Húzódik a Népszava eladása

Anyagi problémák miatt elhúzódnak a tárgyalások a Népszava eladásáról. A lap megjelenését támogatók rendezett tulajdonviszonyok esetén csökkentik az eddig évi 120 millió forintos szponzorá­ciót, a vevőjelölt, a Geomédia viszont úgy látja, enélkül nem tudja rentábilissá tenni az újságot. A Népszava iránt a Brit Media is érdeklődik, amely a Klubrádió és a 168 Óra tulajdonosa.

Egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, hogy néhány héten belül nyugvópontra kerülhet az elmúlt években komoly nehézségekkel küzdő Népszava sorsa, és a Geomédia tulajdonában lévő Vasárnapi Hírek Kiadó Kft. vásárolja meg a napilap alapítói jogát. A lap jelenlegi fő tulajdonosa a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA, amely Puch Lászlónak, az MSZP volt pénztárnokának az érdekeltségébe tartozik. A cégben egyszázalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális, Kulturális és Segélyező Egyesülete.

Adják a lapot
Veres Viktor / Népszabadság

Az elmúlt hetekben a Vasárnapi Hírek és a Népszava szerkesztőségének képviselői meg is kezdték az egyeztetést a két újság és azok szerkesztőségeinek integrációjáról. A koncepció ugyanis az, hogy összevonják a két szerkesztőséget, a Népszava hétfőtől péntekig jelenne meg, szombaton pedig a Népszava és a Vasárnapi Hírek közös lapja. (A vasárnapi boltbezárás keddi eltörlése ugyanakkor felveti azt a kérdést, hogy a Vasárnapi Hírek jövőre újra vasárnap jelenjen meg, és ne szombaton, ezzel kapcsolatban is folynak az egyeztetések.) A tervek szerint a két lap internetes portálját összevonnák. A Népszavából a tavalyi utolsó negyedévi adatok alapján naponta átlagosan 11 500 példányt adtak el. A Vasárnapi Hírekből pedig csaknem húszezer példány fogy el.

Információink szerint az üzlet nyélbe ütését nehezíti, hogy a Népszava kiadását az elmúlt években jelentős összegekkel támogató kör jelezte: ha rendeződik a lap tulajdonosi helyzete, akkor megszüntetik vagy jelentősen csökkentik a szponzorációt. Az MSZP 2010-es választási veresége után sokáig rendezetlen volt a lap finanszírozása, volt olyan időszak, amikor hónapokat késtek a fizetések, de az elmúlt egy-két évben javult a helyzet, amióta egy a német szociáldemokratákhoz köthető cég és egy magyar nagyvállalkozó évente összesen 60-60 millió forint támogatást biztosít a lap fenntartásához. Ez a 120 milliós támogatás 30-40 millió forintra csökkenhet. A Geomédiánál úgy látják, ha ilyen arányban csökken a szponzoráció, akkor nem tudják rentábilissá tenni a Népszavát.

Lapunk kereste a tulajdonos TGD Intermedia SA képviselőit is, tőlük azt a visszajelzést kaptuk: továbbra is a Geomédiánál látnák hosszú távon rendezettnek a Népszava kiadását.

Több forrásból származó információink szerint a Népszava iránt érdeklődik a Brit Media is, amelynek jelenleg ötszázalékos tulajdonrésze van a Klubrádióban, s tavaly megvásárolta a 168 Óra című hetilapot is. Kerestük a Brit Mediát is, visszahívást ígértek, de ez elmaradt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.