Hummeres gázolás: Elbizonytalanodott a szakértő

Elhalasztották az eredetileg csütörtökre tervezett ítélethirdetést a Szegedi Törvényszéken Thomas Robert B. ügyében, aki 2012. október 11-én, a román határhoz közeli Apátfalva belterületén halálra gázolta az ellene intézkedni próbáló Kenéz Imre rendőrjárőrt.

A bizonyítási eljárás nagyrészt befejeződött, keddre a Thomas Robert B. társai által mobiltelefonnal készített videofelvétel újabb elemzése maradt. A távolról készült, részleteiben nehezen látható felvételt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat fotó- és videotechnikai szakértője kinagyította és lelassította.

Joó Attila, a büntetőtanács vezetője először jegyzőkönyvbe diktálta, hogyan értelmezi ő a felvételt. Ennek lényege, hogy a 43-as főúton, az út vonalával párhuzamosan álló terepjáró először balra indult meg, ahol S. Gábor járőr próbált intézkedni, majd amikor szemből közeledett Kenéz Imre, akkor élesen jobbra kanyarodott, és elütötte a rendőrt, aki kórházba szállítás közben életét vesztette. A bíró hangsúlyozta: az ő értelmezése szerint a Hummer „lekövette" Kenéz Imre mozgását. Nem mondta ki, de ez a megfogalmazás azt jelenti: a Hummer vezetője szándékosan gázolta el a rendőrt.

Ugyanezt valószínűsítette korábban adott szakvéleményében Szőke Zoltán igazságügyi közlekedési szakértő is. A tárgyaláson azonban Buza János védő kérdéseire – úgy tűnt –, a szakértő elvesztette a fonalat a méterek, vektorok és tizedmásodpercek között, ezért ekkor már azt mondta: a Hummer mozgása nem követte az áldozatét. Így a védői kérdésre azt sem zárta ki, hogy Thomas Robert B. ki akarta kerülni a járőrt, csak véletlenül kanyarodott éppen arra, amerre a rendőr menekült előle.

Pontosan ezt akarta hallani a védő: a szakértő szerint nem bizonyítható, hogy szándékosan kormányozta volna neki a terepjárót az intézkedő rendőrnek a vádlott. Igaz, a szakértő azt is állította, a vádlottnak látnia kellett a rendőrt, amikor padlógázt adott, és kilőtt a kocsival, illetve, hogy valószínűleg nem kerülhette volna el az ütközést, annyira közel voltak, és egymás felé haladtak.

Az ügy korábbi szakaszában felmerült, hogy drog hatása alatt volt tette elkövetésekor a vádlott, hiszen egyedül ő viselkedett másként nehezen magyarázható agresszivitással. Az orvosszakértő szerint azonban csak annak a morfiumnak a maradékát találták meg a szervezetében, amit sebei ellátásakor fájdalomcsillapításra kapott.

A bíróság, miután rendelkezett, hogy utalják ki Szőke Zoltán újabb szakvéleményéért a 12 ezer forint plusz áfa szakértői díjat, őszre halasztotta az ítélethirdetést. Az indoklás szerint azért, hogy a védő jól föl tudjon készülni a védőbeszédére, és ne sérüljön a vádlott megfelelő védelemhez való joga.

Az elhunyt Kenéz Imre családtagjai lehajtott fejjel távoztak a tárgyalóteremből.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.