Huszonnégyes keret a budapesti olimpiára

December elején feláll a reprezentatív Olimpiai Pályázati ­Bizottság, amelynek létrehozásáért Kövér László házelnök felel – értesült a Népszabadság.

Ez a testület elsősorban javaslattevő, véleményező feladatot kap a Budapest 2024-es olimpiai pályázatán dolgozó szervezet mellett. A grémiumban a frakció­val rendelkező parlamenti pártok delegáltjai éppúgy helyet kapnak majd, mint sportszakemberek. Úgy tudjuk, feltűnik a sorban ­Bienerth Gusztáv, ­korábbi Price­WaterhouseCoopers-vezérigazgató, MLSZ nemzetközi direktor és Szalay-Berzeviczy ­Attila egykori tőzsdeelnök, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány elnöke is.

A pályázat előkészítésének gyakorlati részét végző csapatból is mind több szakembert neveznek meg. A projekt vezetője Fürjes Balázs ­kormánybiztos, sportigazgatóként az olimpiai bajnok öttusázó, Mizsér ­Attila dolgozik, a szóvivő a MOB kommunikációs igazgatója, Siklós Erik. Mindemellett leigazolták az „ötkarikás szakma" egyik klasszisát, ­Vajda Lászlót. Az operatív igazgatóként dolgozó szakértő a ­sydney-i, az athéni, a pekingi olimpián is munkálkodott, és a győztes pjongcsangi „téli" pályázatban is tevékeny részt vállalt.

Immár a budapestiben is megteheti, merthogy heteken belül elkészül az anyag Budapest olimpiai víziójával és az úgynevezett master plannel, a kvázi stratégiai tervvel.

Ám akad jó néhány ország, amely nem várt a részletekre. Elsősorban a keleti régió lát jó lehetőséget a budapesti játékokban, így Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Görögország, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország máris jelezte, hogy támogatja a magyar főváros kandidatúráját.

Ennek jelenleg négy riválisa van: Los Angeles, Párizs, Róma mellett Hamburg is ringben van. Meglehet, a német város már nem sokáig. Vasárnap népszavazást rendeznek az ügyben, s igen szoros verseny várható a támogatók és az ellenzők között. A tavaszi 64 százalékról az őszre ugyanis 56 százalékra csökkent az igen mellett állók aránya.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.