Hunvald-per: A fővádlottakról a Kúria dönt

Négy vádlott számára a Kúrián folytatódik a Hunvald-per, mivel a Szegedi Ítélőtábla csütörtöki ítéletében az ő esetükben megváltoztatta a bűncselekmények minősítését. A büntetési tételek a legtöbb vádlott esetében nem változtak.

Az első rendű vádlott, Gál György büntetése továbbra is 8 és fél év börtön, 10 év közügyektől való eltiltás, és 360 millió forintos vagyonelkobzás. Hunvald György esetében is maradt a másfél év börtön, ezt azonban az Ítélőtábla az előzetes letartóztatással és házi őrizettel kitöltöttnek tekintette. Új elem, hogy a most született ítélet szerint Gál Györgynek 236 millió forint, Hunvald Györgynek pedig 34 millió forint kártérítést is kell fizetniük a VII. kerületi önkormányzatnak az általuk okozott kár megtérítésére, ami a büntetés lényeges növelésének számít.

Felfüggesztették a harmadrendű Kardos Péter volt önkormányzati bizottsági elnök1 éves börtönbüntetését. Két személy esetében súlyosbította az Ítélőtábla a börtönbüntetést: a Gál György kérésére nem a valóságos értéket tükröző ingatlanszakértői véleményeket kiadó Kormos Lajos büntetése 1 évről 2 év 6 hónap végrehajtható szabadságvesztésre változott. Fél év felfüggesztett börtön helyett 1 év ugyancsak felfüggesztett börtönbüntetésre emelkedett Szabó Zoltán korábban MSZP-s országgyűlési képviselő, jelenleg a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja büntetése.

Dr. Mezőfalvi Erik, a Szegedi Ítélőtábla büntető tanácsának elnöke közel 3 órán át olvasta az ítéletet és indoklását. Gál Györgyöt és Hunvald Györgyöt is több vádpontban felmentették. Az Ítélőtábla nem vitatta a Fővárosi Törvényszéknek azt a megállapítását, hogy polgármesterként Hunvald Györgynek nem volt tudomása a Gál György vezette gazdasági bizottság korrupció vezérelte döntéseiről. Ugyanakkor úgy foglalt állást: az ingatlanszakértőnek tudnia kellett arról, hogy az adott ingatlanok nem annyit érnek – mégis a Gál György által kívánt összegben állapította meg az értéküket.

Kizárta a bíróság a bűnszervezet tagjaként való elkövetést, amely jelentősen súlyosbította volna az ítéletet. Az Ítélőtábla álláspontja szerint „kétszer kettő nem három”, vagyis két-két vádlott esetében megállapítható volt a bűnszervezetszerű együttműködés – de külön-külön – a bűnszervezet minősítéshez pedig legalább három elkövetőnek kell egybehangoltan cselekednie.

Az Ítélőtábla felmentette Szabó Zoltánt a felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés vádja alól. Kizárta ugyanis a bizonyítékok sorából azt a lehallgatási jegyzőkönyvet, amelynek alapján az ügyészség és a Fővárosi Törvényszék bizonyítottnak látta, hogy Szabó két alkalommal telefonon elintéztette az önkormányzat jegyzőjének segítségével, hogy szabálytalanul parkoló autójáról levegyék a kerékbilincset. Az ugyanezért a vádlottak padjára került közterület-felügyelőt fölmentették a vádak alól.

A bíróság mégis duplájára emelte Szabó Zoltán büntetését, mert a Fővárosi Törvényszékkel ellentétben a társadalomra veszélyesnek ítélte, hogy Szabó országgyűlési képviselőként Hunvald polgármester közpénzből gyakorolt nagylelkűsége folytán éveken át a kerület költségére mobiltelefonált.

Az ítélet indoklása számos érdekességet tartogatott. Kiderült például, hogy amikor Gál György Hunvald György polgármesteri keretéből kiutaltatott a fiatal szeretőjének egy lakást, nem is kellett a személyes érintettségét bejelentenie a testületnek. A hölgy ugyanis jogi értelemben nem tekinthető Gál hozzátartozójának. Nem is az a baj, hogy a barátnő, aki havi 300 ezer forint fizetéssel járó állást is kapott, nem volt szociálisan rászoruló – a polgármesteri keret odaítélésének ugyanis ez nem feltétele. Az viszont már törvénysértő volt, hogy nagyobb lakást kapott, mint amekkora egy egyedülálló nőnek járt volna.

Hat vádlott – Gál György, Hunvald György, Kardos Péter, B. Gábor, Szabó Zoltán, és a közterület-felügyelő, aki levetette Szabó kocsijáról a kerékbilincset – fellebbezhetett. Kardos, akinek enyhítették a büntetését, és a felmentett közterület-felügyelő elfogadta az ítéletet, a másik négy vádlott fellebbezett. Szívesen fellebbezett volna Kormos Lajos ingatlanszakértő is, de az ő esetében a folytatólagos elkövetést váltották több rendbeli bűncselekményre, és a büntetési tételt növelték – így ő jogerősen mehet a börtönbe.

Hunvald György egykori szocialista polgármester a Szegedi Ítélőtábla másodfokú itélethirdetésén
Hunvald György egykori szocialista polgármester a Szegedi Ítélőtábla másodfokú itélethirdetésén. 2013.10.10. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.