Időkapszula buktatta le a fideszes volt polgármestert

Vesztegetéssel gyanúsítanak egy volt fideszes politikust

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint befejeződött az ügyészségi nyomozás a hivatali vesztegetéssel gyanúsított T. András volt fideszes országgyűlési képviselő, Újfehértó egykori polgármestere és M. János építési vállalkozó ügyében. Már megtörtént az iratismertetés, így az eljárás vádelőkészítési szakba került, a gyanúsítás ­ellen T. András – aki 2006 és 2010 között volt a Szabolcs megyei város polgármestere és a Fidesz országgyűlési képviselője – nem élt panasszal.

Polgármesteri időszakában T. András – aki ma már nem közszereplő – a helyi temető felújítására és futballpálya építésre kiírt közbeszerzési eljárás során megállapodott M. Jánossal arról, hogy a cég abban esetben nyeri meg a tendert, ha a politikus családi házánál ingyen elvégzi a térkövezést, kerítésfestést és egy szerszámos kamra fölépítését.

Az önkormányzat nevében T. András 2008 nyarán kötött szerződést a céggel, majd pár hónappal később a kft. emberei más dolgozók bevonásával el is végezték a kért munkát mintegy másfél millió forint értékben. A korrupcióra úgy derült fény, hogy egy asztalos a vesztegetés dokumentumait a megyei napilap egyik aktuális lapszámával együtt egy nejlonzacskóban beépítette a szerszámoskamra gerendái közé, majd ezt később elmondta a rendőrségen. Az „időkapszulát" a KNYF nyomozói az eljárás során kibontották a falból, és lefoglalták.

Simon Richárd főügyészségi ügyész, a KNYF helyettes szóvivője az ügyről kérdésünkre azt mondta: T. Andrást vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és jelentős vagyoni hátrányt okozó folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt, M. János építési vállalkozót pedig hivatali vesztegetés és jelentős vagyoni hátrányt okozó folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya. Hozzátette: T. András és M. János a folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásuk során nem tettek vallomást, nem kívántak kérdésekre válaszolni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.