszólalni, ha mikrofont dugnak az orra alá. Vagy ne tudjon egy cikket megírni...

– Azt is mondta, hogy lassan fönntarthatatlanná válik a plébániarendszer.

– Pontosítom magam: inkább gyorsan, mint lassan válik azzá.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Akkor mi legyen? Meg kell szüntetni?

– Szó sincs róla, az egyház hosszú évszázadok óta a plébániarendszerre épül. Semmiképpen sem megszüntetni kell, hanem átalakítani. Ismerek én is olyan papokat, akik egyszerre nyolc falut látnak el.

Rohangálnak egyik helyről a másikra, ebbe csak tönkremenni lehet.

– Ilyenkor szokott előkerülni, hogy az egyházi munkába jobban be kell vonni a világiakat.

– Az egyik irány valóban ez. A másik lehetőség olyan evangelizációs, missziós központok létrehozása, amelyekben csoportok dolgoznak. A papok így az elmagányosodás veszélye ellen is védve lennének.

– A kialakult helyzetet azzal magyarázta, hogy a katolikus egyháznak nincs stratégiája.

– A stratégiát szerintem helyi közösségi, egyházmegyei és országos szinten is el kell készíteni. Meglátjuk, lesz-e belőle valami.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– A szóban forgó rendezvényen Orbán Viktor is felszólalt, és mintha odaszúrt volna egyet Erdő Péter bíborosnak. A kormányfő közölte: most, hogy – Erdő Péterrel szemben – Veres Andrást választották a püspöki kar elnökévé, bizonyára lesz stratégiája a katolikus egyháznak.

– Nem hiszen, hogy így kellene értelmezni a szavait.

A miniszterelnök úr sokkal jobb politikus annál, hogy egy nyilvános fórumon szembemenjen a bíborossal, vagy megpróbáljon összeugrasztani két főpapot.

Valószínűleg arra utalt, hogy Erdő Péter bíborosnak, aki rendkívül széles nemzetközi horizonttal rendelkezik, érthető módon kevesebb figyelme jut az általam sürgetett stratégiára. Ugyanakkor Orbán Viktor minden bizonnyal jól emlékszik azokra az időkre, amikor Veres András a püspöki kar titkára volt, és meglehetősen élénk érdeklődést tanúsított a közélet iránt.

– Apropó: ön szerint az átlagember azért nem érzi közel magához az egyházat, mert a papok nem nyilvánítanak véleményt közéleti kérdésekben. Kifejezetten arra kérte a papokat és püspököket, hogy politizáljanak.

– Nem szabad bezárkóznunk imádságainkkal a templomba. Ha befolyásolni akarjuk az eseményeket, akkor meg kell szólalnunk. Máskülönben csak magunkat tehetjük felelőssé, ha nem úgy alakulnak a dolgok az országban, ahogyan helyesnek tartjuk. Ha nem foglalunk állást közéleti ügyekben, akkor tovább rontunk az egyház megítélésén, ami így is rendkívül rossz. Igenis politizálni kell.

– Erdő Péter viszont távol szeretné tartani az egyházat a politikától.

– Így igaz. Ennek ellenére fenntartom a véleményem – bárkit is érint, amit mondok.

– Nyugtasson meg, hogy a politizálás az ön értelmezésében nem egyenértékű a Fidesz iránti hűségnyilatkozatokkal.

– Természetesen nem pártpolitikai elkötelezettségről beszélek.

Sosem leszek fideszes pártkatona.

– A Keresztény Értelmiségiek Szövetségét is megvádolták azzal, hogy a Fidesz segédszervezete. Egyáltalán nem alaptalanul.

– De, teljesen alaptalanul. Kormányok jönnek és mennek, az egyház marad.

Rendben, nem akarom elkenni a témát.

Kétségtelen, hogy a Gyurcsány-kormánnyal nem nagyon jutottunk közös platformra semmiben, az Orbán-kormánnyal viszont sok a találkozási pont. Ebből azonban nem következik, hogy mindig és mindenben egyetértünk.

– Szívesen meghallgatom, mi az, ami nem tetszik önnek a Fidesz működésében.

– Több fideszes politikus részéről arrogáns stílust tapasztalunk.

A KÉSZ-nek hetven vidéki csoportja van, jelzéseik alapján fideszes politikusok részéről is mutatkoznak komoly visszaélések.

– Gondolja, hogy Orbán Viktor nem tud erről?

– Biztos, hogy tud róla. Történtek is személycserék, legfeljebb nem kerültek be az országos hírekbe. Neveket nem szeretnék említeni.

– A konferencián bemutatták Az idők jelei című vitairatot, amelynek ön az egyik szerkesztője. Aligha a kormánytól való függetlenséget és a hitelességet erősíti, hogy a kiadók között van Balog Zoltán miniszter polgári egyesülete, a megjelenést pedig az általa vezetett fideszes pártalapítvány támogatta.

– Balog Zoltánnal, aki református lelkész, nagyon régóta ismerjük egymást, sokszor találkoztunk. Akkor még szó sem volt arról, hogy politikus lesz.

– Már sok éve az.

– A miniszter úr egyesülete csak az egyik résztvevő, a másik kettő a KÉSZ és a Professzorok Batthyány Köre. A kiadvány tartalmát széles körben egyeztettük, a végleges szöveget elsősorban katolikus és református szakértők dolgozták ki.

– Közöttük a kormány holdudvarhoz tartozó Mráz Ágoston vagy Tőkéczki László.

– Ha valaki elolvassa Az idők jeleit, akkor megbizonyosodhat arról, hogy ez egy nagyon komoly és valóban szakértői munka, amely nem nélkülözi a kritikát. Sorra vesszük az ország jelene és jövője szempontjából legfontosabbnak tartott területeket, a romakérdéstől az egészségügyig.

Az oktatási részből kiderül például, hogy téves irány volt a túlközpontosítás.

– Ami pedig a szociális ügyeket illeti, a nyomorúsággal a szociálpolitika nem tud mit kezdeni. Az állam tehetetlenkedik, újra kell gondolni a feladatokat.

– Azért ne felejtsük el, abból, hogy így alakult, a baloldal is kivette a részét. Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy négyévente, minden választás után új elképzelésekkel áll elő az adott kormány. Közösen elfogadott, hosszú távra szóló stratégiát kell megvalósítani. Látja, már megint a stratégiánál tartunk.

– Mi lesz a folytatás?

– A mintegy 50 oldalas vitairat elkészítésekor szándékosan tömörségre törekedtünk. Tervezzük, hogy egy vaskosabb tanulmánykötetet is megjelentetünk. Többet egyelőre nem tudok mondani. Bedobtuk a kavicsot a tóba, én is kíváncsi vagyok rá, hogy mekkora hullámokat ver.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.