Húszezer dollárért dicsérte az F-16-osokat Bayer Zsolt

Akkor vajon mennyit érhettek a döntéshozók? - teszi fel a költői kérdést a Fidesz házi publicistája.

Újabb meglepő bejelentést tett Bayer Zsolt. A Fidesz kedvenc publicistája - miután leidiótázta kormánypárti barátait - a Magyar Hírlapban megjelent publicisztikájában (Aczél Endre egyik írására reagálva) az amerikai cégek korrupt üzleti gyakorlatáról fejtette ki véleményét.

Bayer azt írja, nem tudhatjuk, történt-e valamilyen korrupciós cselekmény, erre vonatkozóan egy amerikai ügyvivő szava áll rendelkezésünkre, az pedig pont semmit nem ér. "Ha történt korrupció, ha valóban megkörnyékezett egy vagy több amerikai céget egy vagy több magyar döntési pozícióban lévő személy, azoknak nincs kegyelem. Azok a legsúlyosabb büntetést kell kapják. Ameddig azonban nem tudunk semmi bizonyosat, mert az állítólag megzsarolt fél nem hajlandó sem bizonyítékokkal előállni, sem pedig megnevezni a „bűnösöket", addig nem nagyon van miről beszélni".

Ezek után Bayer szokatlan bejelentést tett: "1995-ben a Lockheed-Martin húszezer dollárt adott nekem az Amerika-sorozatom elkészítésére, ezért az F16-os repülőgépeket gyártó bázison kellett forgatnom és dicsérnem a terméket. Csak azért mondom, mert ha én 1995-ben megértem nekik ennyi pénzt, akkor vajon mennyit érnek nekik a döntéshozók? Mennyit értek a magyar döntéshozók 1995-ben?"

Bayer Zsolt emlékeztet, hogy éppen az volt az Orbán-kormány eredendő bűne, hogy végül nem az F16-sok mellett döntött 2000 környékén. "Ha azok mellett döntött volna, ma akár nyilvános autodafékat is rendezhetne, semmi gondot nem okozna. A legvadabb, legocsmányabb diktátorok is kedves, megbecsült emberei voltak az amerikaiaknak, ameddig az ő érdekeik szerint voltak diktátorok. Orbán viszont egyszeriben elfogadhatatlan lett, mert nem vette meg a cuccot".

Cikkében Bayer az első Orbán-kormány legnagyobb korrupciós botrányára utal. Mint ahogy arról lapunkban is többször beszámoltunk, a kormány több tagja és számos fideszes képviselő érintett volt a Lockheed lobbilevél-ügyben, melynek lényege, hogy kormánypárti képviselők körlevélben lobbiztak a repülőgyártó egyik tisztviselője - Steven M. Jones - amerikai nagykövetté való kinevezése mellett. Az ügybe belebukott két államtitkár: Selmeczi Gabriella (Jones közeli ismerőse) és Balsay István.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.