Hűtlen kezelési ügyben került képbe a fideszes polgármester

Dombi Imréné, Püspökladány fideszes polgármestere évekkel ezelőtt – amikor még önkormányzati képviselő volt – rendszeresen számlát állított ki annak a cégnek, amely a vád szerint érdemi munkavégzés nélkül jutott milliókhoz a várostól.
Meglepő fordulatot vett a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt bűnsegédként megvádolt T. J.-né, az országos zöldhatóság volt elnökének büntetőpere ma a Berettyóújfalui Járásbíróságon: kiderült, hogy Püspökladány város jelenlegi fideszes polgármestere, Dombi Imréné számla ellenében rendszeresen pénzt kapott attól a cégtől, amelynek élén állva T. J.-né a terhére rótt bűncselekményeket a vád szerint elkövette.

A vádirat szerint T. J.-né a néhai Arnóth Sándor fideszes püspökladányi polgármester által 2008-ban elkövetett bűncselekményhez nyújtott segítséget: Arnóth engedélyével a város 2008-ban fizetett ki a T. J.-né által vezetett részvénytársaságnak bruttó 6 millió forint megbízási díjat egy megvalósíthatósági tanulmányra.

A vádhatóság megállapította: a tanulmányt már a vállalkozási szerződés aláírása előtt elkészítette az önkormányzat két dolgozója, sőt a tanulmány keltezése is korábbi, mint a megrendelő szerződés dátuma. Ugyancsak a gyógyfürdővel volt kapcsolatos az a tanulmány, amelyért a fideszes városvezetés bruttó 6,7 milliót fizetett 2008-ban, csakhogy a vádirat szerint ez az anyag is másolat volt. A T. J.né cége által jegyzett tanulmány az átmásolt szöveg megszerkesztésén, fényképek elhelyezésén, a fedőlap készítésén és az oldalak összefűzésén túl érdemi munkát nem igényelt.

A vádhatóság szerint néhai Arnóth Sándor annak ellenére adott utasítást a számlák kiegyenlítésére, hogy tudta, nincs mögöttük valós teljesítés, míg T. J.-né tisztában volt azzal, valódi munkavégzés nem volt, így nem is tarthatott jogosan igényt a díjazásra.

A mai tárgyaláson Burai Judit Cintia bíró fölolvasta a vádlott gyanúsítotti kihallgatásán elhangzottakat. Ebből kiderült: T. J.-né vallomása szerint a cégük 2008-ban Arnóth Sándor ajánlására foglalkoztatta Dombi Imrénét, akinek a munkájával meg voltak elégedve. Elhangzott, hogy a polgármester asszony – aki a bűncselekmények elkövetése idején fideszes önkormányzati képviselő volt – rendszeresen számlát állított ki T. J.-né cégének.

Ez azért is meghökkentő, mert Püspökladány városa akkoriban üzleti kapcsolatban állt a céggel, így erkölcsileg kifogásolható, hogy a város egyik képviselője éppen abban az időben szerződést kötött a társasággal. (Az ügyről megkérdeztük Dombi Imrénét, de levelünkre a polgármester asszony eddig nem válaszolt.) (A polgármester asszony később e rövid választ küldte: "Megkeresésére tájékoztatom, hogy a Kvittek Zrt. felé nem számláztam. A továbbiakban akkor fogom tájékoztatni, amennyiben hivatalos szervek részéről érkezik megkeresés.")

A tárgyaláson a bíróság tanúkat hallgatott meg, többek közt T. J.-né egyik volt beosztottját, a társaság egykori vezérigazgató-helyettesét, aki ellentmondásba keveredett saját korábbi vallomásaival. A nyomozás során jegyzőkönyvbe mondta, hogy a püspökladányi projekt esetében „érdemi munkavégzés nem történt", ám a tanú ezt a kijelentését a bíróság előtt már másként tálalta. A bíró 50 ezer forint rendbírsággal sújtott egy tanút, aki idézés ellenére nem jelent meg a bíróságon, majd Burai Judit Cintia elnapolta a következő tárgyalást december elsejére, amikor újabb tanút hallgatnak ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.