Ifjabb Balsai milliókért dolgozott a kormánynak

Nagyjából 1,7 milliárd forint értékben kötött ügyvédi szerződéseket 2012 ősze óta a Miniszterelnökség.

A kormány honlapján közzétett összesítés szerint legfeljebb egymilliárdot ebből az a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől megörökölt kontraktus tesz ki, amelynek kedvezményezettje a Nagy és Pál Ügyvédi Iroda, illetve a CEU Tender Kft. konzorciuma. A kétéves, június végén lejárt szerződés alapján fő feladatuk az volt, hogy biztosítsák az európai uniós támogatások felhasználásával összefüggő közbeszerzések szabályosságát.

Többmilliós szerződése volt a tárcának ifjabb Balsai Istvánnal, a korábbi fideszes politikus fiával, aki közérdekű adatokkal kapcsolatos ügyekben járt el.

A lista csak az ügyvédi törvény szakaszaira hivatkozva tartalmazza, hogy az irodák mire szerződtek, pontos feladatleírás nincs, ám így is találni érdekességeket a megbízások között.

Ifjabb Balsai István – az alkotmánybíróvá választott fideszes politikus fia – például nyolc hónapig jogi szakértői háttértevékenységet végzett négymillió forintért a kancelláriának, majd ügyvédi irodája kapott egy évre hatmillió forintot azért, hogy peres ügyekben, illetve közérdekű adatok kiadására irányuló eljárásokban képviselje a Miniszterelnökséget. Olyan esetekben tehát, amikor a tárca nem akart közzétenni adatokat.

Összesen 11,5 millió forint értékben szerződött a Miniszterelnökséggel Bordás Vilmos ügyvédi irodája. Az Országos Választási Bizottság korábbi elnökénél is sokkal jobban járt a Körmendy-Ékes és Lengyel Ügyvédi Iroda, amely hét hónapra kapott legfeljebb 45 millió forint értékű megbízást jogi tanácsadásra és szerződések, beadványok készítésére. Az iroda fő szakterülete a médiajog, ami nem csoda: Körmendy-Ékes Judit az első Orbán-kormány idején az Országos Rádió- és Televíziótestület elnöke volt, míg Lengyel Márk a jogi igazgatóságot vezette ugyanott. Az ORTT panaszbizottsági elnöke volt korábban Buczkó Péter, akinek irodája 28 ezer forintos óradíjért képviselte a tárcát személyiségi jogi perekben.

A Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda (amelynek egyik tulajdonosa Tuzson Bence, a Fidesz-frakció jelenlegi szóvivője volt) még 2013-ban képviselte a Miniszterelnökséget egy elsőfokú peres eljárásban, de az iroda Biczi és Turi néven a tavalyi választások után is dolgozott a tárcának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.